Τι κερδίσαμε από την καραντίνα;

της Ευανθίας Νικολάου

Ο εγκλεισμός σε ένα σπίτι για τόσες μέρες σίγουρα μοιάζει τρομακτική εμπειρία και στην αρχή δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς. Τώρα, όμως, που πέρασαν οι μέρες και η όλη κατάσταση έχει αρχίσει να χαλαρώνει είναι ευκαιρία να δούμε τα οφέλη που είχε η καραντίνα σε εμάς. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να είχε υπάρξει η απαραίτητη όρεξη για παραγωγικότητα και ενδοσκόπηση, το οποίο δεν είναι εύκολο για όλους σε μια τέτοια περίσταση.

Κατανόηση αναγκών και ανανέωση

Το πρώτο και βασικότερο, ίσως, που κερδίζει κανείς από μια τέτοια κατάσταση είναι η κατανόηση των αναγκών του. Και, κατ’ επέκταση, των αναγκών του ανθρώπου γενικότερα. Είχαμε τόσο χρόνο να σκεφτούμε και να αναλύσουμε όλα αυτά που μας βαραίνουν. Να πάρουμε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα με τα οποία πριν δεν είχαμε έρθει αντιμέτωποι λόγω έλλειψης χρόνου. Ήταν ευκαιρία να καθαρίσουμε το χώρο μας, ώστε να βρούμε τι μας εμπνέει για να δουλεύουμε πιο παραγωγικά. Να ανακαλύψουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε για να είμαστε χαρούμενοι, ακόμα κι αν αυτό είναι δυο ρούχα. Ήταν ευκαιρία, λοιπόν, να δωρίσουμε ρούχα σε τόσους ανθρώπους εκεί έξω που τα χρειάζονται περισσότερο από εμάς. Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται να βγει μια βόλτα, να έρθει σε επαφή με τη φύση ώστε να νιώσει μια ανακούφιση, μια ανανέωση. Να κοινωνικοποιηθεί.

Καραντίνα: Μετακίνηση 6

Ένα αστείο που παίζει γενικά σε όλα τα social media είναι ότι η καραντίνα έφερε ξαφνικά πολλούς αθλητές στην επιφάνεια. Για σκέψου όμως, πόσο καλό είναι αυτό, ειδικά για ανθρώπους που πριν δεν είχαν καμία επαφή με τη γυμναστική; Η καραντίνα έδωσε σε πολλούς την ώθηση να προσέξουν λίγο παραπάνω τον εαυτό τους, ακόμα κι αν το έκαναν επειδή δεν είχαν κάτι άλλο να κάνουν. Ίσως αυτό να δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνεις χρόνο σε εσένα και πόσο έχει χαθεί αυτή η δυνατότητα μέσα στον πνιγμό των υποχρεώσεων.

Καραντίνα: Απολυμαντικό πήρες;

Ακόμη, αν δεν υπήρχε η καραντίνα ίσως να μην είχαμε μάθει όλους αυτούς τους κανόνες υγιεινής που επιβάλλεται να τηρούμε αυτή τη στιγμή. Έστω και υπό αυτές τις αναγκαστικές συνθήκες, μάθαμε ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας για είκοσι δευτερόλεπτα και πώς να φοράμε σωστά τη μάσκα όταν χρειάζεται. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο τώρα που το διαβάζεις, αν εσύ τα ήξερες όλα αυτά που λέγονται καθημερινά για την υγεία μας, αλλά δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι άνθρωποι εκεί έξω τα έκαναν όλα αυτά με λανθασμένο τρόπο μέχρι πρότινος.

Δραστηριότητες και τεχνολογία

Η καραντίνα μας έδωσε χρόνο να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να πιάσουμε από εκεί που αφήσαμε ένα παλιό χόμπι ή να ανακαλύψουμε νέες αγαπημένες δραστηριότητες. Ακόμη και το να έρθουμε πιο κοντά με την τεχνολογία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Θα μου πεις, καλά, ποιος δεν ήξερε να χειρίζεται την τεχνολογία; Κι όμως, πολλοί είναι αυτοί που δεν ήξεραν ούτε τα βασικά από το χειρισμό ενός υπολογιστή, για παράδειγμα. Και αναγκαστικά, λόγω των τηλεδιασκέψεων, μπήκαν στην όλη διαδικασία να μάθουν (π.χ. φοιτητές μεγάλης ηλικίας, μικρά παιδιά…) Και ξέρω ότι τώρα θα σκεφτείς πόσο κακό είναι για τα παιδιά να ασχολούνται τόσο πολύ με την τεχνολογία. Αλλά, φυσικά, δεν αναφέρομαι στις ακραίες περιπτώσεις εθισμού. Όπως και να το κάνουμε, η τεχνολογία είναι αναγκαία στους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής μας.

Οικογένεια

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό κέρδος που είχαμε από την καραντίνα, είναι η επαφή με την οικογένεια ή τους συγκατοίκους μας. Ήρθαμε πιο κοντά με τα άτομα που ζούμε στο ίδιο σπίτι, γιατί ίσως να μην είχαμε το χρόνο τόσο καιρό να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να είχαμε απομακρυνθεί. Μάθαμε ο ένας τον άλλον και από την καλή και, κυρίως, από την στραβή μεριά, που ίσως να είναι και το σημαντικότερο, ώστε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους  με τους οποίους ζούμε τόσο καιρό. Βέβαια, πολλά είναι τα σπίτια που εξακολούθησαν να περνούν δύσκολα και αυτές τις μέρες, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας ελπίσουμε η κατάληξη να είναι ευχάριστη, αν όχι για όλα, τουλάχιστον για τα περισσότερα από αυτά.

Ας κλείσουμε με ένα θετικό μήνυμα, αναφέροντας ότι οι έρευνες έδειξαν ότι το περιβάλλον πήρε μια ανάσα όλο αυτό το διάστημα και με την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να περνάει το ίδιο καλά με εμάς όταν θα βγούμε μια και καλή από αυτή την κατάσταση!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!