Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής: Σπουδές στην Ελλάδα
Γενικά
Όσοι αγαπούν τη μελέτη του DNA, των γονιδίων και την εργασία στον εργαστηριακό τομέα, το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής (17.009 μόρια) θα αποτελέσει μία πρόκληση γι’ αυτούς. Αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό χώρο βρίσκεται σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο του 2000, ένα τμήμα με έδρα την Αλεξανδρούπολη (ΔΠΘ). Ανήκει στο 2ο αλλά και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης. Αποτελεί μία υψηλόβαθμη επιλογή και συγκεντρώνει αρκετούς υποψήφιους κάθε έτος.
Αντικείμενο Σπουδών
Σκοπός του τμήματος είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση νέων επιστημόνων που θα έχουν τα απαραίτητα προσόντα για την άσκηση ιατρικής έρευνας, έρευνας στις Βιοεπιστήμες και τη μελέτη της Βιοτεχνολογίας. Οι απόφοιτοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ασχολούνται με τη μελέτη της δομής και της σύνθεσης του DNA, των αλληλεπιδράσεων με πρωτεΐνες σε μοριακό επίπεδο αλλά και με τη μελέτη της δομής και λειτουργίας του κυττάρου.
Προπτυχιακές Σπουδές- Πρόγραμμα Σπουδών
Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής είναι τετραετούς φοίτησης. Το πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, εργαστήρια αλλά και μαθήματα επιλογής. Στα τρία πρώτα εξάμηνα οι φοιτητές παρακολουθούν μόνο υποχρεωτικά μαθήματα. Από το 4ο εξάμηνο διδάσκονται και μαθήματα επιλογής από τα οποία οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν 8. Ακόμα, στο 8ο και τελευταίο εξάμηνο παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας (ερευνητικής- εργαστηριακής) ή αντικατάστασης αυτής με 10 μαθήματα επιλογής.
Ένα επιπρόσθετο προνόμιο του προγράμματος σπουδών είναι η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού γνώσης Η/Υ, με την παρακολούθηση των κατάλληλων υποχρεωτικών μαθημάτων και επιλογής. Τέλος, όσοι φοιτητές επιθυμούν μπορούν να εκπονήσουν χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ.
Μαθήματα
Κάποια βασικά μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα μοριακής Βιολογίας & Γενετικής είναι τα ακόλουθα: Βιοχημεία, Γενετική, Μοριακή Μικροβιολογία, Φυσιολογία, Βιοπληροφορική, Γονιδιωματική, Ιστολογία, Μοριακή Βιολογία, Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία, Γενική και Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Βιοστατιστική, Βιοηθική, Στοιχεία Φαρμακευτικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Αγγλικά, Γονιδιακή Έκφραση και Κυτταρική Σηματοδότηση, Εμβρυολογία και Μοριακή Βιολογία, Γενετική Επίκτητων Ασθενειών και Μεταφραστική Ιατρική, Αρχές Διαχείρισης Ζώων Εργαστηρίου κλπ.
Τομείς & Εργαστήρια
Για την καλύτερη και πιο λειτουργική οργάνωση του προγράμματος σπουδών, το τμήμα είναι χωρισμένο σε τομείς:
1)Βασικές Φυσικές επιστήμες, Βιοχημεία και Βιοτεχνολογία (Εργαστήρια: Οργανικής Βιολογικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων), 2) Μοριακή και Υπολογιστική Βιολογία (Εργαστήρια: Γονιδιακής Έκφρασης, Μοριακής Διάγνωσης και Σύγχρονων Θεραπευτικών Μέσων), 3) Μοριακή, Κυτταρική, Αναπτυξιακή Βιολογία και Βιομοριακές Εφαρμογές (Εργαστήρια: α) Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας, Κυτταρικού Κύκλου και Πρωτεομικής, β) Μοριακής Βιολογίας της Ανάπτυξης και Μοριακής Νευροβιολογίας), 4) Γενετική, Γονιδιωματική και Συστηματική Οργανισμών (Εργαστήρια: Γενετικής Πληθυσμών και Εξέλιξης).
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του ΔΠΘ προσφέρει τα εξής Π.Μ.Σ: 1) Μεταφραστική Έρευνα στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική και 2) Διδακτική των Βιοεπιστημών.
Μετεγγραφές
Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του ΔΠΘ δε δέχεται ούτε στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.
Εργασιακές Ευκαιρίες
Οι απόφοιτοι του τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής κατέχουν γνωστικά τον τομέα της αναπτυξιακής, μοριακής και κυτταρικής βιολογίας καθώς και της γενετικής. Είναι ένας ταχύτατα εξελισσόμενος κλάδος, που όταν συνδυάζεται με τις επιστήμες της τεχνολογίας και της πληροφορικής έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση. Συγκεκριμένα, οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν:
- Στην εκπαίδευση (ιδιωτική και δημόσια). Εντάσσονται στους κλάδους Π.Ε. 04 Φυσικών (Κωδικός: 04.04 Βιολόγων) και Π.Ε. 0404 Βιολόγων, σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας.
- Στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών, σε ιδιωτικά ή δημόσια ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε επιχειρήσεις κλπ.
- Σε κρατικές υπηρεσίες υγείας (Νοσοκομεία, νομαρχίες, ΕΦΕΤ κλπ.)
- Σε διαγνωστικά κέντρα
- Στο τομέα της Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής, ειδικότερα στο σχεδιασμό φαρμακευτικών μορίων και άλλων βιοδραστικών ουσιών
- Στον έλεγχο και την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, σε βιομηχανίες καλλυντικών, τροφίμων, φαρμάκων
- Σε βιολογικούς ελέγχους υδάτων, εδάφους, αέρα, υδροβιότοπων, στη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων πάρκων
- Στην οργάνωση και λειτουργία μουσείων φυσικών επιστημών, ζωολογικών και βοτανικών κήπων
- Σε εργαστήρια που ασχολούνται με την αναπαραγωγή.
Χρήσιμες Πληροφορίες
- Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής (ΔΠΘ): http://www.mbg.duth.gr/
- Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημών (Π.Ε.Β): https://www.pev.gr/
- Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας (ΕΕΒΜΒ): http://www.eebmb.gr/
Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Βιολογίας.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!