Τοξικές Σχέσεις στη Φοιτητική Ζωή
της Πέγκυ Κτιστάκη
Πέρασες στη νέα σου σχολή λοιπόν! Είτε ετοιμάζεις βαλίτσες για να μετακομίσεις σε ένα μακρινό μέρος, είτε παραμένεις στην πόλη σου. Και στις δύο περιπτώσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι τώρα ξεκινάει μία μοναδική περίοδος της ζωή σου, η φοιτητική σου ζωή! Κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να προσαρμοστείς σε ένα καινούριο περιβάλλον, με νέες απαιτήσεις και να γνωρίσεις πολλούς νέους ανθρώπους, με τους οποίους θα συναναστρέφεσαι καθημερινά ως ενήλικος φοιτητής και θα χτίσετε μαζί καινούριες εμπειρίες και σχέσεις.
Κατά πόσον, όμως, μπορούν να τεθούν σωστά τα όρια ώστε να διατηρούνται οι νέες αυτές σχέσεις σε υγιές σημείο;
Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο «τοξικές σχέσεις», είτε από κάποιο προσωπικό βίωμα, είτε από έναν φίλο/η που βρισκόταν μέσα σε μία τέτοια σχέση. Η φράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει κάθε λογής σχέση, όπως ερωτική, φιλική, οικογενειακή, επαγγελματική.
Τι εννοούμε όμως λέγοντας «τοξικές σχέσεις»
Ο όρος αυτός ονομάζει τη συναναστροφή με κάποιο άτομο, το οποίο είναι χειριστικό και κατ’ επέκταση επιβλαβές για τους υπόλοιπους, καταπιεστικό και σε γενικότερο πλαίσιο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των άλλων .
Είναι αρκετά σύνηθες να μην αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι η δική μας σχέση είναι τοξική, όσο και αν προσπαθούν οι κοντινοί μας άνθρωποι να μας κάνουν να καταλάβουμε και να πάψουμε να εθελοτυφλούμε.
Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι τα συναισθήματα που επικρατούν την εκάστοτε στιγμή, θολώνουν την κρίση και δεν επιτρέπουν να δούμε καθαρά τα πράγματα, όπως είναι. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι πιθανό να επηρεάσουν την σωστή επιλογή των ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Μία άλλη σημαντική αιτία είναι ο φόβος της μοναξιάς. Στην προσπάθειά μας να μη μείνουμε μόνοι, πολλές φορές διατηρούμε σχέσεις, μέσα στις οποίες συμβιβαζόμαστε, παραμένοντας, έτσι, ανικανοποίητοι.
Ποια είναι τα βασικά σημάδια μίας τοξικής σχέσης;
- Το τοξικό άτομο είναι χειριστικό, καθώς προσπαθεί να επιβάλλει συνεχώς τη δική του γνώμη και τις δικές του απόψεις
- Υποβαθμίζει τα συναισθήματα και τα θέλω των άλλων, όταν τα μοιράζονται μαζί του
- Στοχοποιεί διαρκώς τους άλλους, είτε ευθύνονται για κάτι, είτε όχι. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δημιουργήσει ενοχές για τα λάθη τους, ώστε να παίρνει τη δόξα και να παρουσιάζεται ως ώριμο και σωστό
- Προσπαθεί να απομακρύνει τους άλλους από τους αγαπημένους του ανθρώπους. Έτσι, μπορεί να τους ελέγχει και να τους χειραγωγεί ευκολότερα, χωρίς να υπάρχει άμεση επιρροή από τρίτους
- Αυτοί που βρίσκονται δίπλα του αισθάνονται υπεύθυνοι για τη διατήρηση μιας αίσθησης ισορροπίας στη σχέση, πιστεύοντας στην ικανότητά τους να τη βελτιώσουν, ακόμα και χωρίς την προσπάθεια του τοξικού ατόμου. Διατηρούν την ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
- Επικρατεί διαρκώς ένα συναίσθημα μοναξιάς, καθώς τα άτομα που είναι γύρω του αποτυγχάνουν να λάβουν ικανοποίηση μέσα από τη σχέση τους.
- Υπάρχει μέσα στη σχέση λεκτική ή/και σωματική βία
- Υπάρχει ένα μόνιμο άγχος στο background, καθώς επικρατεί μονίμως ένα συναίσθημα ετοιμότητας, ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση μίας επικείμενης επίθεσης, γεγονός που προκαλεί εξάντληση.
Η φοιτητική ζωή αποτελεί ένα μεγάλο καινούριο κεφάλαιο στη ζωή σου και η προσπάθειά σου να δημιουργήσεις όμορφες στιγμές με νέους ανθρώπους, μπορεί να σε παρασύρει σε μη υγιείς σχέσεις που θα σε φθείρουν. Ποτέ μην ξεχνάς ότι εσύ είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για τη φροντίδα του εαυτού σου. Μάθε πρώτα από όλα να αγαπάς εσένα και να σε προσέχεις!