Το θεωρούν σαν το αναγκαίο μέτρο για την σημερινή κατάσταση.
Ο κ. Ευάγγελος Χριστοφόρου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Είναι Διευθυντής του Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τον CEO του citycampus.gr Κωνσταντίνο Πολέμη και αποτελεί μέρος της δημοσιογραφικής έρευνας του citycampus.gr για την τηλεκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κ. Χριστοφόρου, σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας στην έρευνα του citycampus.gr για την τηλεκπαίδευση. Πιστεύετε ότι η τηλεκπαίδευση, όπως προέκυψε και εφαρμόστηκε από την έναρξη της πανδημίας CoVid19 είναι μια αναγκαιότητα ή μια ευκαιρία και γιατί;
Αναγκαιότητα και μόνο για τους φοιτητές των ΑΕΙ, λόγω της έλλειψης δυνατότητας δια ζώσης εκπαίδευσης.
Πόσο εξοικειωμένος/η ήσασταν στην έναρξη της τηλεκπαίδευσης με τη συγκεκριμένη πρακτική και τις πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης;
Χρησιμοποίησα σύγχρονη μέσω MS Teams. Δεν το είχα ξανακάνει συστηματικά. Θυμάμαι ότι το lockdown ξεκίνησε Τρίτη 10/3 στα γενέθλια των παιδιών μου και τα μαθήματα ξεκίνησαν την Πέμπτη 12/3.
Η αλληλεπίδρασή σας με τους φοιτητές μέχρι ποιο βαθμό επηρεάστηκε;
Παρουσάστηκε μεγαλύτερη δυσκολία απάντησης αποριών. Σε κάποια μαθήματα υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω αντικειμένου (σχεδίαση αισθητήρα μέτρησης COVID).
Ποια πιστεύετε ότι ήταν η πιο αρνητική πτυχή ή επίπτωση της τηλεκπαίδευσης;
Η τεμπελιά των μαθητών και φοιτητών.
Ποια θεωρείτε ότι ήταν η πιο θετική πλευρά ή επίπτωση της τηλεκπαίδευσης;
Η ανακάλυψη τηλεδιασκέψεων για συναντήσεις με διπλωματικούς και διδακτορικούς φοιτητές.
Ήταν το Ε.Μ.Π. έτοιμο να προχωρήσει άμεσα στην σύγχρονη τηλεκπαίδευση;
Ναι!
Πώς λύθηκε το θέμα της συμμετοχής των φοιτητών στα Εργαστήρια;
Λύθηκε μερικώς με την χρήση kit για σύνδεση με υπολογιστή στο σπίτι.
Είχατε κάποια ανατροφοδότηση από φοιτητές σας για την τηλεκπαίδευση; Αν ναι, πώς θεωρείτε ότι ανταποκρίθηκαν οι φοιτητές;
Δεν τους αρέσει. Το θεωρούν σαν το αναγκαίο μέτρο για την σημερινή κατάσταση.
Προσωπικά προτιμάτε τηλεκπαίδευση ή δια ζώσης εκπαίδευση και γιατί;
Δια ζώσης, διότι η εκπαίδευση παρέχεται πληρέστερα, ενώ στα εργαστήρια είναι μονόδρομος (αλλιώς οι φοιτητές μου δεν θα ξέρουν να λειτουργήσουν στον ρόλο τους ως Μηχανικοί).
Πιστεύετε ότι η τηλεκπαίδευση είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει μόνιμα έστω σε κάποια έκταση αν όχι συνολικά; Ποια είναι η άποψή σας στο ζήτημα;
Η τηλεκπαίδευση είναι χρήσιμη στην δια βίου μάθηση και για ανθρώπους που είναι μακριά από το κέντρο εκπαίδευσης (πχ την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου).
Κ. Χριστοφόρου, σας ευχαριστώ θερμά.
Και εγώ σας ευχαριστώ.