Συνοδευτική Επιστολή: Τι είναι και πώς θα τη γράψεις

του Κωνσταντίνου Κουντουριώτη

Έχεις ξοδέψει ατελείωτες ώρες στο βιογραφικό σου. Το έχεις οργανώσει, το έχεις ελέγξει για λάθη και έχεις προσθέσει μέχρι και τις φιλανθρωπίες που οργάνωσε το δημοτικό σου σχολείο και είσαι έτοιμος να το στείλεις. ΣΤΑΣΟΥ! Συνοδευτική επιστολή έγραψες; Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό, είσαι τυχερός που είμαι εδώ για σένα γιατί σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τις συνοδευτικές επιστολές.

Τι είναι η συνοδευτική επιστολή;

Είναι ένα γράμμα από έναν υποψήφιο εργαζόμενο προς τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο προσλήψεων μιας εταιρίας. Είναι το πρώτο πράγμα  που βλέπει ο εργοδότης όταν ανοίξει τον φάκελο, μετά από μία γρήγορη ματιά στο βιογραφικό σου για να δει βασικά πράγματα όπως την ηλικία σου ή αν έχεις βγάλει το λύκειο.

Γιατί τη χρειάζομαι;

Στις συνοδευτικές επιστολές προσπαθείς να «πουλήσεις» τον εαυτό σου. Θέλεις να πείσεις μέσω αυτής ότι αυτά που έχεις στο βιογραφικό σου σε κάνουν κατάλληλο για τη θέση εργασίας προς συζήτηση. Μη ξεχνάς ότι για κάθε θέση εργασίας υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι εκ των οποίων εσύ πρέπει να ξεχωρίσεις αν θες να έχεις ελπίδες για πρόσληψη. Αυτό ακριβώς πετυχαίνεις με μια καλή συνοδευτική επιστολή.

Τι πρέπει να περιέχει η συνοδευτική επιστολή;

Προσφώνηση: Αγαπητέ Κύριε/α [Επίθετο]

Πρόλογος: Μία σύντομη παράγραφος στην οποία εξηγείς πως οι πιο σημαντικές ικανότητες σου και τα πιο σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας σου σε κάνουν κατάλληλο για την θέση.

Εμπειρίες και κατορθώματα: Παραθέτεις με σειρά προτεραιότητας τις προηγούμενες εμπειρίες σου και εφόσον έχεις κάποιο προσωπικό κατόρθωμα όπως αν υπήρξες ποτέ υπάλληλος του μήνα ή αν έκανες κάποια σοβαρή φιλανθρωπία το αναφέρεις και αυτό.

Ικανότητες: Σε αυτό το σημείο αναφέρεις τις χρήσιμες ικανότητες σου όπως ξένες γλώσσες, υπολογιστές και διάφορα άλλα.

Επίλογος: Εδώ ανακεφαλαιώνεις τα πιο σημαντικά σου πλεονεκτήματα και στο τέλος αφήνεις στοιχεία επικοινωνίας e-mail, τηλέφωνο.

Έχοντας αναλύσει το τι είναι η συνοδευτική επιστολή και το περιεχόμενό της, ήρθε η ώρα για μερικές συμβουλές!

Προσάρμοσε την επιστολή σου

Ανάλογα με  το αντικείμενο της εργασίας για την οποία ενδιαφέρεσαι πρέπει να έχεις και το κατάλληλο ύφος και περιεχόμενο. Για δουλειές γραφείου όπως λογιστής, γραμματέας κλπ. χρησιμοποίησε τον κλασσικό τύπο επιστολής που είναι οργανωμένος, περιεκτικός και επαγγελματικός. Προσπαθείς εδώ να δείξεις μέσα από την επιστολή την οργάνωσή σου και την επιμέλεια σου, οπότε μέλημά σου το περιεχόμενο να είναι σωστά οργανωμένο και καλογραμμένο. Όμως, για πιο δημιουργικές δουλειές που ασχολούνται με την τέχνη π.χ.  graphic designer, διακοσμητής, προσπαθείς να εντυπωσιάσεις τον εργοδότη και κύριος σκοπός σου είναι να είσαι περισσότερο πρωτότυπος και διαφορετικός παρά να ακολουθείς την νόρμα. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι πρόκειται για μια σοβαρή επιστολή.

Κάνε έρευνα

Από τη μία πρέπει να ξέρεις τι ψάχνει η εταιρία στους υποψήφιούς της ώστε να μπορείς να την πείσεις ότι το έχεις. Από την άλλη πρέπει να ξέρεις τα προβλήματα της εταιρίας ώστε να τους πείσεις ότι είσαι η λύση στο πρόβλημά τους ή ότι είσαι αυτό που τους λείπει. Μια συμβουλή που θα εντυπωσιάσει σίγουρα είναι να ψάξεις το όνομα του αρμόδιου προσλήψεων και να απευθύνεις σε αυτόν την επιστολή μέσω της προσφώνησης, καθώς αυτό δίνει την εικόνα ενός υποψηφίου που είναι «διαβασμένος» και θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Εξασφάλισε ότι δεν έχει λάθη

Τα λάθη δείχνουν ανευθυνότητα. Ακόμα και ένα ορθογραφικό λάθος είναι αρκετό για να πετάξουν το βιογραφικό σου στο κάδο. Γενικά δώσε στην συνοδευτική επιστολή όση προσοχή έδωσες στο βιογραφικό σου σε αυτό το τομέα.

Τώρα έχοντας και τη συνοδευτική σου επιστολή είσαι έτοιμος να στείλεις το βιογραφικό σου και…καλή επιτυχία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!