Τμήμα Γεωπονίας: Σπουδές στην Ελλάδα
του Άρη Αλεξίου
Ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της χώρας. Μέχρι τώρα στερείται συνέπειας στην αλλαγή των τάσεων και στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των αγορών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες ιδέες και καινοτομίες. Αν σε ενδιαφέρει η επιστημονική ενασχόληση με τομείς της γεωργικής δραστηριότητας και οραματίζεσαι τη συμμετοχή σου στην εξέλιξη του κλάδου, τότε το τμήμα της Γεωπονίας είναι ιδανικό για σένα. Η σχολή ανήκει στο 2ο πεδίο και μετράει συνολικά 10 τμήματα στον ελλαδικό χώρο:
- Γεωπονίας Α.Π.Θ στη Θεσσαλονίκη (14.644 μόρια)
- Γεωπονίας ΔΙ.ΠΑ.Ε στη Θεσσαλονίκη (11.063 μόρια)
- Γεωπονίας Παν. Ιωαννίνων στην Άρτα (7.971 μόρια)
- Γεωπονίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ στο Ηράκλειο (9.360 μόρια)
- Γεωπονίας Παν. Δυτ. Μακ. στη Φλώρινα (7.977 μόρια)
- Πανεπιστήμιο Πατρών (7.663 μόρια)
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (8.700 μόρια)
- Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας Παν. Θεσσαλίας στη Λάρισα (9.662 μόρια)
- Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Παν. Θεσσαλίας στο Βόλο (11.950 μόρια)
- Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Παν. Θεσσαλίας στο Βόλο (8.807 μόρια)
Αντικείμενο Σπουδών
Το τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασχολείται με την ανάδειξη επιστημόνων ικανών στο σχεδιασμό, στην κατάρτιση και την εφαρμογή μελετών και προγραμμάτων γεωργικής ανάπτυξης. Το τμήμα δεν είναι το μόνο που ασχολείται με τις γεωπονικές επιστήμες, πρόκειται όμως για το μοναδικό τμήμα με ξεχωριστές κατευθύνσεις και όχι με ξεχωριστά τμήματα, όπως συμβαίνει με τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οδηγός Σπουδών – Μαθήματα
Η διάρκεια φοίτησης ανέρχεται στα 5 χρόνια, δηλαδή 10 εξάμηνα, με το τελευταίο να είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας που μπορεί να είναι βιβλιογραφική ή ερευνητική. Τα πέντε πρώτα εξάμηνα σπουδών (κορμός) περιλαμβάνουν μαθήματα γενικού και γεωπονικού υποβάθρου, κοινά για όλους τους φοιτητές. Μερικά από αυτά είναι: Φυσική, Γενική Ανόργανη και Οργανική Χημεία, Εδαφολογία, Αγροτική Οικονομία, Φυσιολογία Φυτού, Μετεωρολογία–Κλιματολογία, Συστηματική Βοτανική, Στατιστική, Γενική Βιοχημεία, Συνεργατισμός, Γεωργική Τεχνολογία, Προγραμματισμός Η/Υ, Γενική Μικροβιολογία, Γενετική, Γεωργική Υδραυλική.
Στο τέλος του πέμπτου εξαμήνου οι φοιτητές επιλέγουν μία από τις 5 Κατευθύνσεις Σπουδών που έχουν διάρκεια 5 εξάμηνα και περιλαμβάνουν εξειδικευμένα μαθήματα και υποχρεωτικά εργαστήρια: Οι 5 κατευθύνσεις σπουδών είναι:
- Αγροτικής Οικονομίας
- Ζωικής Παραγωγής
- Εγγειών Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής
- Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Φυτικής Παραγωγής
Επίσης, στο τέλος του 8ου εξαμήνου οι φοιτητές υποχρεούνται να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς και να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές και ασκήσεις που γίνονται με ευθύνη της κάθε κατεύθυνσης για διάστημα 4-6 εβδομάδων.
Για να δείτε όλα τα μαθήματα (κορμού και κατεύθυνσης) καθώς και τα εργαστήρια που περιλαμβάνει η κάθε κατεύθυνση, κατεβάστε τον οδηγό σπουδών του τμήματος.
Μεταπτυχιακά
Το τμήμα προσφέρει Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με τις ακόλουθες ειδικεύσεις:
- Αγροτικής Οικονομίας
- Αγροκομίας και Ζιζανολογίας
- Γεωργικής Μηχανικής και Υδατικών Πόρων
- Εδαφολογίας και Διαχείρισης Εδαφικών Πόρων
- Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής
- Επιστήμης Οπωροκηπευτικών
- Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Επιστημών Φυτοπροστασίας
- Αειφορική Γεωργική Ανάπτυξη
- Οικολογία και Αειφορική Διαχείριση Οικοσυστημάτων
- Οινολογία και Αμπελουργία
Σχετικές πληροφορίες με τα μεταπτυχιακά του τμήματος εδώ.
Επαγγελματική Απασχόληση
Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος Γεωπονίας είναι καταρχήν αυτές του Γεωπόνου και ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στους επιμέρους τομείς της Γεωπονίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε), το οποίο αποτελεί επίσημο φορέα απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος γεωτεχνικού χαρακτήρα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η εγγραφή στο ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε είναι υποχρεωτική από το νόμο για όλους τους γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους, γεωλόγους και ιχθυολόγους της χώρας.
Ενδεικτικά οι γεωπόνοι μπορούν να απασχοληθούν:
- Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις γεωργικής, ζωικής ή και μεικτής παραγωγής.
- Σε γεωργικές βιομηχανίες για τη διαλογή, επεξεργασία, τυποποίηση και βιομηχανική κατεργασία, ποιοτικό και τεχνολογικό έλεγχο, διατήρηση, διακίνηση και διαφήμιση των φυτικών και ζωικών προϊόντων και στον έλεγχο προϊόντων φυτικής προέλευσης, αυτούσιων ή μεταποιημένων.
- Σε εταιρίες παραγωγής, κατασκευής, διακίνησης και εμπορίας γεωργικών εφοδίων.
- Σε δραστηριότητες παραγωγής βιομάζας, μεταποίησης, επεξεργασίας και παραγωγής βιοκαυσίμων.
- Στο βιολογικό, τοξικολογικό και χημικό έλεγχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
- Στην εκπαίδευση. (Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια)
- Στην αγροτική πληροφορική μαζί με άλλους συναρμόδιους επιστήμονες.
- Στη δημιουργία, ανάπτυξη και συντήρηση αλσών, πάρκων, γηπέδων και παιδικών πάρκων.
Εργασιακές Προοπτικές
Οι απόφοιτοι όλων των τμημάτων υπάγονται στον κλάδο Π.Ε 14.04, Γεωπόνων και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και μπορούν να εργαστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το τμήμα παρέχει μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων και σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μεταπτυχιακές σπουδές, οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στα πεδία της πληροφορικής, της οικονομίας και της διοίκησης επιχειρήσεων.
Εάν σας ενδιαφέρει ο κλάδος της Γεωπονίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορείς να κάνεις με ένα Πτυχίο Γεωπονίας.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!