Παρασκευή απόγευμα, η συζήτηση χωρίς καθόλου αναμονή! Μετά από ένα διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συζητήθηκε η αναδιοργάνωση του Ιδρύματος και οι νέες δυνατότητες στήριξης των άριστων νέων. Το Citycampus.gr διδάχθηκε από το πάθος και το δυναμισμό της Προέδρου του ΙΚΥ, κυρίας Έφης Μπάσδρα. Η συνέντευξη δόθηκε στο γραφείο της κ. Μπάσδρα στον διαχειριστή του Citycampus, Κωνσταντίνο Πολέμη.
Καλησπέρα και ευχαριστώ που με δεχθήκατε!
Με μεγάλη χαρά!
Καταρχάς, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιες είναι οι βασικές δράσεις του ΙΚΥ και ποια η αποστολή του στην Ελλάδα.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι ο εθνικός φορέας υποτροφιών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1951 σε μια μεταπολεμική Ελλάδα, όπου, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί το οτιδήποτε. Όμως, η Πολιτεία αποφασίζει να χρηματοδοτήσει, να στηρίξει και να επιβραβεύσει τους άριστους. Ξεκινάει, λοιπόν, το ΙΚΥ από πολύ φωτισμένους ανθρώπους, όπως ο Δελμούζος και άλλοι πολύ σημαντικοί άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Οι πρώτοι υπότροφοι ήταν υπότροφοι στο εξωτερικό. Γιατί τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά τμήματα. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη να στείλουμε έξω ανθρώπους, οι οποίοι θα γύριζαν πίσω και πραγματικά συνέβη αυτό. Το Ίδρυμα στήριξε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους. Οι υπότροφοι σήμερα είναι πάρα πολλά σημαίνοντα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας. Να αναφερθώ στον Θεοδωράκη και τους μεγάλους καλλιτέχνες; Σε μεγάλους ανθρώπους της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου; Όλοι αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι γύρισαν πίσω και βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας.
Σήμερα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Είμαστε πάλι σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή, παρόλα αυτά η πολιτεία στηρίζει σθεναρά το ΙΚΥ με πάρα πολλούς πόρους, ίσως θα έλεγα και παραπάνω από όσο η ίδια μπορεί. Θα μιλήσουμε παρακάτω για όλα τα προγράμματα υποτροφιών που έχουμε θεσπίσει.
Το ΙΚΥ περνάει, επίσης, μια φάση αναδιάρθρωσης. Έχουμε αναδιοργανώσει τη δομή του. Σήμερα μιλούσαμε για το καινούργιο οργανόγραμμα του ΙΚΥ και τις καινούργιες προοπτικές ανάπτυξής του ΙΚΥ για την επόμενη δεκαετία. Είναι ένας οργανισμός, μια υπηρεσία, με μεγάλη πνοή.
Αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το ΙΚΥ, ομολογουμένως! Αναφέρετε στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ ότι μία από τις βασικές δράσεις του Ιδρύματος είναι και η διεθνοποίηση της ελληνικής εκπαίδευσης. Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες αποσκοπούν σε αυτό;
Το ΙΚΥ υλοποιεί προγράμματα, όπως το Erasmus, από το 1987. Υλοποίησε με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, να τονίσω ότι είχαμε απορροφητικότητα πάνω από το 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση, ένα προηγούμενο πρόγραμμα επταετούς διάρκειας. Υλοποιούμε από το Γενάρη του ’14 και για επτά χρόνια το μεγάλο πρόγραμμα, το Erasmus+. Το Erasmus+ είναι το μεγάλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλη την Ευρώπη. Θα μετακινηθούν 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη! Αφορά την εκπαίδευση, την κινητικότητα, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Φορέας υλοποίησης για μια ακόμη φορά είναι το ΙΚΥ, γιατί η πολιτεία στηρίζει το ΙΚΥ, αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός φορέας, ο οποίος υλοποίησε με επιτυχία, όπως σας ανέφερα, τα προηγούμενα προγράμματα για 25 ολόκληρα χρόνια.
Αναφέρατε πιο πριν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Πώς βλέπετε το ρόλο του ΙΚΥ στις πρόσφατες ιδιάζουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας;
Καταλυτικό! Και θα σας πω γιατί είναι καταλυτικός. Το ΙΚΥ αυτά τα 63 χρόνια λειτουργίας του έδινε υποτροφίες για την εκπόνηση Master ή την εκπόνηση διδακτορικού για την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Από πέρυσι αλλάζουμε και βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς. Γιατί η εποχή το επιβάλλει, οι συνθήκες το επιβάλλουν. Το ζητούμενο σήμερα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσα από τις σπουδές τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό το κάνουμε με καινοτόμα προγράμματα, που θα σας εξηγήσω παρακάτω. Επιπλέον προάγουμε την καινοτομία μέσα από τη στήριξη αυτών των παιδιών σε καινούργια μεταπτυχιακά, διδακτορικά ή και σε μεταδιδακτορική έρευνα.
Αισθάνεστε ότι υπάρχει ακόμα χώρος να τονισθεί περαιτέρω η συνεισφορά του ΙΚΥ στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ανέλιξη της χώρας;
Τελευταία έχει αναγνωρισθεί πάρα πολύ. Εγώ έχω ξεκινήσει με μια δέσμευση, να λειτουργήσει το ΙΚΥ δίπλα από τα πανεπιστήμια. Είναι ο φυσικός του χώρος. Δεν μπορεί να διάγει βίο παράλληλο με τα πανεπιστήμια. Πρέπει να πάει δίπλα στα πανεπιστήμια, να βλέπει τις ανάγκες τους και να λειτουργεί σχεδιάζοντας καινούργια προγράμματα υποτροφιών και διεθνοποίησης της εκπαίδευσης. Έτσι, λοιπόν, από πέρυσι, το ΙΚΥ βρίσκεται, είναι παρόν, στην Σύνοδο των Πρυτάνεων. Ήμουν πέρυσι παρούσα, προσκεκλημένη για πρώτη φορά στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στην Κέρκυρα, συμμετείχα και σε μια άλλη διαδικασία της Συνόδου στην Αθήνα και στις 12 του μήνα που θα γίνει η επόμενη μεγάλη Σύνοδος των Πρυτάνεων θα είμαστε καλεσμένοι, έτσι ώστε να τους πούμε το στρατηγικό σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια. Όπως σας είπα σχεδιάσαμε πολύ καινοτόμα προγράμματα. Επιπλέον, θα έρθει και η χρηματοδότηση από το καινούργιο ΕΣΠΑ και επομένως θα πρέπει τα πανεπιστήμια της χώρας να ξέρουν ποιος είναι ο σχεδιασμός μας έτσι, ώστε να πάμε μαζί. Βασικός μας στόχος ποιος είναι; Τα ίδια τα παιδιά, οι φοιτητές. Επομένως, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε ξέχωρα και παράλληλα. Πρέπει να συγκλίνουμε.
Παλαιότερα, δηλαδή, το ΙΚΥ δεν συμμετείχε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων;
Όχι, δεν είχε τόσο μεγάλη σύζευξη. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι πάντα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ήταν άνθρωποι οι οποίοι προέρχονταν απ’ τον ακαδημαϊκό χώρο. Αλλά τόσο ενεργή ζεύξη μεταξύ των πανεπιστημίων και του ΙΚΥ δεν υπήρχε.
Πόσο σημαντικό είναι να αναφέρει κάποιος υποψήφιος για εργασία στο βιογραφικό του ότι έχει λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ;
Πάρα πολύ σημαντικό. Καταρχάς, αν δείτε τα βιογραφικά των επωνύμων Ελλήνων, το κομμάτι που αναφέρεται στην υποτροφία του ΙΚΥ είναι πάντα σε ξέχωρο σημείο, γιατί είναι ένα βραβείο, μια επιβράβευση της πολιτείας για την αριστεία του. Η οποία είναι πολλαπλώς αναγνωρισμένη.
Με την ευκαιρία να σας πω ότι εμείς προχωράμε ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά. Αυτά τα παιδιά τα οποία έχουν ήδη κριθεί και είναι υπότροφοι του ΙΚΥ με ένα πολύ καινοτόμο πρόγραμμα, τα «χρυσά μυαλά», σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, προτιθέμεθα να τα στηρίξουμε ακόμα πιο πολύ.Για υπότροφους του ΙΚΥ υπάρχει ένας σχεδιασμός βάσει του οποίου υπότροφοι του ΙΚΥ που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην αγορά εργασίας μέσω αυτού του προγράμματος διάρκειας περίπου 24 μηνών να στηριχθούν και να εισέλθουν στο χώρο των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Θα ακούσετε και για αυτό το πρόγραμμα.
Θα αναμένουμε! Έχετε κάποια ανατροφοδότηση από πρώην υποτρόφους σας; Υπάρχει κάποιος σύλλογος σχετικός;
Έχουμε συνεργασία. Εκείνο το οποίο ακόμα δεν έχουμε είναι ένας σύλλογος αποφοίτων υποτρόφων. Έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιους πρώην υποτρόφους, οι οποίοι θα είχαν ένα ενεργό ενδιαφέρον να διαμορφώσουν ένα τέτοιο σύλλογο, alumni. Θα λειτουργήσει εν παραλλήλω και θα κάνει διάφορες εκδηλώσεις κλπ.
Σε αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, υπάρχει και ένα οίκημα του ΙΚΥ, το παλιό κτήριό μας στη Λυσικράτους, το οποίο το ΙΚΥ προτίθεται να το κάνει αίθουσα – κέντρο γραμμάτων και τεχνών. Εκεί θα γίνονται εκδηλώσεις είτε από τους απόφοιτους, είτε από το ίδιο το ΙΚΥ. Εκδηλώσεις για να τονώσουμε τα γράμματα και τις τέχνες και ό,τι τελικά το ΙΚΥ όλα αυτά τα χρόνια στήριζε και επιβράβευε. Επομένως, στο αμέσως επόμενο διάστημα, ναι, πιστεύω, ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε αυτό.
Το ΙΚΥ είναι ο εθνικός φορέας υλοποίησης του Erasmus+. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το πρόγραμμα και τις δράσεις του;
Το Erasmus+ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του ’14 και μάλιστα είχαμε την τιμή το εναρκτήριο λάκτισμα να γίνει εδώ στην Ελλάδα λόγω της προεδρίας που είχαμε εκείνο το εξάμηνο. Ήρθαν πολύ σημαίνοντα πρόσωπα, όπως η επίτροπος, η κ. Ανδρούλα Βασιλείου και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον χώρο της εκπαίδευσης.
Το ΙΚΥ είναι μια από τις καλύτερες εθνικές μονάδες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε κάνει ένα μαραθώνιο ενημέρωσης και ημερίδων σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε επισκεφθεί Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Καλαμπάκα, Θεσσαλονίκη, έτσι όπως τα θυμάμαι! Βέβαια, εδώ στην Αθήνα και στον Πειραιά έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις. Επίσης έχουμε πάει στην Πάτρα, στην Τρίπολη, στο Ηράκλειο και πάρα πολλές άλλες πόλεις και προτιθέμεθα τώρα να κάνουμε ακόμα περισσότερες, έτσι ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα του Erasmus+ και τις δραστηριότητες του Erasmus+ στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας, γιατί ακριβώς εκεί πέρα είναι εκεί που το χρειάζονται.
Κάνουμε πολλές δράσεις που κοινοποιούνται μέσα από ανακοινώσεις. Έχουμε ένα πάρα πολύ ενεργό κομμάτι στο διαδίκτυο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έχουμε 35.000 «φίλους» οι οποίοι μας παρακολουθούν συχνά. Μιλάμε για τεράστια νούμερα. Πέρυσι είχαμε 1.100.000 μοναδιαίους χρήστες, οι οποίοι μπήκαν στο site μας και πληροφορήθηκαν όλες τις δράσεις του ΙΚΥ, και για τις υποτροφίες αλλά και για το Erasmus+. Κάθε φορά που πάμε σ’ όλες αυτές τις πόλεις, συγκεντρώνουμε τρομακτικά μεγάλο αριθμό ατόμων απ’ τη σχολική εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια, την ανώτατη και από μικρές επιχειρήσεις. Είμαστε, όπως λέω, «sold out» όλες τις φορές. Επομένως, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου για αυτό το πρόγραμμα και το ΙΚΥ προτίθεται να φτάσει στις πιο απομακρυσμένες, όπως σας είπα, γωνιές της χώρας.
Είχαμε και ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα ήθελα να αναφέρω. Το ΙΚΥ θέσπισε την 27η Οκτωβρίου ως ελληνική μέρα βραβείων και υποτροφιών. Φέτος το υλοποιήσαμε για 2η χρονιά. Κάθε χρόνο, λοιπόν, διαλέγουμε 15 με 17 σχολεία της άγονης γραμμής και όταν λέω άγονης γραμμής, να φαντασθείτε φέτος είχαμε πρόβλημα πώς θα πήγαινε η courier. Επιβραβεύουμε τα τρία πρώτα παιδιά τα οποία έχουν τελειώσει την 3η Γυμνασίου και φοιτούν στο Λύκειομε έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή. Και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές στην εισαγωγή τους στο Λύκειο, στο Νέο Λύκειο, το οποίο έχει αυξημένες απαιτήσεις. Το ΙΚΥ δηλώνει παρόν ακόμα και στην άγονη γραμμή.
Το ΙΚΥ δηλώνει αρωγός και στην άγονη γραμμή;
Κυρίως στην άγονη γραμμή!
Τελευταίο πρόγραμμα του ΙΚΥ και εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινοτόμο είναι το πρόγραμμα «2+2». Θα θέλατε να μας διαφωτίσετε περισσότερο για το πρόγραμμα αυτό;
Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε πέρυσι και υλοποιείται ήδη φέτος πιλοτικά σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Τι προβλέπει αυτό το πρόγραμμα; Το ΙΚΥ διαχρονικά έδινε υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, για να εκπονήσουν το master τους. Και από εκεί και πέρα οι φοιτητές έπαιρναν το master τους και όδευαν στην αγορά εργασίας, χωρίς περαιτέρω ανάμειξη του ΙΚΥ. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ, υπάρχουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας στη χώρας μας, πλήττονται κυρίως οι νέοι και γι΄αυτό η όλη κατάσταση μας οδηγεί στο να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε τις υποτροφίες σε άλλη βάση: Το πρόγραμμα «2+2» κάνει το εξής: Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του, ο φοιτητής απασχολείται κάθε μέρα σε πρακτική άσκηση σε μια επιχείρηση του αμέσως ενδιαφέροντος του μεταπτυχιακού. Σπουδάζει πχ χρηματοοικονομικά; Σε μια τράπεζα. Σπουδάζει ναυτιλιακά; Σε μια ναυτιλιακή εταιρεία. Σπουδάζει Βιολογία; Ενδεχομένως σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Και όταν τελειώσει τα δύο αυτά χρόνια και πάρει το master του, η επιχείρηση αυτή, στην οποία απασχολείτο για δύο χρόνια part-time, τον προσλαμβάνει για πλήρη απασχόληση για δύο ακόμα χρόνια. Άρα, δηλαδή, δύο χρόνια σπουδών και πρακτικής άσκησης συν δύο χρόνια πλήρους απασχόλησης.
Αυτό το πρόγραμμα είναι και καινοτόμο και έχει πολλά θετικά: Εισάγει την αριστεία στις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι υπότροφοι του ΙΚΥ είναι άριστοι φοιτητές, είναι το καλύτερο και επίλεκτο υλικό. Φανταστείτε, υπάρχουν παιδιά τα οποία από επιλογή θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως παιδιά στη σημερινή εποχή που αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό και υπάρχει αυτό το λεγόμενο «braindrain». Τα παιδιά, λοιπόν, που θα ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα έχουν ως πρώτη τους επιλογή το να φύγουν, τους βοηθά πάρα πολύ αυτό το πρόγραμμα. Εισάγει τα παιδιά, τους εργαζόμενους αυτούς στη φιλοσοφία της επιχείρησης. Εξ αρχής. Επομένως, ουσιαστικά η επιχείρηση κτίζει τα μελλοντικά της στελέχη.Για τα στελέχη τώρα, είναι αυτά τα 4 χρόνια συντάξιμα χρόνια, με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές.Εντάσσονται στον εργασιακό τους βίο. Σε όλη αυτή τη διάρκεια των 4 χρόνων οι φοιτητές παίρνουν μια εμπειρία, εγγράφουν μια εμπειρία στο βιογραφικό τους πάρα πολύ σημαντική, που θα τους βοηθήσει ακόμα και εάν αύριο ακολουθήσουν κάποιο άλλο κλάδο. Και είναι για 4 ολόκληρα χρόνια στην αγορά εργασίας. Κανένα άλλο πρόγραμμα δεν το δίνει αυτό. Τα προγράμματα που υπάρχουν είναι προγράμματα τεσσάρων έως έξι μηνών.Αυτό είναι για 4 ολόκληρα χρόνια. Και στο κάτω κάτω, αν μια επιχείρηση έχει επενδύσει για 4 ολόκληρα χρόνια σε έναν εργαζόμενο, το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία μαζί του και δεν θα τον εγκαταλείψει. Παράλληλα και ο ίδιος εντάσσεται σε αυτό το περιβάλλον, οπότε καταλαβαίνετε πόσα θετικά έχει αυτό το πρόγραμμα.
Ακόμα να σας πω ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας. Μου έκανε εντύπωση το εξής, και το λέω μετ’ επιτάσεως κάθε φορά όταν με καλούν να μιλήσω για αυτό το πρόγραμμα. Όταν εμείς κάναμε την επιλογή και πήραμε τα 100 παιδιά, 80 στην Αθήνα και 20 στη Θεσσαλονίκη,να υπογράψουν συμβάσεις, δύο από τα παιδιά που κλήθηκαν, αρνήθηκαν να υπογράψουν και μου έκανε φοβερή εντύπωση! Είναι δυνατόν να προσφέρεις σε κάποιον υποτροφία, να προσφέρεις τέτοια θέση και να αρνείται; Ναι, είναι, γιατί αυτά τα παιδιά δούλευαν σε μια πολύ καλή επιχείρηση, η οποία όταν είδε ότι θα χάσει έναν άριστο εργαζόμενο με αυτό το πρόγραμμα, του αύξησε το μισθό και τον κράτησε.
Θέλω να πω ότι θα πρέπει όλα να τα βλέπουμε με ένα διαφορετικό μάτι. Είμαστε σε εποχές, οι οποίες, ναι, είναι εποχές κρίσης, αλλά είναι και εποχές ευκαιριών. Και τα παιδιά πρέπει να βλέπουν την εποχή τελείως διαφορετικά αλλά και εμείς οι οποίοι χαράσσουμε πολιτικές εκπαίδευσης πρέπει να τα βλέπουμε τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας με το βλέμμα στη στήριξη των παιδιών.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα με 300 καινούργιες υποτροφίες για όλες τις επιχειρήσεις. Θα έρθει το ΙΚΥ να κάνει μια προγραμματική συμφωνία με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σε όλα τα αντικείμενα και όσο το δυνατόν σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει μεταπτυχιακό στην περιοχή εκεί που θα πάει το παιδί και θα πρέπει βεβαίως να υπάρχει και η επιχείρηση, η οποία θα έχει το ενδιαφέρον να πάρει εργαζόμενους. Από μια πρώτη έρευνα που κάνουμε, όλες οι επιχειρήσεις θα ήθελαν να βοηθήσουν, όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να εντάξουν άριστα μέλη, άριστα στελέχη στην επιχείρησή τους. Είναι, επίσης, ένα πρόγραμμα που έχει και μια βαρύνουσα σημασία στα προγράμματα εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων και νομίζω δίνουν πολύ μεγάλο βάρος σε αυτό.
Παλαιότερα είχαμε ακούσει εξαγγελίες και για ενδεχόμενα φοιτητικά δάνεια. Εξακολουθούν να ισχύουν; Και με ποια μορφή θα δίδονται αυτά τα δάνεια;
Μια από τις μελλοντικές δράσεις και τις πιο καινοτόμες του ΙΚΥ ευελπιστώ να είναι η θέσπιση των φοιτητικών δανείων. Τα φοιτητικά δάνεια, όχι με τη μορφή καταναλωτικών δανείων όπως τα ξέρουμε μέχρι τώρα αλλά με τη μορφή δανείων όπως υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Δηλαδή, φοιτητικά δάνεια επιδοτούμενα από το κράτος. Έχει ήδη γίνει πλήρης σχεδιασμός, ελπίζουμε με την κατανομή του καινούργιου ΕΣΠΑ να μπει μπρος και η λειτουργία τους. Θα είναι δάνεια για τα οποία το κράτος θα αποπληρώνει ένα μέρος του κεφαλαίου αλλά και ένα μέρος των τόκων. Δηλαδή ένας φοιτητής, ο οποίος δεν σπουδάζει στον τόπο διαμονής του θα παίρνει ένα δάνειο για παράδειγμα της τάξεως των 500 ευρώ το μήνα, ή 24.000 ευρώ για 4 χρόνια. Θα τελειώνει τις σπουδές στην ώρα τους. Προβλέπεται να υπάρχει ένας χρόνος στον οποίο δεν θα πληρώνει τίποτα μέχρι να βρει δουλειά ή αν είναι αγόρι να τελειώσει και το στρατιωτικό του. Από εκεί και ύστερα θα αρχίσει να πληρώνει το μισό του κεφαλαίου. Τόκοι δεν θα υπάρχουν, θα τους έχει πληρώσει το κράτος για τα χρόνια των σπουδών. Θα πληρώνει το υπόλοιπο του κεφαλαίου ο φοιτητής σε μια διάρκεια 12-15 ετών με ένα ποσό της τάξεως πχ των 100 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη φοίτηση που είχε ο φοιτητής.
Καταλαβαίνετε πόσο καινοτόμο είναι αυτό; Τι θα φέρει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ένα παιδί το οποίο θέλει να σπουδάσει ένα αντικείμενο που δεν υπάρχει στον τόπο διαμονής του δεν θα αναγκαστεί να επιλέξει κάτι διαφορετικό, επειδή οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας δεν του επιτρέπουν να πάει να σπουδάσει σε έναν άλλο τόπο. Θα σπουδάζει αυτό που θέλει και θα επιλέγει αυτό που θέλει. Επιπρόσθετα, δεν θα γίνεται αφαίμαξη των περιφερειακών πανεπιστημίων, δεν θα υπάρχει λόγος για μετεγγραφή. Καταλαβαίνετε είναι ακόμα μια περίπτωση «win» προγράμματος και αυτό είναι και προσωπικό μου στοίχημα. Έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου για αυτό το πρόγραμμα. Βέβαια και η πολιτεία είναι σύμφωνη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το ανακοίνωσε και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάτι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να στηρίξουμε και την οικογένεια και τα παιδιά.
Είναι θεσμός που τον έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σχετίζεται με τα δάνεια Erasmus?
Όχι, τα δάνεια Erasmus παρόλο που σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ελπίζω και αυτά να υλοποιηθούν. Θα είναι και αυτά μια ανακούφιση. Αλλά βέβαια θα είναι για το εξωτερικό. Τα δικά μας τα δάνεια θα είναι για προπτυχιακά και μόνο για το εσωτερικό.
Πρόσφατα, το ΙΚΥ απέσπασε ένα σημαντικό βραβείο αριστείας με τη σειρά του. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό;
Θα ήθελα να το πούμε και να το τονίσουμε.Το ΙΚΥ είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα του στενού δημοσίου τομέα, η οποία πρόσφατα επιβραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων με αριστεία στην διοίκηση, σαν να ήταν μια ιδιωτική επιχείρηση. Είναι πολύ σημαντική η βράβευση αυτή και πιστεύουμε να αποτελέσουμε ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για όλο το στενό δημόσιο τομέα, ώστε να ενταχθεί σε τέτοια αριστεία. Βέβαια και οι εργαζόμενοί μας το ευχαριστήθηκαν πάρα πολύ.
Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια των αναγνωστών μας και τα προσωπικά βεβαίως.
Ευχαριστώ πολύ!
Πώς αισθάνεστε που ηγείστε ενός τόσο ιστορικού οργανισμού, στην ίδρυση και οργάνωση του οποίου έχουν συμμετάσχει επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο Αλ. Δελμούζος, ο Ξ. Ζολώτας, ο Κ. Θ. Δημαράς και άλλοι, και μάλιστα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης;
Δε σας κρύβω ότι νιώθω μεγάλη την ευθύνη! Προσπαθώ και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να αναζωογονήσουμε το ΙΚΥ, να το βάλουμε σε μια καινούργια τροχιά,ώστε να εκπληρώσει αυτούς τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε. Αναφέρθηκα στην αρχή ότι ιδρύθηκε σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Φωτισμένοι άνθρωποι από τα λιγοστά λεφτά που είχε τότε η Ελλάδα, στήριξαν την αριστεία. Τι ίδιο κάνουμε και σήμερα. Από τα λίγα λεφτά που έχει η Ελλάδα στηρίζουμε με πολύ μεγάλη θέρμη και πολύ μεγάλη δύναμη την αριστεία. Γιατί προσωπικά πιστεύω και το τονίζω κάθε φορά ότι η αριστεία και η στήριξη της αριστείας είναι ο μόνος ρεαλισμός σε μια χώρα που είναι σε βαθιά κρίση. Μόνο αν στηρίξουμε τους άριστους σε όλα τα επίπεδα, θα μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα που είμαστε σήμερα, να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας και να γίνουμε μια άλλη χώρα, μια νέα Ελλάδα της Αριστείας, έτσι όπως το επιτάσσει και το επιβάλλει η ιστορία μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Και εγώ ευχαριστώ πολύ.
Η συνέντευξη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ολόκληρης ή τμήματος χωρίς τη συναίνεση του citycampus.gr.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!