Ταξίδι στην Ελλάδα vs στην Ευρώπη: Σημειώσατε 2

του Νίκου Παγανού

Έχοντας ταξιδέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια σε Ευρωπαϊκές χώρες, πολλοί έχουν την απορία για ποιο λόγο δεν επιλέγω την Ελλάδα για προορισμό μου. Τί βρίσκω, τέλος πάντων, στο εξωτερικό που δεν έχει η πατρίδα μας; Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα θεωρώ πως είναι μια πάρα πολύ όμορφη χώρα με πολλά και ποικιλόμορφα μέρη να επισκεφθεί κάποιος. Έχει πληθώρα πανέμορφων παραλιακών τοπίων, έχει μέρη ορεινά, έχει γραφικά χωριουδάκια και μεγάλες πόλεις. Θα απορήσει κανείς όμως και θα με ρωτήσει «Ωραία τα λες όλα αυτά αλλά γιατί έχεις φαγωθεί με το εξωτερικό;». Πολύ καλή απορία, η οποία ευελπιστώ να λυθεί διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές αυτού του άρθρου.

Όλοι για κάποιο λόγο θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι φτηνή και ότι είναι ένας πολύ οικονομικός προορισμός. Έχει αναλογιστεί όμως κανείς πόσα είναι τα έξοδα για ένα ζευγάρι που θέλει να επισκεφθεί ένα νησί των Κυκλάδων; Αρχικά τα μεταφορικά κοστίζουν τουλάχιστον 80 ευρώ ανά άτομο για ένα ταξίδι που διαρκεί πάνω 4 ώρες η μονή διαδρομή. Επίσης, ένα απλό δίκλινο με κουζίνα σε ένα οποιοδήποτε ελληνικό νησί τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο κοστίζει τουλάχιστον 50 ευρώ τη βραδιά. Ενδεικτικά παραθέτω τις τιμές ανά βραδιά με τις οποίες έμεινα στο εξωτερικό:

Παρίσι: 50 ευρώ

Βιέννη: 35 ευρώ

Ζυρίχη: 60 ευρώ

Βρυξέλες: 56 ευρώ

Όπως παρατηρεί εύκολα κάποιος, δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά στις τιμές. Στα προαναφερθέντα έρχονται να προστεθούν και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα καταλύματα στην Ελλάδα. Προφανώς δεν τα βάζω όλα στο ίδιο τσουβάλι, στην πλειοψηφία αναφέρομαι. Όταν έχω μείνει στη Βιέννη σε διώροφο σπίτι με 35 ευρώ, μου φαίνεται κάπως εξωφρενικό να μείνω στη Σίφνο με 50 ευρώ σε ένα δωματιάκι και να πρέπει να είμαι και ευχαριστημένος επειδή έχει ωραία θέα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αναλογία ποιότητας και τιμής για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, πολύ μικρή. Το καταλαβαίνω ότι μόνο αυτούς τους δύο μήνες έχει ένας ξενοδόχος στην Ελλάδα για να βγάλει κάποια χρήματα, αλλά και ο τουρίστας δεν είναι υποχρεωμένος να το ανεχτεί. Έχει τη δυνατότητα να πάει και σε άλλους προορισμούς εκτός Ελλάδας.

Ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο συνδέεται άμεσα με το οικονομικό σκέλος, είναι η παντελής έλλειψη μαζικών μέσων μεταφοράς στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, εκτός Αθήνας. Δυστυχώς, αν κάποιος δεν διαθέτει αυτοκίνητο, είναι αναγκασμένος είτε να μείνει εγκλωβισμένος σε ένα μόνο μέρος είτε να πρέπει να μετακινείται με τα τοπικά λεωφορεία, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν πολύ αραιά δρομολόγια και είναι πανάκριβα, χωρίς αυτή η τιμή να ανταποκρίνεται στην αξία των υπηρεσιών τους. Αντιθέτως, στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν μέσα μεταφοράς που σε μεταφέρουν σχεδόν όπου θέλεις. Στην Ελβετία είχα μετακινηθεί από τη Ζυρίχη με τρένο μέχρι τις Άλπεις και από εκεί είχα πάρει τον τοπικό προαστιακό της κοντινής κωμόπολης (!!!) για να ανέβω ψηλότερα. Εντάξει, δεν απαιτώ να αποκτήσουν ξαφνικά όλα τα μέρη στην Ελλάδα προαστιακό αλλά, έστω τους καλοκαιρινούς μήνες που ο όγκος των τουριστών είναι τεράστιος, θα έπρεπε όλα τα μεγάλα, έστω, τουριστικά μέρη να διαθέτουν λεωφορειακή σύνδεση με τα υπόλοιπα κοντινά μέρη με τακτικά δρομολόγια και σε λογικές τιμές.

Τέλος, προφανώς, δεν έχουν όλα σχέση με το οικονομικό σκέλος. Μέσω ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, έχει κάποιος τη δυνατότητα να γνωρίσει νέους πολιτισμούς και νέες κουλτούρες. Τα στερεότυπα που έχει, εξαφανίζονται και οι ορίζοντές του ανοίγουν. Μπορεί κάποιος να δει πόσο όμορφος είναι κάθε λαός και προσπαθήσει να καταλάβει πώς σκέφτεται και ίσως αντιληφθεί ότι τελικά δεν είναι τόσο περίεργοι οι άνθρωποι εκεί και απλώς έχουν διαφορετικές συνήθειες και λογική. Το πιο όμορφο σε ένα ταξίδι είναι η προσπάθεια να γνωρίσεις την καθημερινότητα μιας περιοχής, να νιώσεις την αύρα της. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει μέσα από τις κλασσικές βόλτες που προτείνει ένας ταξιδιωτικός οδηγός. Μόνο με βόλτες μέσα στις γειτονιές και στα σοκάκια της κάθε πόλης μπορεί να πραγματοποιηθεί το προαναφερθέν. Περπάτησε, χάσου, εξερεύνησε κάθε σπιθαμή, μίλα με ντόπιους και συζήτησε μαζί τους και μόνο τότε θα έχεις επισκεφθεί πραγματικά έναν τόπο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!