Συνέντευξη με τον Σωκράτη Τζανέτο, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Oceanos

της Ευθυμίας Κωστάκη

Η ομάδα Oceanos από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μας μιλά για τη δράση της και μας μεταφέρει στον κόσμο των σκαφών!

Τι είναι ο διαγωνισμός Hydrocontest και σε ποιους απευθύνεται;

Ο διαγωνισμός Hydrocontest απευθύνεται σε νέους φοιτητές μηχανικής, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αγάπη για την ναυπηγική, την καινοτομία και φυσικά την πράσινη ενέργεια. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των φοιτητών για την ανάγκη αποδοτικών ναυτικών σχεδιασμών και τεχνολογιών, οι οποίοι μπορούν, επίσης, να βρουν εφαρμογές στην βιομηχανία για δημιουργία φιλικότερων προς το περιβάλλον επιχειρήσεων και εργασιών.

Πώς μάθατε για αυτόν το διαγωνισμό;

Η συμμετοχή της ομάδας ξεκίνησε από το 2016, μετά από την όρεξη 2 προπτυχιακών φοιτητών της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, της Κωνσταντίνας Φουντούλη και του Σωκράτη Τζανέτου, για μια πιο βαθιά ενασχόληση με την ναυπηγική και 2 υποψήφιων διδακτόρων της σχολής, τον Θοδωρή Κουρμπέλη και τον Δημοσθένη Σπαθή. Οι τελευταίοι βοήθησαν στη δημιουργία της ομάδας, καθώς το Πολυτεχνείο είχε λάβει πρόσκληση να συμμετέχει στο διαγωνισμό από τη διοργάνωση.

Από ποια άτομα αποτελείται η ομάδα σας και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός;

Η ομάδα αποτελείται από 26 άτομα και είναι χωρισμένη σε διάφορα υποτμήματα με διαφορετικούς στόχους το κάθε ένα. Για παράδειγμα, φέτος, επειδή η ομάδα κάνει βελτιστοποίηση στα σκάφη της, υπάρχει το τμήμα R&D (Research & Development), το τμήμα Electronics και το τμήμα Logistics & Marketing. Το κάθε μέλος δουλεύει για ένα συγκεκριμένο σκοπό ή πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο υποπρότζεκτ, για να ολοκληρωθεί το έργο. Όλο το management γίνεται από τους υπεύθυνους της ομάδας. Όντες προπτυχιακοί φοιτητές, οι γνώσεις πηγάζουν από βιβλιογραφία και καθοδήγηση από τους καθηγητές μας, οι οποίοι μας υποστηρίζουν, αλλά παράλληλα μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και να πειραματιστούμε.

Ποια ήταν η εμπειρία που αποκομίσατε από αυτόν; 

Η εμπειρία που αποκομίσαμε είναι τεράστια και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Πρώτα απ’ όλα, πήγαμε τις γνώσεις μας ένα βήμα παραπέρα και καταφέραμε να συνδέσουμε τη θεωρία με την πράξη, κάτι που λείπει, σε γενικές γραμμές, από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ύστερα, μέσα από την ομάδα αναπτύσσεις τα soft skills σου, καθώς συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους και το έργο που παράγεται, προκύπτει μέσα από ομαδική προσπάθεια. Ακόμα, η διαχείριση χρόνου και η οργάνωση της ομάδας, ώστε να φτάσεις στο αποτέλεσμα και στην επίτευξη των στόχων είναι σημαντικό να τονιστούν, γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο και δεν είναι εύκολο να τα καλλιεργήσεις, αν δεν σου δοθεί αντίστοιχη ευκαιρία.

Ως φοιτητές ποια είναι η αλλαγή την οποία θέλετε να φέρετε με την συμμετοχή σας σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο με την προώθηση της οικολογικής συνείδησης στον τομέα της ναυτιλίας. Ο διαγωνισμός μας δίνει την ευκαιρία, να καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι μέσα από τις καινοτόμες σχεδιάσεις μας, μπορούμε να μειώσουμε τους ρύπους και να πετύχουμε κάτι πιο φιλικό για το περιβάλλον. Σε βάθος χρόνου, στοχεύουμε η δράση της ομάδας μας να αρχίσει να βγαίνει έξω από τα ακαδημαϊκά όρια. Τέλος, θέλουμε να δείξουμε ότι το να ασχολείσαι με μία φοιτητική ομάδα, μόνο κέρδος μπορεί να σου αποφέρει.

Ποιες είναι οι δύο σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε κατά τη δράση σας και πως τις αντιμετωπίσατε;

Γενικά καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες. Αν έπρεπε να διαχωρίσω κάτι, θα ήταν η γραφειοκρατία που είναι πάντα ένα σοβαρό εμπόδιο στα πλάνα μας και στον προγραμματισμό μας, καθώς και η έλλειψη χώρου εργασίας όταν κλείνει η σχολή. Οι χώροι των πανεπιστημίων δεν είναι ανοιχτοί το καλοκαίρι, οπότε εμείς το προηγούμενο καλοκαίρι δεν είχαμε χώρο να εργαστούμε παρ’ ότι πλησίαζε ο διαγωνισμός. Τελικά, λύσαμε το πρόβλημα με τη βοήθεια ενός χορηγού μας, αλλά σίγουρα δημιουργήθηκε δυσαρέσκεια.

Είδα ότι έχετε διάφορους χορηγούς. Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον να μας πείτε πώς τους προσεγγίσατε και σε ποιον τομέα σας βοηθούν.

Οι χορηγοί της ομάδας είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και έχουν ζωτικό χαρακτήρα, καθώς η χρηματοδότηση έρχεται μόνο από αυτούς και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γενικά, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης. Απευθυνόμαστε, κυρίως σε ανθρώπους που ασχολούνται με την ναυτιλία, ώστε να μας γνωρίσουν και να τους περάσουμε το πνεύμα του διαγωνισμού, αλλά ταυτόχρονα ασχολούμαστε και με όλους όσοι ακόμη υποστηρίζουν την προσπάθεια μας.

Αφιερώνοντας αρκετό από το χρόνο σας στο Oceanos τι θα συμβουλεύατε τους φοιτητές σε σχέση με την αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου;

Η συμβουλή μας στους φοιτητές θα ήταν να μην ασχολούνται μόνο με την σχολή τους και το πτυχίο τους, αλλά σε αυτά τα 4-5 χρόνια που θα σπουδάζουν, τον ελεύθερο χρόνο τους να τον αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται και να κάνουν δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τους εαυτούς τους. Γιατί μπροστά προχωράς αν βελτιώνεσαι και όχι αν μένεις στάσιμος.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ομάδας: https://www.oceanos-ntua.gr/

Ή βρείτε τους στο facebook: https://www.facebook.com/hydrocontest.ntua/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!