Τμήμα Πολιτικών Επιστημών: Σπουδές στην Ελλάδα

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ανδριάνας Μισυρλή

Αποφοιτείς από το λύκειο και οι πολιτικές επιστήμες είναι ένας κλάδος που εγείρει το ενδιαφέρον σου; Σε αυτή την περίπτωση διάβασε όσα πρέπει να ξέρεις, όσον αφορά τις σπουδές στα τμήματα πολιτικών επιστημών της Ελλάδας.

Τα Τμήματα

Όλα τα τμήματα ανήκουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται από περίπου 13.150 μόρια έως 16.500 ανάλογα με τη σχολή του εκάστοτε τμήματος.

Περιγραφή

Τα τμήματα έχουν ως κύριο μέλημα να φέρουν τους φοιτητές σε άμεση επαφή με τους κλάδους της Πολιτικής Επιστήμης και της Πολιτικής Ιστορίας, με έμφαση σε επιστημονικούς τομείς όπως η πολιτική θεωρία, η πολιτική φιλοσοφία και ψυχολογία.  Επιδίωξη αποτελεί, τα μέλη του κάθε τμήματος να έχουν εμπεδώσει όλα τα βασικά πεδία του δημόσιου τομέα και να έχουν όλες εκείνες τις γνώσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου κρατικού συστήματος.

Μαθήματα

Σε κάθε τμήμα προσφέρεται συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ειδικότερα:

Στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ προσφέρονται οι ακόλουθοι τομείς: 1.Πολιτικής Επιστήμης 2.Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας 3.Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών 4.Διοικητικής Επιστήμης και Δημόσιου Δικαίου. Επίσης, περιλαμβάνονται τρεις κύκλοι σπουδών: α)Πολιτική Ανάλυση β)Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές γ)Διοικητική Επιστήμη

Στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου οι τομείς είναι: 1.Κοινωνική και Πολιτικής Θεωρία 2.Νεότερη Ιστορία 3.Πολιτική Κοινωνιολογία και Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ οι σπουδαστές μπορούν να ακολουθήσουν τους τομείς: 1.Πολιτικής Επιστήμης 2.Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών 3.Διοικητικής Επιστήμης 4.Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οι τομείς είναι: 1.Πολιτική Επιστήμη 2.Διεθνείς Σχέσεις.

Στα τμήματα των Πανεπιστημίων της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης τα Προγράμματα Σπουδών δεν χωρίζονται σε κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, κάποια βασικά μαθήματα που διδάσκονται αποτελούν η Πολιτική Επιστήμη, η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ιστορία, η Κοινωνιολογία, οι Διεθνείς Σχέσεις, η Πολιτική Επικοινωνία κ.α.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Τα τμήματα παρέχουν την ευκαιρία στους φοιτητές να διευρύνουν τις σπουδές τους και με μεταπτυχιακά προγράμματα. Συγκεκριμένα:

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές στους ακόλουθους τομείς: 1.Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία 2.Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική 3.Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές 4.Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, το Τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Διοίκηση και Διαχείριση Οικονομικών Μονάδων και Οργανισμών , οργανώνοντας την κατεύθυνση Διαχείριση Πόρων Οργανισμών Υγείας. 

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου διαθέτει μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς: 1.Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία 2.Θεσμοί και Πολιτικές Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης εξειδικεύεται σε μεταπτυχιακές σπουδές που αφορούν: 1.Πολιτική Θεωρία και Δικαιώματα 2.Πολιτική Ανάλυση και Δημόσιες και Ευρωπαϊκές Πολιτικές.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ διοργανώνει μεταπτυχιακά προγράμματα πάνω στην: 1.Πολιτική Θεωρία και Φιλοσοφία 2.Πολιτική Ανάλυση 3.Πολιτική Ιστορία και Στρατηγικές Σπουδές 4 Διακυβέρνηση.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προσφέρει μεταπτυχιακά που αφορούν: 1.Διακυβέρνηση και Δημόσιες Πολιτικές 2.Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία (χωρίζεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις) 3.Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων 4. Μεσογειακές σπουδές 5.Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (Διατμηματικό).

Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ δεν παρέχει ακόμα κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, αξίζει να διευκρινιστεί ότι απόφοιτοι από τα τμήματα πολιτικών επιστημών μπορούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων τμημάτων σε κλάδους όπως οι δημόσιες σχέσεις, η διαφήμιση, η οικονομία, η κοινωνιολογία κ.α.

Επαγγελματική αποκατάσταση

Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων μπορούν να ακολουθήσουν πολλές επαγγελματικές διεξόδους, όπως να εργαστούν ως πολιτικοί επιστήμονες, υπεύθυνοι στις δημόσιες σχέσεις, καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μπορούν επίσης να πλαισιώσουν οικονομικές ή διοικητικές θέσεις στον Δημόσιο Τομέα. Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε διάφορα υπουργεία, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση σε διεθνείς και πολυμερείς οργανισμούς όπως το Ν.Α.Τ.Ο και η Ε.Ε, σε πολιτικά κόμματα, ινστιτούτα και εταιρίες δημοσκοπήσεων, στα Μ.Μ.Ε και σε διεθνείς και ελληνικές Μ.Κ.Ο. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα επαγγελματικά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει ένας πολιτικός επιστήμονας.

Tips & Tricks

Οι πολιτικές επιστήμες είναι ένας κλάδος πολυσχιδής, που δεν σταματά ποτέ να ανανεώνεται και να εξελίσσεται. Επομένως, για να ανταποκριθείς στις ανάγκες τόσο της σχολής όσο του επαγγέλματος που θα ακολουθήσεις μετέπειτα, πρέπει να φροντίσεις να παρακολουθείς και να ενημερώνεσαι για τα τεκταινόμενα της εποχής σου, αλλά και για αυτά που σημάδεψαν τον πολιτικό κόσμο στο πέρασμα της ιστορίας. Μην περιμένεις μια εξεταστική για να αρχίσεις το διάβασμα, ούτε να αρκείσαι μόνο σε ένα σύγγραμμα για να αντλείς πληροφορίες. Αγάπα αυτό που κάνεις και δούλεψε επίμονα για να κατακτήσεις την κορυφή!

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών.