#FoitiTips: Πώς να κάνεις τη σωστή επιλογή μεταπτυχιακού
Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων σχολών σε Ελλάδα και εξωτερικό, εάν όχι όλοι, αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο ενός μεταπτυχιακού πριν βγει τελικά στην αγορά εργασίας. Ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είναι, πλέον, ένα εξαιρετικό εφόδιο που σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται απαραίτητο για την κατάκτηση υψηλών θέσεων εργασίας. Οι γνώσεις που προσφέρει ένας τέτοιος τίτλος σπουδών, ανάλογα με το αντικείμενο του, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους σπουδαστές, ανοίγοντας τους το δρόμο για την επαγγελματική εξέλιξη. Επιπλέον, αποτελεί προετοιμασία για το μέλλον και τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας. Πολλές φορές οι σπουδαστές επιλέγουν ένα μεταπτυχιακό εντελώς διαφορετικό από το πρώτο τους πτυχίο. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή ενός μεταπτυχιακού αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία, και παρακάτω δίνονται 10 συμβουλές για τη σωστή επιλογή ενός μεταπτυχιακού.
Ενδιαφέροντα
Αρχικά, τα ενδιαφέροντα του ατόμου αποτελούν το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή ενός μεταπτυχιακού. Εάν η επιλογή γίνει βάσει των προτιμήσεων του σπουδαστή, το ενδιαφέρον του θα τον ωθήσει ώστε να φέρει εις πέρας τις σπουδές του με μεγάλη επιτυχία.
Μέλλον-καριέρα
Ένα κριτήριο αποτελεί επίσης και το μέλλον του, δηλαδή η καριέρα που θέλει ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει και η ανέλιξη του στην αγορά εργασίας.
Αγορά εργασίας
Αν και όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιλογή ενός μεταπτυχιακού, παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύσκολη εποχή στην οποία ζούμε και ποια είναι η κατάσταση της αγοράς εργασίας. Επομένως, ένα ακόμη κριτήριο για την επιλογή μεταπτυχιακού θα μπορούσε να αποτελεί και ποια θέση θα μπορούσε κάποιος να κατέχει στην αγορά εργασίας, ανάλογα με τις γνώσεις και τα πτυχία του.
Κλίσεις-αδυναμίες
Οι δεξιότητες που έχει αναπτύξει κανείς στα πλαίσια φοίτησης των πρώτου πτυχίου καθώς και οι αδυναμίες του αποτελούν άλλον ένα βασικό παράγοντα. Πολλοί είναι εκείνοι, για παράδειγμα, που δεν έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στα μαθηματικά, εν τούτοις τα καταφέρνουν εξαιρετικά στη λογοτεχνία, οπότε αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάτι ανάλογο με αυτό που τους είναι εύκολο και οικείο.
Σύνδεση με το πρώτο πτυχίο
Στις μέρες μας, ένα πτυχίο έχει πάψει να είναι αρκετό. Παρ’ όλα αυτά, εάν αυτό συνδυαστεί με κάποιο μεταπτυχιακό, θα αποτελεί μια πολύ καλή βάση για το μέλλον κάποιου στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, ένα κριτήριο θα μπορούσε να αποτελέσει και ο συνδυασμός του πρώτου πτυχίου με το μεταπτυχιακό, δηλαδή να έχουν κάποια σύνδεση μεταξύ τους οι δύο τίτλοι σπουδών, ώστε να αποτελεί εξειδίκευση πάνω σε ένα αντικείμενο σπουδών, κάτι που θα βοηθήσει στην αναζήτηση εργασίας.
Μεταπτυχιακά
Επίσης, είναι σημαντική η μελέτη των μεταπτυχιακών που παρέχονται για τη σωστή επιλογή. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά και τις προοπτικές που παρέχουν, όπως για παράδειγμα τον τύπο μεταπτυχιακού, τον τρόπο διδασκαλίας κ.ά.
Το πανεπιστήμιο
Βασικό κριτήριο αποτελεί επίσης και το ίδιο το πανεπιστήμιο το οποίο θα επιλέξει κάποιος για το μεταπτυχιακό του. Θα πρέπει κάποιος να κάνει καλή έρευνα για το πανεπιστήμιο πριν το επιλέξει να ενημερωθεί για το χώρο του πανεπιστημίου (βιβλιοθήκη, αίθουσες), για τους καθηγητές, όπως και αν θεωρείται εύκολο ή δύσκολο, καλό ή όχι. Πρέπει επίσης να ενημερωθεί για το χρηματικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει, ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τα μαθήματα πάνω στο αντικείμενο που επιθυμεί να σπουδάσει.
Μεταπτυχιακά στο εξωτερικό
Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μελετήσουν τα πανεπιστήμια και να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις φοίτησης σε αυτά, διότι διαφέρουν σε ορισμένα σημεία από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο (ανάλογα με το κάθε πανεπιστήμιο και τα μαθήματα που παρέχει).
Υποτροφίες μεταπτυχιακών
Τόσο για τα ξένα πανεπιστήμια όσο και για τα ελληνικά υπάρχουν υποτροφίες που προσφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές. Για το εξωτερικό, κάποιες ενδεικτικές υποτροφίες παρέχονται από το Erasmus και το Comenius που προσφέρουν ευκαιρίες ζωής, βοηθώντας σπουδαστές να ζήσουν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, και στην Ελλάδα παρέχονται υποτροφίες εξίσου καλές με αυτές του εξωτερικού, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους προσφέροντας τους σπουδές μεταπτυχιακού κύκλου, ανακουφίζοντάς τους οικονομικά, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο στις μέρες μας. Εάν λοιπόν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις των υποτροφιών, μπορεί να επιλέξει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών με υποτροφίες.
Προϋποθέσεις
Τέλος, το κυριότερο είναι κάποιος να πληροί τις προϋποθέσεις του πανεπιστημίου στο οποίο θέλει να σπουδάσει. Κάθε πανεπιστήμιο, λοιπόν, έχει τους δικούς του όρους εισαγωγής, όπως ο βαθμός πτυχίου του ενδιαφερόμενου. Κάποια πανεπιστήμια έχουν λίστες προτεραιότητας, ενώ κάποια ζητούν συνέντευξη κτλ.
Επομένως, το καλύτερο είναι, όσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακά, να κάνουν έρευνα αρχικά των μεταπτυχιακών που παρέχονται, αφού έχουν ξεδιαλύνει προηγουμένως τις επιθυμίες τους, και έπειτα να ερευνήσουν τα πανεπιστήμια και τις προϋποθέσεις εισαγωγής. Καλό θα ήταν, επίσης, να ενημερωθούν από άλλους σπουδαστές μεταπτυχιακών, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη διαδικασία επιλογής και, αργότερα, τα μαθήματα.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!