Τμήμα Νοσηλευτικής: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ιουλίας Πρίγκου

Αντικείμενο σπουδών

Τα τμήματα Νοσηλευτικής που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Σκοπός των νοσηλευτών είναι να απαρτίζουν και να στελεχώνουν νοσηλευτικές υπηρεσίες  οποιουδήποτε οργανισμού, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας. Η νοσηλευτική υπηρεσία σχετίζεται με την παροχή βοήθειας προς τους ασθενείς προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία τους, σχετίζεται με την εκπαίδευση των ασθενών και των οικογενειών τους ενώ έχει να κάνει και με τις βιοψυχοκοινωνικές ανάγκες των ασθενών. Οι νοσηλευτές είναι αυτοί οι οποίοι έρχονται σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς και εφαρμόζουν στην πράξη τις ιατρικές οδηγίες.

Τμήματα στην Ελλάδα

Από τα τμήματα που υπάρχουν αξίζει να σημειωθεί για το τμήμα της Σπάρτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) ότι δεν έχει κατευθύνσεις, προσφέρει ωστόσο τα εξής θεσμοθετημένα εργαστήρια: Νοσηλευτικών εφαρμογών, Φυσιολογίας-Φαρμακολογίας, Βιολογίας- Βιοχημείας, Επιδημιολογίας και Πρόληψης Νοσημάτων και Αιμοσφαιρινοπαθειών και Ολοκληρωμένης Φροντίδας Υγείας.

Το Τμήμα της Αθήνας (ΕΚΠΑ) προσφέρει 5 τομείς: 1) Βασικών επιστημών (Εργαστήρια: Βιολογίας- Βιοχημείας, Ανατομίας, Φυσιολογίας), 2) Δημόσιας Υγείας (Εργαστήρια: Πρόληψης, Δημογραφίας, Κλινικής Επιδημιολογίας, Πληροφορική της Υγείας, Οργάνωση και Αξιολόγηση Υπηρεσιών, Βιοστατική, Κοινοτική Νοσηλευτική), 3) Παθολογική Νοσηλευτική (Εργαστήρια: Κλινονοσηλευτικών Εφαρμογών, Παιδιατρικό- Ερευνητικό- Ηπατο- γαστρεντερολογικό), 4) Χειρουργική Νοσηλευτική (Εργαστήρια: Λειτουργικού Ελέγχου Πνευμόνων Βρογχοσκοπήσεων και ίας Υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας/ Μονάδα Μελέτης Ύπνου– Κέντρο Εκτίμησης και Πιστοποίησης αναγκών για υποστήριξη της Αναπνοής), 5) Ψυχική Υγεία και Επιστημών Συμπεριφοράς (Εργαστήρια: Ψυχοπαθολογίας- Νευροψυχολογίας).

Πρόγραμμα Σπουδών- Προπτυχιακές Σπουδές

Μερικά ενδεικτικά μαθήματα των τμημάτων της  νοσηλευτικής είναι: βασική νοσηλευτική, μικροβιολογία, φαρμακολογία, πρώτες βοήθειες, παιδικά ατυχήματα και δηλητηριάσεις, φυσιολογία, κοινοτική νοσηλευτική, ψυχολογία στο χώρο της υγείας, επιδημιολογία, χειρουργική νοσηλευτική, ψυχιατρική, παιδιατρική, νοσηλευτική αναισθησιολογία, ογκολογική νοσηλευτική, γεροντολογική νοσηλευτική κλπ.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών το τμήμα της Σπάρτης προσφέρει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο: «Δίοικηση Υπηρεσιών Υγείας και Διαχείρηση Κρίσεων» με κατευθύνσεις: α) Επείγουσα Φροντίδα Υγείας και β) Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Ενώ το τμήμα της Αθήνας προσφέρει τα εξής αντικείμενα: α) Δημόσια Υγεία, β) «Κλινική Νοσηλευτική», γ) «Διαχείριση Κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων- ταξιδιωτική και διεθνής υγεία», δ) «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας– Πληροφορική Υγείας (Διατμηματικό).

Εργασιακές Ευκαιρίες

Οι τομείς που μπορεί να απασχοληθούν οι απόφοιτοι του τμήματος είναι συνήθως οι ακόλουθοι:

  • Νοσοκομεία: (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά, φορείς εποπτευόμενους από το ΥΥΚΑ, επίσης σε ιδιωτικά θεραπευτήρια).
  • Εκπαίδευση: οι απόφοιτοι μπορούν να διδάξουν σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, σε σεμιναριακά προγράμματα, ενώ με την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλων σπουδών μπορούν να εργαστούν και ως εργαστηριακοί συνεργάτες στα ΤΕΙ νοσηλευτικής. Επίσης στο νόμο υπ’ αριθμ. 3699 προβλέπονται θέσεις σχολικών νοσηλευτών (ΠΕ 25) στα νεοσυσταθέντα κέντρα διαφοροδιάγνωσης, διάγνωσης και υποστήριξης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (ΚΕΔΔΥ) (Ν. 3699, Φ.Ε.Κ Α’, Αρ. Φύλλου 199 2/10/2008).
  • Φαρμακευτικές εταιρείες: Με καλές αμοιβές για ιδιωτικό τομέα. Απαιτείται κάποια εξειδίκευση με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ ή στη διοίκηση.

Αρμοδιότητες και Καθήκοντα στην κοινότητα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 68/2015 Τεύχος Β’ μερικές από τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών είναι η:

  • Άσκηση κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας (νοσηλευτική διεργασία, λήψη ιστορικού, διενέργεια κλινικής εξέτασης, σχεδιασμό εφαρμογή και αξιολόγηση νοσηλευτικής φροντίδας).
  • Λήψη ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογραφήμα)
  • Περιποίηση θεραπεία κατακλίσεων
  • Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης
  • Λήψη αίματος για τις εργαστηριακές εξετάσεις
  • Μέτρηση, καταγραφή, αξιολόγηση ζωτικών σημείων
  • Μέτρηση κεντρικής φλεβικής πιέσεως
  • Μέτρηση και αξιολόγηση κορεσμού οξυγόνου
  • Λήψη βιολογικών υλικών για διαγνωστικούς σκοπούς
  • Περιποίηση τραυμάτων, χειρουργικών τομών
  • Κοπή ραμάτων
  • Χορήγηση οξυγόνου
  • Χορήγηση εντερικής και παρεντερικής διατροφής
  • Συμβουλευτική υποστήριξη ατόμου με ψυχική διαταραχή και της οικογένειάς τους από νοσηλευτές με ειδικότητα Νοσηλευτική Ψυχική Υγεία κλπ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα καθήκοντα των νοσηλευτών εδώ

Χρήσιμες πληροφορίες

Τμήμα Νοσηλευτικής (ΕΚΠΑ): http://www.nurs.uoa.gr/

Τμήμα Νοσηλευτικής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): http://nosileftiki.uop.gr/

Εάν σας ενδιαφέρει ο κλάδος της Ιατρικής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Ιατρικής.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!