Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ιωάννας Κουκή

Αντικείμενο σπουδών

Είτε πρόκειται για τη βελτίωση και την ανάπτυξη των υποδομών μιας ολόκληρης χώρας (δίκτυα ύδρευσης/αποχέτευσης, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, φράγματα κ.α), είτε για την ανοικοδόμηση της οικίας ενός απλού πολίτη, ο Πολιτικός Μηχανικός είναι αρμόδιος να μελετήσει, να σχεδιάσει και να επιβλέψει την κατασκευή του εκάστοτε τεχνικού έργου στο βέλτιστο χρόνο και κόστος. Ανάλογα με την εξειδίκευσή του, ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να ασχοληθεί εκτενέστερα με θέματα δομοστατικής, υδραυλικής μηχανικής, γεωτεχνικής ή συγκοινωνιακής υποδομής. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των έργων του πολιτικού μηχανικού συχνά απαιτεί το συνδυασμό γνώσεων από όλες τις ειδικότητες.

Τμήματα στην Ελλάδα

Οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών στην Ελλάδα είναι πέντε και βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την χώρα. Στην Αθήνα η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (16.385 μόρια) είναι η πρώτη που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και διαθέτει κύρος και διεθνή αναγνώριση.

Το δεύτερο ιστορικά τμήμα ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (14.467 μόρια) και εκεί συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των δυνητικών πολιτικών μηχανικών της βόρειας Ελλάδας. Μεταγενέστερα ιδρύθηκαν τα αντίστοιχα τμήματα σε Πάτρα (13.460 μόρια) και Ξάνθη (11.992 μόρια) ενώ αρκετά πιο πρόσφατα δημιουργήθηκε και ένα πέμπτο τμήμα στο Βόλο (13.140 μόρια). Τα τρία νεότερα τμήματα παρόλο που δεν διαθέτουν την αίγλη του Μετσόβιου  ή του Α.Π.Θ., έχουν τη φήμη πως διαθέτουν ένα αρκετά ποιοτικό επίπεδο σπουδών και πως στελεχώνονται από ικανούς και φιλόδοξους καθηγητές που δείχνουν αυθεντικό ενδιαφέρον για τους φοιτητές τους.

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

Η φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών και των πέντε διαθέσιμων τμημάτων της χώρας είναι παρόμοια. Πρόκειται για σχολές πενταετούς φοίτησης, όπου κατά τα πρώτα τρία χρόνια σπουδών οι φοιτητές αποκτούν ισχυρό μαθηματικό και φυσικό υπόβαθρο, εξοικειώνονται με το αντικείμενο απασχόλησης του Πολιτικού Μηχανικού και παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα κορμού, τα οποία είναι απαραίτητα για να κατέχει ο Μηχανικός σφαιρική αντίληψη της κάθε κατασκευής.

Στη συνέχεια, κατά το 7ο εξάμηνο, οι φοιτητές επιλέγουν μια από τις διαθέσιμες κατευθύνσεις, των οποίων οι ονομασίες αν και διαφέρουν ελαφρώς από σχολή σε σχολή, η ουσία τους παραμένει η ίδια καθώς αποσκοπούν στο να προσφέρουν μεγαλύτερη εξειδίκευση σε έναν από τους βασικούς τομείς απασχόλησης του Πολιτικού Μηχανικού (Δομοστατική-Κατασκευές, Υδραυλική μηχανική & Περιβάλλον, Γεωτεχνική Μηχανική, Συγκοινωνιακή υποδομή). Οι σπουδές ολοκληρώνονται με την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας κατά το 10ο εξάμηνο. Αναλόγως το μάθημα, η μέθοδος διδασκαλίας μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, εργασία εξαμήνου και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Επαγγελματικές ευκαιρίες

Ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να εργαστεί είτε στη μελέτη είτε στη κατασκευή ενός έργου. Στη πρώτη περίπτωση ο μηχανικός από το γραφείο του θα κληθεί να συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες, ώστε να συλλέξει όλα τα δεδομένα και να κάνει όλους τους υπολογισμούς που θα οδηγήσουν στη δημιουργία των οριστικών σχεδίων, έτοιμων προς εφαρμογή.

Στη δεύτερη περίπτωση ως επιβλέποντας της κατασκευής θα πρέπει να βρίσκεται στο εργοτάξιο, ώστε να φροντίσει ότι η κατασκευή του έργου θα γίνει σύμφωνα με τη μελέτη, στο σωστό χρόνο και κόστος και με την απαραίτητη ασφάλεια για τους εργαζομένους. Οι νέοι απόφοιτοι, αφού αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), μπορούν να εργαστούν είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα σε έργα δομοστατικά, υδραυλικά, συγκοινωνιακά ή  γεωτεχνικά ανάλογα με τη εξειδίκευση τους.

Συνδυασμοί μεταπτυχιακών

Σε αντίθεση με το εξωτερικό, το πτυχίο που λαμβάνει ένας Πολιτικός Μηχανικός από ένα Ελληνικό Πολυτεχνείο ισοδυναμεί με Master of Engineering και όχι Bachelor, λόγω της πενταετούς φοίτησης.

Κλασικές επιλογές μεταπτυχιακών από τους φοιτητές που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους είναι με θέμα το Περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το Project Management και τα Οικονομικά. Τα ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν διάφορα αξιόλογα μεταπτυχιακά προγράμματα, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη προτίμηση σε μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Πολλοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο (Imperial College London κ.α.), που προσφέρει αρκετά μονοετή μεταπτυχιακά ή την Ελβετία (ETH Zurich κ.α.), που διαθέτει προγράμματα σπουδών υψηλού επιπέδου και ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Οικονομικότερες και εξίσου καλές επιλογές αποτελούν η Γερμανία (TUM Munich κ.α.) και η Ολλανδία (TU Delft κ.α.), που όμως προσφέρουν κατά κύριο λόγω 2ετή προγράμματα σπουδών.

Συμβουλές tips and tricks

Αν και το επίπεδο σπουδών των ελληνικών Πολυτεχνείων είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερα υψηλό, υστερεί λίγο ως προς τον προσανατολισμό του στην αγορά εργασίας. Έτσι, είναι χρήσιμο οι φοιτητές να αδράξουν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί, ώστε να δουν από κοντά πρακτικές εφαρμογές του επαγγέλματος, είτε με συμμετοχή σε εκδρομές και επισκέψεις σε εργοτάξια, είτε με αναζήτηση πρακτικής σε κάποιο γραφείο ή εταιρία, είτε ακόμη και με την εκμάθηση και ενασχόλησή τους με προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις μελέτες ενός πολιτικού μηχανικού.

Χρήσιμα Links

http://www.civil.ntua.gr/

http://www.civil.auth.gr/

http://www.civil.upatras.gr/el/

http://www.civil.duth.gr/

http://www.civ.uth.gr/

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!