Ταξίδια στην Ευρώπη με φοιτητικό προϋπολογισμό

Της Μαρινίκης Πούλιου

Ταξίδια στην ΕυρώπηΤο να είσαι διεθνής φοιτητής δεν συνεπάγεται μονάχα την απόκτηση γνώσεων μέσω των σπουδών σου. Σημαίνει ότι θα βιώνεις πολιτιστικά πλήγματα (ένα με την άφιξη σου στην ξένη χώρα και άλλο ένα όταν επιστρέφεις σπίτι), μέσα από τη συμμετοχή σου σε ποικίλες έξω πανεπιστημιακές δραστηριότητες, όπως τα ταξίδια και η επιβίωση στα πλαίσια ενός «σφιχτού» οικονομικού προϋπολογισμού.

Οι διεθνείς φοιτητές ξοδεύουν πολλά για την αγορά ειδών οικιακής χρήσης, ξεκινώντας από ένα πιρούνι και ένα πιάτο, και στη συνέχεια καταλήγοντας σε ένα κατάστημα επίπλων ψάχνοντας για στρώμα. Μόλις έχεις καλύψει όλα τα βασικά, μπορεί να νομίζεις ότι δεν είσαι σε θέση να διαθέσεις χρήματα για κάποιο ταξίδι. Παρ’ όλο, όμως, που τα ταξίδια συνεπάγονται δυσβάσταχτα έξοδα, χωρίς διήμερες εξορμήσεις σε γειτονικές πόλεις ή χωρίς διακοπές σε κοντινές  χώρες, τα πανεπιστημιακά σου χρόνια ενδέχεται να γίνουν λίγο μονότονα.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα μέρη στον κόσμο, όπου τα ταξίδια φαίνονται κοινά, ακόμη  και υποχρεωτικά-οι χώρες βρίσκονται τόσο κοντά η μία στην άλλη και η μεταφορά είναι τόσο εύκολη. Ωστόσο, για εκείνους που βρίσκουν τις ευρωπαϊκές τιμές σχετικά υψηλές, θα ήταν συνετό να έχουν στο μυαλό τους κάποιες συμβουλές για το πώς θα ξοδέψουν λιγότερα,  πώς θα προστατευτούν από απροσδόκητες πληρωμές και με ποιους τρόπους δε θα εξαντλήσουν το φοιτητικό τους προϋπολογισμό. Παρακάτω ακολουθούν οι συμβουλές μου για το πώς να ταξιδέψετε στην Ευρώπη χωρίς υπερβολικές δαπάνες…

Ταξιδέψτε στην Ευρώπη με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους

Ταξίδια στην ΕυρώπηΟ προγραμματισμός του ευρωπαϊκού σας ταξιδιού έναν ή δύο μήνες νωρίτερα είναι ο πρώτος τρόπος για να κρατήσετε περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Οι καλύτερες τιμές για μεταφορά και διαμονή είναι συνήθως διαθέσιμες για αυτούς που κάνουν κράτηση νωρίς.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 οι ευρωπαϊκές χώρες εξυπηρετούνται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, καθιστώντας τα ταξίδια στην Ευρώπη ευκολότερα και οικονομικότερα. Σήμερα αυτές οι εταιρείες έχουν αναπτυχθεί και εξυπηρετούν δεκάδες προορισμούς. Τρεις από τις ευρέως γνωστές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι: η Βρετανική Easyjet (easyjet.com), η ισπανική Vueling (vueling.com) και η ιρλανδική Ryanair (ryanair.com). Οι φθηνότερες από αυτές είναι η Easyjet και η Ryanair, στις οποίες το χαμηλότερο ποσό για ένα εισιτήριο μπορεί να είναι μόνο 17 ευρώ.

Αν, ωστόσο, χρησιμοποιείτε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι ακριβώς έχετε πληρώσει και ποιες είναι όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις- αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε απροσδόκητες χρεώσεις. Αξίζει να γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι η Ryanair απαιτεί online check-in. Αν έχετε χειραποσκευές, κάθε αεροπορική εταιρεία στο αεροδρόμιο διαθέτει περίπτερα στα οποία ελέγχουν αν οι αποσκευές σας ταιριάζουν στα πρότυπα τους. Αν η αποσκευή σας εκτιμηθεί μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο, τότε θα χρειαστεί να πληρώσετε περίπου 50 ευρώ.

Από την προσωπική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι οι Vueling και Easyget λειτουργούν πιο επαγγελματικά και προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες. Έχω ταξιδέψει τέσσερις φορές με Ryanair και κάθε φορά κάτι πήγαινε στραβά. Μία φορά, για παράδειγμα, ενώ ο καιρός ήταν ψυχρός, έπρεπε να στεκόμαστε έξω όσο περιμέναμε να επιβιβαστούμε. Και συνολικά όμως, τα ταξίδια με Ryanair μου έχουν αφήσει αρνητικές αναμνήσεις, ειδικά όταν με υποχρέωσαν να πληρώσω για αποσκευή καμπίνας που ταίριαζε στις προδιαγραφές του ντουλαπιού τους. Έτσι, από τώρα και στο εξής, όποτε μπορώ θα επιλέγω, κατά πάσα πιθανότητα, Vueling  ή Easyjet.

Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για να σας βοηθήσει

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν κάνει μέσα από τη δημιουργία εφαρμογών για tablets ή smartphones  πιο εύκολο τον έλεγχο διαθέσιμων θέσεων και τον έλεγχο των επικείμενων δαπανών. Εκτός, όμως, από τις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από τις ίδιες τις εταιρείες, αυτοί που ταξιδεύουν με φοιτητικό προϋπολογισμό θα πρέπει να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες σύγκρισης και εφαρμογές που συγκρίνουν τιμές από όλες τις πιθανές επιλογές. Μερικές φορές οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται αρκετά, έτσι τα επιπλέον 15 λεπτά που θα ξοδέψετε ελέγχοντας μπορεί να σας εξοικονομήσουν αρκετά για το επόμενο εισιτήριο σας.

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τρένο ή αεροπλάνο;

Ταξίδια στην ΕυρώπηΜια άλλη συμβουλή αφορά το δίλημμα «Να ταξιδέψω στην Ευρώπη με τρένο ή αεροπλάνο;» Το ταξίδι στην Ευρώπη με τρένο είναι συχνά πολύ εύκολο και προσιτό. Οι ιστοσελίδες  των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών εταιρειών όπως της ισπανική Refne, της πορτογαλικής Comboios, των ιταλικών Italo και TrenItalia και της γερμανικής DB Bahn είναι αξιόπιστες και εύκολες στη χρήση. Φυσικά, αντί για να ταξιδέψετε 11 ώρες με το τρένο από τη Λισαβόνα στη Μαδρίτη, θα ήταν προτιμότερο να ταξιδέψετε με την Easyjet και να φτάσετε στον προορισμό σας σε 55 λεπτά.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με τρένο ή αεροπλάνο, παρακάτω ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν. Όταν η απόσταση μπορεί να καλυφθεί εύκολα με το τρένο, τότε είναι πιο συνετό να επιλέξετε αυτό το μέσο μεταφοράς. Τα τρένα στην Ευρώπη είναι γρήγορα, έχουν περισσότερο χώρο μέσα από οποιαδήποτε καμπίνα αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους και, μερικές φορές, προσφέρουν ακόμη και δωρεάν Internet. Επιπλέον, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί βρίσκονται, ως επί το πλείστον, στις καρδιές των πόλεων, σε αντίθεση με τα αεροδρόμια που βρίσκονται πιο μακριά. Έτσι, επιλέγοντας το τρένο μπορείτε να κερδίσετε χρόνο-όχι μόνο επειδή δεν θα οδηγήσετε αρκετά από την πόλη στο αεροδρόμιο αλλά και επειδή δεν θα αφιερώσετε τόσο χρόνο στο check-in και στον έλεγχο ασφαλείας. Ακόμη, το ταξίδι με τρένο είναι καλύτερο για το περιβάλλον.

Φυσικά, σε σύγκριση με πολλά μέρη του κόσμου, τα ταξίδια στην Ευρώπη παραμένουν ένα ακριβό εγχείρημα. Αλλά αν αφιερώνετε χρόνο σε σπουδές στην Ευρώπη, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αδράξετε την ευκαιρία να την εξερευνήσετε όσο μπορείτε. Οπότε, καλή τύχη με την αποταμίευση και φροντίστε να περνάτε υπέροχα ταξιδεύοντας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!