Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ανδριάνας Μισυρλή

Η ώρα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού πάντα αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία, ιδιαίτερα για εκείνα τα παιδιά που έλκονται από τον χώρο της τέχνης και δεν αρέσκονται στις «επιθυμητές» από τον κοινωνικό περίγυρο σχολές. Συγκεκριμένα, η μουσική σύμφωνα με τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας είναι κάτι που δεν σπουδάζεται σε πανεπιστήμιο αλλά συνιστά μια επιπλέον δραστηριότητα που συνοδεύει τη φοίτηση σε μία άλλη «καλύτερη» σχολή. Ωστόσο, τα πανεπιστήμια μουσικών σπουδών στην Ελλάδα διαθέτουν άλλη άποψη, κάτι που αποδεικνύει η μακροχρόνια και δυναμική τους πορεία στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τμήματα

Αν αποφασίσεις οι σπουδές σου να επικεντρωθούν γύρω από τη μουσική υπάρχουν τα εξής τμήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια:

Το τμήμα ανήκει και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία και η εισαγωγή σε αυτό επιτυγχάνεται με τη συλλογή μορίων που ποικίλουν. Συγκεκριμένα, για το ΕΚΠΑ απαιτούνται περίπου 13.500 μόρια, για το Α.Π.Θ περίπου 15.100, για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απαιτούνται 12.000 μόρια και τέλος για το ΠΑ.ΜΑΚ γύρω στα 18.250, σύμφωνα με τις βάσεις του 2018.

Περιγραφή και μαθήματα

Κύριο μέλημα των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών στην Ελλάδα αποτελεί η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να ανταποκριθούν σε κλάδους όπως η μουσικολογία, η μουσικολογική έρευνα, η θεωρητική  μελέτη, η έρευνα και η προώθηση της μουσικής. Οι σπουδαστές εξελίσσονται σε επαγγελματίες που διαθέτουν επαρκώς ανεπτυγμένες τεχνικές και ερμηνευτικές δυνατότητες στον κλάδο της μουσικής επιστήμης.

Τα μαθήματα διαρκούν 10 εξάμηνα (5 χρόνια), εκτός από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο οποίο οι σπουδές διαρκούν 8 εξάμηνα (4 χρόνια). Το Πρόγραμμα Σπουδών διακρίνεται σε τομείς ή κατευθύνσεις που συνιστούν ομαδοποίηση των μαθημάτων. Συγκεκριμένα οι τομείς διαρθρώνονται:

Μ.ΣΠ Αθήνας

 1. Ιστορική και Συστηματική Μουσικολογία 2. Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία 3. Τεχνολογία Ήχου, Μουσικοπαιδαγωγική και Βυζαντινή Μουσικολογία

Μ.ΣΠ Θεσσαλονίκης

 1. Ιστορική Μουσικολογία 2. Συστηματική Μουσικολογία 3. Εθνομουσικολογία και Μουσική Λαογραφία

Μ.ΣΠ Ιονίου

 1. Μουσική Σύνθεση 2. Μουσική Εκτέλεση 3. Μουσική Επιστήμη

Μ.Ε. και Τ. Μακεδονίας:

 1. Ευρωπαϊκή (Κλασσική) Μουσική 2. Βυζαντινή Μουσική 3. Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική 4. Σύγχρονη Μουσική

(Ο κάθε τομέας συνοδεύεται από αντίστοιχες ειδικεύσεις)

Αξίζει να τονιστεί, ότι το επίπεδο των σπουδών είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και η παρακολούθηση του απευθύνεται σε άτομα με επαρκώς ανεπτυγμένες καλλιτεχνικές δεξιότητες και υψηλό μουσικοθεωρητικό επίπεδο.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Τα τμήματα συμπληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών τους και με μεταπτυχιακά προγράμματα:

Μ.ΣΠ Αθήνας

 • Μουσική και Κουλτούρα: Διεπιστημονικές Αναλύσεις και Εφαρμογές( Διατμηματικό)
 • Μουσικολογία
 • Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής

Μ.ΣΠ Θεσσαλονίκης

 • Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών με κατευθύνσεις α) Δικτυακή Υπολογιστική – Ηλεκτρονικό εμπόριο β) Νοήμονα Συστήματα γ) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ήχου και της εικόνας για την εκπαίδευση και την παραγωγή (Διεπιστημονικό-Διατμηματικό)
 • Η Βυζαντινή Μουσική Επιστήμη και η καλλιτεχνική δημιουργία (Διατμηματικό)

Μ.ΣΠ Ιονίου

 • Παιδαγωγική της Μουσικής με κατευθύνσεις α) Διεύθυνση Σχολικής Χορωδίας β) Διεύθυνση Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας
 • Π.Μ.Σ. σε ειδικεύσεις όπως η Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής, η Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης, η Τζαζ και το τραγούδι κ.α.

Μ.Ε. και Τ. Μακεδονίας:

 • Μουσικές τέχνες με κατευθύνσεις α) στην Ευρωπαϊκή Μουσική β) στις Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις
 • Μουσική και Κοινωνία με κατευθύνσεις α) Διδακτική της Μουσικής β) Μουσικοθεραπεία

Επαγγελματική αποκατάσταση

Oι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων μπορούν να εργαστούν στον δημόσιο η ιδιωτικό τομέα σε θέσεις όπως: μουσικολόγοι, καθηγητές στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση, σύμβουλοι μουσικών οργανισμών, σε κέντρα ερευνών, σε ωδεία και ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Επιπλέον, μπορούν να δουλέψουν ως μουσικοκριτικοί στα Μ.Μ.Ε, ως παραγωγοί μουσικών εκπομπών αλλά και να λειτουργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι οι σπουδές πάνω στη μουσική δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά απαιτείται  διαρκής προσπάθεια και αφοσίωση για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις αυτού του κλάδου. Επιπλέον, πριν αποφασίσεις να επιλέξεις κάποιο από τα παραπάνω τμήματα μουσικών σπουδών, έλεγξε αν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, όπως για παράδειγμα η γνώση κάποιου μουσικού οργάνου. Τέλος, αν το πάθος σου είναι η μουσική ακολούθησέ το και μην επιτρέψεις να σε αποθαρρύνουν να ασχοληθείς με αυτό, καθώς η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις είναι ικανή να ανοίξει διεξόδους και να σου δώσει ευκαιρίες να ξεχωρίσεις!

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Ιατρικής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Μουσικής.