Της μνήμης τα καμώματα
Της Νικολίας Σαββοπούλου
Της μνήμης τα καμώματα τα βλέπει η λήθη και γελάει!
Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας θυμώσαμε με τον εαυτό μας, ίσως και να απελπιστήκαμε που ξεχάσαμε κάποια σημαντικά πράγματα ή πράγματα τα οποία κάποτε θυμόμασταν πολύ καλά. Εάν, όμως, αναλογιστούμε τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, τότε ίσως συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι και τόσο παράλογο αυτό που μας συνέβη. Καθώς καινούριες εμπειρίες και πληροφορίες προστίθενται σε παλαιότερες, κάνουν πιο δύσκολη την ανάκλησή τους, ενώ ταυτόχρονα, η πάροδος του χρόνου συμβάλλει στην φθορά αυτών.
Η μνήμη περιλαμβάνει τρία στάδια: την κωδικοποίηση, την αποθήκευση και την ανάσυρση. Εάν καταφέρουμε να κωδικοποιήσουμε έξυπνα και αποτελεσματικά, τότε και οι άλλες δύο διαδικασίες θα γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές. Και αφού η κωδικοποίηση είναι το πρώτο σκαλοπάτι στην γέφυρα της μνήμης, αξίζει να πατήσουμε γερά σ’αυτό για να μπορέσουμε να ανέβουμε και τα υπόλοιπα.
Υπάρχουν, λοιπόν, έξυπνα κόλπα που μπορούν να σε βγάλουν από την δύσκολη και άβολη θέση στην οποία έρχεσαι κάθε φορά που ξεχνάς κάτι. Είναι πιο αποτελεσματικά απ’ όσο φαντάζεσαι, αρκεί να υποσχεθείς πως θα τα εφαρμόζεις όσο πιο συχνά μπορείς.
Ώρα λοιπόν να παίξουμε με την μνήμη μας!
Φτιάξε ακροστιχίδες
Είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική για να κωδικοποιείς σημαντικές πληροφορίες, κυρίως γενικού περιεχομένου (γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας κλπ.), τις οποίες δύσκολα συγκρατείς, εάν δεν έρχεσαι συχνά σε επαφή μαζί τους. Και όμως, είναι αυτές οι γνώσεις που καμιά φορά αφήνουν άφωνους τους γύρω σου! Για παράδειγμα, για να θυμηθείς τα ονόματα των πλανητών, δες την εξής ακροστιχίδα (εάν και είναι στα αγγλικά, βοηθάει πολύ, αφού τα ονόματα των πλανητών έχουν ελληνική ρίζα): My Very Easy Method Just Speeds Up Naming Planets: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Unanus, Neptune, Pluto.
Εάν, πάλι, είσαι πιο αδύναμος στην γεωγραφία και θες να θυμηθείς τις πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης, έχε στο μυαλό σου τη λέξη ΧΑΡΗ: Χ- ανιά, Ά- γιος Νικόλαος, Ρ- έθυμνο, Η- ράκλειο.
Συνέδεσε τις πληροφορίες σου με κάτι άλλο!
Πόσες φορές, άραγε, έχουμε ξεχάσει τον αριθμό της ταυτότητάς μας, τα γενέθλια ενός αγαπημένου μας προσώπου; Η αλήθεια είναι, πολλές. Τα πράγματα, όμως, θα ήταν πιο εύκολα, εάν προσπαθούσαμε να συνδέσουμε την πληροφορία που θέλουμε να θυμηθούμε με ένα άλλο γεγονός, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο για την μνήμη μας. Για παράδειγμα, εάν η καλύτερή σου φίλη έχει γενέθλια στις 14 Νοεμβρίου, σκέψου πως γιορτάζει τρεις μέρες νωρίτερα από την επέτειο του Πολυτεχνείου, που είναι στις 17 Νοεμβρίου.
Θύμισέ μου το όνομά σου…
Το πιο άβολο από όλα είναι η ερώτηση «Μου θυμίζεις το όνομά σου;». Φυσικά και όλοι μας έχουμε βρεθεί σε τέτοια θέση, ενώ σίγουρα δε θα είναι λίγες οι φορές που μας ζήτησαν να πούμε ξανά το όνομά μας και νιώσαμε πως περάσαμε απαρατήρητοι! Το κόλπο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απλό. Προσπάθησε να συνδέσεις το όνομα του ατόμου με κάποιο χαρακτηριστικό της εμφάνισής του. Για παράδειγμα, εάν ονομάζεται Μαριλένα, σκέψου πως με μια μικρή αλλαγή γραμμάτων, θα παρέπεμπε στην γνωστή τραγουδίστρια Μαρινέλα! Εάν, πάλι, το όνομα είναι ολιγοσύλλαβο (π.χ. Νίκη) και η κοπέλα είναι μικροκαμωμένη, θυμήσου πως λίγες συλλαβές ονόματος ίσον μικρό ανάστημα. Ταυτόχρονα, όταν γνωρίσεις για πρώτη φορά το άτομο, προσπάθησε να οπτικοποιήσεις το όνομά του σαν να είναι γραμμένο στο μέτωπό του και μην ξεχάσεις, πριν φύγεις από την συνάντησή σας, να το χαιρετήσεις αποκαλώντας το με το όνομά του, προκειμένου να το επαναλάβεις κι έτσι, να το απομνημονεύσεις ευκολότερα.
Οπτικοποίησε!
Σίγουρα έχεις βρεθεί πολλές φορές σε ένα δωμάτιο με σκοπό να κάνεις κάτι, το οποίο τελικά ξεχνάς ή έχεις ανοίξει τον υπολογιστή σου, προκειμένου να ψάξεις κάτι, το οποίο, όμως, σου διαφεύγει. Άλλοτε, πάλι, έχεις διαβάσει αρκετά για ένα μάθημα και όμως, στο τέλος, πάλι αδυνατείς να θυμηθείς την συνέχειά του. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, θα ήταν πολύ χρήσιμο να οπτικοποιείς.
Φτιάξε εικόνες στο μυαλό σου για τα πράγματα που θέλεις να κάνεις, καθώς έτσι φτιάχνεις μια πιο γερή βάση στην μνήμη σου, αφού συνοδεύεις τις σκέψεις σου με το εικονικό στοιχείο. Προτού πας, για παράδειγμα, στο δωμάτιο για να ψάξεις ένα συγκεκριμένο βιβλίο, ζωγράφισε στο μυαλό σου την εικόνα να ψάχνεις το βιβλίο αυτό,σαν να προσχεδιάζεις εικονικά στο μυαλό σου αυτό που θέλεις να κάνεις. Πίστεψέ με, πιάνει! Η μνήμη μας είναι πολύ θετική στην οπτικοποίηση.
Καθώς διαβάζεις ένα μάθημα για την σχολή, προσπάθησε να το αναπαριστάς στο μυαλό σου με εικόνες, προκειμένου να δημιουργείται μια μικρή εικονική ιστορία, η οποία θα σε οδηγεί και στις πληροφορίες που θες να συγκρατήσεις.
Τελικά, δεν είναι και τόσο δύσκολο να παίξουμε με την μνήμη μας και να ξεγελάσουμε για λίγο την λήθη. Παρ’όλα αυτά, ακόμη και εάν συνεχίσεις να ξεχνάς κάποια πράγματα, σκέψου πως θα ήταν πολύ κουραστικό να τα θυμόμαστε όλα! Ίσως και λιγάκι ανιαρό. Ας γελάει λοιπόν πού και πού η λήθη μαζί μας, της το επιτρέπουμε!