Τμήμα Ψυχολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα
της Κατερίνας Γκικοπούλου
Οι σπουδές ψυχολογίας στα ελληνικά Α.Ε.Ι. αποτελούν μία ακαδημαϊκή επιλογή ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. “Η ευτυχία οδηγεί στην επιτυχία”… μας υπενθυμίζει καθημερινά ένα γκράφιτι, με μεγάλα μπλε γράμματα, σε έναν κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχει η επιλογή των σπουδών στη ζωή μας. Τα ακαδημαϊκά μονοπάτια διαμορφώνουν την προσωπικότητα μας και οδηγούν στην κατασκευή της επαγγελματικής μας ταυτότητας που για να είναι συμβατή με τη ζωή μας πρέπει να συνάδει με τις αξίες, τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις μας. Ακρογωνιαίος λίθος, λοιπόν, της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, είναι η άρτια ενημέρωση στα θέματα σπουδών.
Το Τμήμα
Ψυχολογία μπορεί κάποιος να σπουδάσει σε τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα:
- στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α., 17.608 μόρια),
- στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (17.285 μόρια),
- στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (17.529 μόρια),
- στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (17.120 μόρια)
- στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα (16.641 μόρια)
- στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο (16.846 μόρια)
Απαραίτητο διαβατήριο η θέληση και μια υψηλή βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι σχολές αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 17.000 μόρια.
Αντικείμενο Σπουδών
Οι σπουδαστές, μέσα από ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά σε όλες τις εκφάνσεις της και καλούνται να μελετήσουν τους τρόπους επούλωσης των τραυμάτων της παιδικής/εφηβικής αλλά και ενήλικης ζωής που ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επιθυμία για ανθρωποκεντρική επαγγελματική πορεία αποτελούν βάση των σπουδών αυτών. Το κάθε τμήμα, μάλιστα, δίνει βαρύτητα σε διαφορετικούς κλάδους της ψυχολογίας, κάτι που φαίνεται μέσα από τον διαχωρισμό των προγραμμάτων σπουδών σε ομάδες μαθημάτων.
Τμήμα του Ε.Κ.Π.Α.
Το τμήμα αυτό, χωρίζει τους 4 ακαδημαϊκούς τομείς σε:
- Εξελικτική – σχολική ψυχολογία
- Προσωπικότητα – κλινική ψυχολογία
- Κοινωνική – Διαπολιτισμική ψυχολογία
- Γνωστική πειραματική ψυχολογία
Τμήμα του Α.Π.Θ
Οι απόφοιτοι έχουν πτυχίο που διαχωρίζεται σε επίσημο διαχωρισμό κατευθύνσεων σε:
- Πειραματική και γνωστική ψυχολογία
- Σχολική και εξελικτική ψυχολογία
- Κοινωνική και κλινική ψυχολογία
Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το τμήμα αυτό χωρίζει τα μαθήματα σε 6 θεματικούς κύκλους:
- Θεμελιώδεις αρχές ψυχολογίας
- Μεθοδολογία και στατιστική
- Αναπτυξιακή – σχολική ψυχολογία
- Βιοψυχολογία και Νευρο-Επιστήμες
- Κοινωνική και Εγκληματολογική Ψυχολογία
- Κλινική Ψυχολογία
Τμήμα του Πάντειου Πανεπιστημίου
Το τμήμα αυτό κατανέμει το πρόγραμμα σπουδών σε 4 τομείς:
- Κλινική ψυχολογία
- Κοινωνική ψυχολογία
- Εκπαιδευτική και γνωστική ψυχολογία
- Κοινωνική θεωρία και έρευνα.
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην κοινωνική ψυχολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι θεωρητικές γνώσεις γίνονται πράγματι κτήμα των φοιτητών μέσα από την υλοποίηση πρακτικών σεμιναρίων και στα 4 τμήματα ψυχολογίας.
Εργασιακές Ευκαιρίες
Η επαγγελματική αποκατάσταση, μία έννοια “κλειδί” της κοινωνικής πραγματικότητας, δε θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν από τους βασικούς προβληματισμούς των μελλοντικών εργαζομένων. Οι σπουδές ψυχολογίας αποτελούν ένα πρόσφορο έδαφος εργασίας, καθώς προσφέρουν μια πλειάδα επαγγελματικών διεξόδων. Ξεκινώντας από την εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας σε προσωπικό γραφείο, ο ψυχολόγος του σήμερα μπορεί, επίσης, να απασχοληθεί ως σύμβουλος σε σχολεία, σε εταιρίες αναφορικά με ζητήματα εργασιακής ψυχολογίας, σε κέντρα αποκατάστασης ατόμων που χαίρουν ψυχολογικής βοήθειας, σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σε κέντρα επαγγελματικής συμβουλευτικής και σε νοσοκομεία για τη στήριξη των ασθενών και του περιβάλλοντός τους. Παράλληλα, οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ερευνητικά κέντρα και να πραγματοποιήσουν διάφορα κοινωνικά πειράματα και μελέτες.
Μεταπτυχιακά Προγράμματα
Ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία, επίσης, αποτελεί μια δυναμική επιλογή για τους ψυχολόγους που επιθυμούν μια εξειδίκευση, αλλά και τους αποφοίτους άλλων σχολών που επιθυμούν να κάνουν μια “ψυχολογική” στροφή στην καριέρα τους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα διακρίνονται στις εξής κατευθύνσεις ανάλογα με το πανεπιστήμιο που ανήκει το καθένα.
Στο Ε.Κ.Π.Α.: α) σχολική ψυχολογία και β) κλινική ψυχολογία
Στο Α.Π.Θ.: α) εφαρμοσμένη ψυχολογία, β) κοινωνική ψυχολογία και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και γ) μάθηση και συναίσθημα σε νέους και ηλικιωμένους.
Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: α) ταυτότητα και διαπροσωπικές σχέσεις β) εφαρμοσμένη γνωστική και αναπτυξιακή ψυχολογία γ) θετική ψυχολογία και αρχές συμβουλευτικής και δ) κοινωνική ψυχολογία των συγκρούσεων
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: α) Ειδική αγωγή (διατμηματικό) και β) κλινικές παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις (διατμηματικό)
Οπλιστείτε με πάθος, υπομονή και επιμονή και οι σπουδές ψυχολογίας σας περιμένουν!
Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Ψυχολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Ψυχολογίας.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!