τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη και marketing

του Στέλιου Αμπατζίδη   

Ο κορωνοϊός είχε σημαντική επίδραση στον τομέα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται. Κάποιες από αυτές τις εξελίξεις είναι η χρήση των social media για την προώθηση των επιχειρήσεών τους, όπως και άλλες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας κλάδος της πληροφορικής, ο οποίος λειτουργεί σαν τον άνθρωπο. Ασχολείται με τη λήψη των αποφάσεων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων βασισμένος στην πραγματοποίηση των εργασιών σε διάφορα υπολογιστικά συστήματα, όπου τυπικά θα χρειαζόταν η παρέμβαση του ανθρώπου. Είναι γεγονός λοιπόν πως η τεχνητή νοημοσύνη και το μάρκετινγκ θα συσχετιστούν και θα συνδυαστούν μεταξύ τους με διαφόρους τρόπους τα επόμενα χρόνια. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

Τεχνητή νοημοσύνη: Μηχανική μάθηση και Chatbots

τεχνητή νοημοσύνηΤα chatbots συναντώνται σχεδόν σε κάθε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο στον τομέα της διαφήμισης, ανεξαρτήτως περιεχομένου αυτής. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση συνέβαλε στην κρισιμότητα του ρόλου των chatbots. Έτσι, πλέον τα bots, όταν οι πελάτες θέλουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, παρεμβαίνουν, μέσω της δυνατότητάς τους να αξιολογούν πιο πολύπλοκα ερωτήματα και να απαντούν κατάλληλα στους χρήστες. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση των πωλήσεων, αλλά και για τη φήμη και ανάπτυξη μίας επιχείρησης.

Επίσης, τα ίδια, εκτός από την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών επιδρούν θετικά και με άλλους ρόλους. Μειώνονται τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να αυξάνονται και να πραγματοποιούνται. Έτσι, οι πελάτες αισθάνονται ευχάριστα με τη χρήση τους και το απολαμβάνουν.

Καλύτερα στοχευμένο marketing

Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη αποβλέπει και στο πού θα στραφεί η κάθε επιχείρηση και η διαφήμιση αυτής, γνωρίζοντας τις προτιμήσεις των πελατών τους. Συνεπώς, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει έντονα τις πωλήσεις, ειδικά στα ηλεκτρονικά καταστήματα (ecommerce).

Τεχνητή νοημοσύνη: Writing Assistants και AI περιεχόμενο

Μία επιχείρηση, προκειμένου να διατηρήσει τη φήμη της και να αναπτυχθεί σε επίπεδο διαφήμισης, καλείται να προβάλλει και το κατάλληλο περιεχόμενο. To μάρκετινγκ περιεχομένου (content marketing) έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί περιέχει δημοσιεύσεις σε blog, βίντεο και γενικά, περιεχόμενο με το οποίο επικοινωνεί η επιχείρηση με το κοινό της. Με αυτό η επιχείρηση μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο site της, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό της, να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο αυτό σε διαφορετικά κανάλια και άλλα.

τεχνητή νοημοσύνηΩστόσο, το ίδιο καταναλώνει πολύ χρόνο, γιατί προϋποθέτει και τη δημιουργία ελκυστικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, ένα καλό άρθρο, προτού δημοσιευθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ή στο blog μιας επιχείρησης, πρέπει να περάσει από κάποια κριτήρια εξέτασης. Θα πρέπει να έχει γραφτεί σωστά, να είναι βελτιστοποιημένο βάσει SEO και να περιέχει τις κατάλληλες πληροφορίες.

Για να διευκολύνουν αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν και οι ονομαζόμενοι writing assistants (βοηθοί συγγραφής). Αυτό το εργαλείο βοηθά στη συγγραφή περιεχομένου. Έτσι, μια επιχείρηση μπορεί να γλιτώνει χρόνο, να μειώσει τα κόστη της και φυσικά, να παράγει περισσότερο περιεχόμενο. Επίσης, μπορούν να γράψουν διαφημίσεις, e-mails, σελίδες πωλήσεων.

Καλύτερες προβλέψεις και ανάλυση των δεδομένων

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέσο για την προώθηση και τη διαφήμιση του περιεχόμενου κάθε επιχείρησης σήμερα. Οι επιχειρήσεις καλούνται και προσπαθούν συνεχώς να διατηρούν αλλά και να επεκτείνουν το πελατολόγιό τους. Για αυτό και τα δεδομένα παίζουν βασικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Στο ψηφιακό μάρκετινγκ, τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά, καθώς βοηθούν τους διαφημιστές να λύσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πελατών τους. Όπως για παράδειγμα, να βελτιώσουν μια στρατηγική ή να την προσαρμόσουν ανάλογα.

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι διαφημιστές θα έχουν πρόσβαση σε προηγμένα μοντέλα πρόβλεψης. Βάσει παλαιότερων δεδομένων, αυτά τα μοντέλα θα μπορούν να προνοούν και να διαβλέπουν στο μέλλον, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να γίνει.

τεχνητή νοημοσύνη

Έτσι, θα μπορούν να προβλέψουν και τη συμπεριφορά των χρηστών και των πελατών. Στην επιστήμη των δεδομένων, αυτό είναι γνωστό ως predictive analytics. Οι επιστήμες των δεδομένων, βρίσκονται σε ανοδική πορεία και κάνουν την πραγματοποίηση των αποφάσεων πιο ευέλικτη και πιο εύκολη. Για αυτό, όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν να αξιοποιούν έντονα τη δύναμη των δεδομένων.

Ισχυρότερη εξατομίκευση στο E-mail marketing

Ένας άλλος τύπος διαφήμισης είναι και το email marketing. Κάθε επιχείρηση πλέον, χάρη στις δυνατότητες του Διαδικτύου, στέλνει στο υπάρχον και σταθερό πελατολόγιο μηνύματα σχετικά με την προώθηση των προϊόντων της. Φαντάσου τα αυτοματοποιημένα emails που στέλνει μια επιχείρηση να ήταν όσο πιο εξατομικευμένα γίνεται. Έτσι ο ρόλος του e-mail marketing θα γίνονταν πιο δυνατός και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχουν ήδη πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, για δημιουργία υπερ-εξατομικευμένων newsletters, με περιεχόμενο που αφορά ξεχωριστά κάθε χρήστη και τις προτιμήσεις του. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ικανοποιημένους και αφοσιωμένους πελάτες και να δώσει ώθηση στις πωλήσεις.

Συμπερασματικά, οι εφαρμογές και οι δυνατότητες, που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη διαφήμιση, είναι αρκετές. Από τη διαφήμιση και τις καμπάνιες PPC, μέχρι τη δημιουργία περιεχομένου, το SEO και τη διατήρηση πελατών. Και αναδεικνύονται τα βασικότερα οφέλη, που προκύπτουν από αυτά τα πλεονεκτήματα και είναι τρία και σημαντικά. Λιγότερα λειτουργικά κόστη, πιο ευέλικτες και έξυπνες διαδικασίες, καλύτερα αποτελέσματα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!