Σχολή Ικάρων: Σπουδές στην Ελλάδα
του Στάθη Ζωγόγιαννη*
Είναι πλέον γεγονός πως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η επιλογή της σχολής που θα ανταποκρίνεται στα προσωπικά ενδιαφέροντα, αλλά και επαγγελματικά κριτήρια είναι μια δύσκολη επιλογή. Μια επιλογή που ταλανίζει πολλούς νέους ανθρώπους. Η Σχολή Ικάρων (ΣΙ) (18.121), λοιπόν, αποτελεί μια εξαιρετική λύση, είτε έχει επιλεχθεί με σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση, είτε την αγάπη για τα αεροπορικά μέσα μεταφοράς. Αποστολή της Σχολής Ικάρων είναι να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της Αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.
Το Τμήμα
Στην Σχολή Ικάρων η πρόσβαση απαιτεί ιδιαίτερα καλά προετοιμασμένους μαθητές αφού η βάση της σχολής βρίσκεται στα 18.121 μόρια και την ελπίδα για να πετύχουν το στόχο τους έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στο 2ο πεδίο της θετικής κατεύθυνσης.
Το τμήμα της Σχολής Ικάρων χωρίζει το πρόγραμμα σπουδών σε εννέα (9) τομείς:
- Ηγετικής- Διοίκησης, Ανθρωπιστικών επιστημών και φυσιολογίας
- Μαθηματικών και φυσικών επιστημών
- Αεροδυναμικής και Μηχανικής πτήσης
- Μηχανολογικών Κατασκευών, Τεχνολογίας Υλικών και Οργάνωση παραγωγής
- Αεροναυπηγικής, Τεχνικής Μηχανικής και Δομικών Έργων Υποδομής
- Πληροφορικής και Υπολογιστών
- Θερμοδυναμικής Προωθητικών και Ενεργειακών Συστημάτων
- Ηλεκτρονικών, Ηλεκτρικής Ισχύος και τηλεπικοινωνιών
- Αυτόματου Ελέγχου, Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, Αμυντικών Συστημάτων και Επιχειρήσεων
Κατευθύνσεις-Μαθήματα
Στη Σχολή Ικάρων λειτουργούν οι ακόλουθες κατευθύνσεις: α) Ιπτάμενων, β) Μηχανικών, γ) Ελεγκτών Αεράμυνας. Στο τμήμα Ιπτάμενων διδάσκονται ενδεικτικά τα εξής μαθήματα: Μαθηματικά, Αεράμυνα-Επίγεια Άμυνα-Οπλισμός Αεροδιαστημική Ιατρική και Φυσιολογία Πτήσης, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές-Συστήματα Πληροφορικής κ.α.
Στο τμήμα των Μηχανικών, μετά το 2ο εξάμηνο οι Ίκαροι επιλέγουν κατεύθυνση α) Μηχανικού Αεροσκαφών β) Μηχανικού Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών γ) Μηχανικού Αεροπορικών
Τέλος, όσοι επιλέξουν την κατεύθυνση για την ειδικότητα Ελεγκτού Αεράμυνας θα παρακολουθούν τα εξής μαθήματα: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Προγραμματισμός, Θεωρία και Εφαρμογές Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Ψυχολογία Ατομικών Διαφορών κ.α.
Εργασιακά
Όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων λαμβάνουν το αξίωμα του Ανθυποσμηναγού. Οι Ανθυποσμηναγοί όλων των ειδικοτήτων εκτός των ιπτάμενων, τοποθετούνται σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ειδικότητα που έχουν εκπαιδευτεί. Όσον αφορά στους Ιπτάμενους Ανθυποσμηναγούς, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση τους υπηρετούν σε πολεμικές Μοίρες Αεροσκαφών με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας. Θα ήταν σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι της Σχολής Ικάρων του τμήματος Ιπταμένων κρίνονται ακατάλληλοι, εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές του εκτινασσόμενου καθίσματος, δηλαδή, έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1,90). Οι υποψήφιοι του τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα για μακριά και κοντά όχι μικρότερη από 20/20 σε κάθε οφθαλμό, χωρίς διόρθωση.
Μεταπτυχιακά
Στην Σχολή Ικάρων το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών διαφέρει σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Στην Σχολή Ικάρων υπάρχει η δυνατότητα να οργανώνονται, να λειτουργούν, να μετονομάζονται ή να καταργούνται Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε θέματα Αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας και σε γνωστικά αντικείμενα, σχετικά με τις ανάγκες των ένοπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Άμυνας της χώρας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Χρήσιμες πληροφορίες
- Όσοι φοιτούν στο τμήμα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους διαμένουν υποχρεωτικά εντός της σχολής και εξέρχονται μόνο με άδεια από τον διοικητή.
- Όλα τα έξοδα εκπαίδευσης, διατροφής, ιματισμού κ.λπ. των Ικάρων παρέχονται από το δημόσιο.
- Οι Ίκαροι δικαιούνται μηνιαίως αποδοχές, οι οποίες καθορίζονται με ειδικές μισθολογικές διατάξεις Νόμων-Κοινωνικών Υπουργικών αποφάσεων.
- Οι Ίκαροι μετά την κατάταξή τους ακολουθούν το πρόγραμμα της λειτουργίας της σχολής και διανέμονται σε Μοίρες, Σμήνη και Στοιχεία, ανάλογα με την δύναμη τους.
∗Φοιτητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ασκεί την επίσημη Πρακτική του στο citycampus.gr.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!