Συνέντευξη με τον Δημοσθένη Δουμένη, συνιδρυτή της Quantimetrica
της Αλεξάνδρας Κουτσουβά
Η εταιρεία Quantimetrica είναι μία από τις start-ups που τον Ιούνιο του 2018 συμμετείχε στο ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, όπου και κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την τελική δεκάδα. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!
Ξεκινώντας, θα θέλαμε να μας δώσετε τις απαραίτητες συστάσεις για τον κόσμο που δεν γνωρίζει ποιοι είστε και ποιο είναι το αντικείμενο της ενασχόλησής σας.
Η αρχική ιδέα πίσω από την Quantimetrica είναι ο εύκολος φωνητικός έλεγχος κάθε συσκευής σε οποιαδήποτε γλώσσα και με πολύ χαμηλές απαιτήσεις σε λογισμικό και υλικό και δημιουργήθηκε όταν ο Γιάννης (σήμερα CEO) με επιχειρηματικό υπόβαθρο και PhD στα οικονομικά, γνωρίστηκε με τον David πρώην αντιπρόεδρο της Apple και υπεύθυνο για το λανσάρισμα του πρώτου iPhone και iPod. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 στο Λονδίνο και ο Δημοσθένης με 24 χρόνια εμπειρία σε αλγορίθμους επεξεργασίας φωνής καθώς και αρχιτεκτονικές hardware ήταν ο επόμενος συνιδρυτής.
Η πρώτη ιδέα που έρχεται στο μυαλό κάποιου ακούγοντας την απάντησή σας είναι πως είχατε μια εξαιρετικά καινοτόμα ιδέα. Πώς σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;
Αρχικά, το μέσο επικοινωνίας με τα μέσα τεχνολογίας ήταν το πληκτρολόγιο, αργότερα η αφή και τώρα πλέον η φωνή μας. Η Quantimetrica προείδε αυτή την τάση και διαφοροποιείται σε σχέση με τους περισσότερους στο γεγονός ότι οι δικές μας λύσεις δεν απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο, ακριβούς επεξεργαστές ή λειτουργία σε συγκεκριμένες γλώσσες, περιορισμοί που κάνουν την υιοθέτηση των φωνητικών εντολών απαγορευτική για κάποιες δημογραφικές ομάδες και επίσης ασύμφορη για κάποιες συσκευές χαμηλού κόστους (π.χ. λάμπες, καφετιέρες, διακόπτες κτλ). Εδώ είναι που οι λύσεις της Quantimetrica έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα.
Παρ’ όλο που ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που, εκτός από τα βασικά, δεν μπορούν να αντιληφθούν πως μπορείτε να καταφέρετε αυτό το έργο. Πώς είναι δυνατόν οι ηλεκτρονικές συσκευές να υπακούουν στη φωνή μας;
Ένα από τα βασικά κοινά στα οποία απευθυνόμαστε είναι και οι άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία π.χ. λόγω ηλικίας, ή δεν μπορούν εύκολα να χειριστούν πολύπλοκες συσκευές λόγω κάποιας αναπηρίας ή πολύ απλά δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Επίσης, ακόμα και αν έχουν πρόσβαση σε έξυπνες συσκευές η ιδέα ότι ένα μικρόφωνο ακούει συνέχεια και πιθανόν καταγράφει σε ένα σκληρό δίσκο όσα λένε μεταξύ τους για να ανιχνεύσει μια φωνητική εντολή τούς προκαλεί ανησυχία. Εμείς προτείνουμε λύσεις όπου η συσκευή “μαθαίνει” τη φωνή μας και τi θέλουμε να λέμε για να τη χειριστούμε στη δική μας γλώσσα και με τον τρόπο που εμείς μιλάμε, ακόμη και με τη ντοπιολαλιά τσι Κρήτης!
Ο δρόμος από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την υλοποίησή της είναι και ο πιο δύσκολος. Εσείς ξεπεράσατε όλα τα εμπόδια και το καταφέρατε. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;
Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να πείσουμε γιατί θα πρέπει κάποιος να προτιμήσει εμάς αντί για κάποιον από τους κολοσσούς όπως η Google, Amazon ή Apple. Και η απάντηση είναι απλά ότι δεν ανταγωνιζόμαστε τις πιο πάνω εταιρείες! Οι λύσεις μας μπορούν να συνυπάρχουν με τις δικές τους ιδίως σε μέρη όπου η ιδιωτικότητα είναι σημαντική (αίθουσες συσκέψεων, κρεββατοκάμαρες κτλ) ή το ίντερνετ ακριβό ή ανύπαρκτο (καράβια, εν κινήσει, στο εξωτερικό).
Επιλέξατε το Λονδίνο ως έδρα της εταιρείας σας. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;
Το Λονδίνο είναι μια από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις της επιχειρηματικότητας με ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα από start-ups, επενδυτές και μεγάλες εταιρείες. Είχαμε την τύχη, κάποια από τα μέλη της ομάδας να ζουν εκεί, γεγονός που διευκόλυνε το εγχείρημά μας. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε και η πολύ μικρότερη γραφειοκρατία και φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ελλάδα.
Τον Ιούνιο συμμετείχατε στο ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, όπου φτάσατε μέχρι την τελική δεκάδα. Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίσατε από την συμμετοχή σας στον εν λόγω διαγωνισμό;
Ο διαγωνισμός κάθε χρόνο προσελκύει αξιόλογες επιχειρήσεις που μέσα από τα σεμινάρια, την πρόσβαση σε μέντορες πολύ υψηλού επιπέδου αλλά και την ώσμωση μεταξύ μας, οδηγεί στο επόμενο βήμα. Απόδειξη ότι αρκετές εταιρείες από προηγούμενους κύκλους, διέπρεψαν είτε τεχνικά και εμπορικά, είτε εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η συμμετοχή της Quantimetrica στα τελικά του διαγωνισμού μάς κάνει ήδη πιο γνωστούς και οι επαφές που κάναμε καθώς και η προβολή που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε, θα έχουν θετικές εξελίξεις για την πορεία μας διεθνώς.
Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστοσελίδα σας, θα δει πως έχοντας ως έδρα το Λονδίνο, έχετε επεκταθεί στο Austin, το San Francisco και φυσικά την Αθήνα. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Συνηθίζουμε να λέμε αστειευόμενοι ότι η Quantimetrica είναι η μικρότερη πολυεθνική που δεν έχετε ακούσει, ακόμα. Και να σταθώ στο ακόμα γιατί εκκολάπτονται συνεργασίες που θα ανακοινώσουμε εν καιρώ για τα οποία θα αισθανθούν περήφανοι αυτοί που μας πίστεψαν από την αρχή και άβολα αυτοί που είχαν τις επιφυλάξεις τους! Κοιτάμε πολύ έντονα την αγορά της ΝΑ Ασίας και έχουμε ήδη έναν συνεργάτη που κάνει επαφές με εταιρείες στην Ινδία, Σιγκαπούρη και αλλού. Stay tuned!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!