Τιμητική διάκριση φοιτητών του Πολυτεχνείου Χανίων, ΕΜΠ και ΑΠΘ
Της Μαρίας Παπακοσμά
Τα ελληνικά πανεπιστήμια βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στο βάθρο της διάκρισης στον τομέα της καινοτομίας. Την 3η θέση μεταξύ 127 ομάδων κέρδισε το τρίπτυχο της ομάδας φοιτητών από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΑΠΘ και το ΕΜΠ που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Βιομιμητικής του Ινστιτούτου Βιομιμητικής.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν η κλιματική αλλαγή και την ομάδα συνεργασίας των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την ονομασία ‘Magna Mater’ αποτελούν οι φοιτητές Νέλλη Κανάτα, η Ξανθή-Λήδα Κατωπόδη και η Ναταλία Μπαρτζώκα (φοιτήτριες του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ), ο Νικόλαος Κοντονικολής (φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης), ο Θοδωρής Μπεχλιβάνης (από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ).
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι φοιτητές: «βιομιμητική είναι μια προσέγγιση στην καινοτομία που αναζητεί βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις της ανθρωπότητας μιμούμενη μοντέλα και στρατηγικές που απαντώνται στη φύση. Αντλώντας λοιπόν έμπνευση από τον έμβιο κόσμο, προτείνουμε μία λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αιτία της κλιματικής αλλαγής έγκειται στην εκπομπή ρύπων και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό διαχέεται στην ατμόσφαιρα αλλά και στην υδρόσφαιρα. Συγκεκριμένα στους ωκεανούς προκαλεί οξίνιση, με καταστροφικές επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα».
Όσον αφορά το θέμα της εργασίας τους, προσθέτουν: «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, σχεδιάσαμε ένα θεωρητικό μοντέλο, τον CO2EUS (CO2 Efficient Uptake System), το οποίο δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από τη θάλασσα υπό την μορφή ανθρακικού ασβεστίου, μία διεργασία που επιτελεί και το κοράλλι χτίζοντας τον σκελετό του. Για την προστασία των μικροοργανισμών από τις συνθήκες της διεργασίας, αλλά και για την αποφυγή επιμολύνσεων του συστήματος, χρησιμοποιείται φίλτρο εμπνευσμένο δομικά και λειτουργικά από την μπαλένα της φάλαινας. Επιπλέον, για την ψύξη το σύστημα μιμείται την ανατομία των σφηκών».
Ακόμη επισημαίνουν ότι «η επιτυχία της ιδέας μας στο επιχειρηματικό κομμάτι του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι το παραγόμενο ανθρακικό ασβέστιο προωθείται ως πράσινη πρώτη ύλη σε εταιρείες με οικολογική ευσυνειδησία. Βασικό αγοραστικό κοινό αποτελούν επιχειρήσεις με σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματός τους στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Η ομάδα των φοιτητών συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών με ακόμη μια διάκριση στο δυναμικό τους στον εθνικό τελικό του διαγωνισμού Climate Launchpad για την καθαρή τεχνολογία.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!