Το χρονικό, τα ευτράπελα και…το παράπονο, το παράπονο για ένα καλύτερο μέλλον.
Του Γιώργου Μουτσοντέμη*
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών με θέμα «Η Ελλάδα στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων» στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου της Κορίνθου στις 6 – 7 Απριλίου 2016, με την πρωτοβουλία φοιτητικής παράταξης των τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του γραμματέα της φοιτητικής παράταξης του τμήματος ΠΕΔιΣ, αλλά και του κύριου Γεώργιου Μουρούτσου, Δημοτικού Σύμβουλου του Δήμου Κορινθίων. Αφιέρωσε ένα μέρος του λόγου του για την τωρινή κατάσταση της Ελλάδας και ευχήθηκε καλή συνέχεια και καλή δύναμη στους φοιτητές, κάνοντας παράκληση για περισσότερη ενασχόληση με τα κοινά.
Η πρώτη ενότητα είχε τίτλο «Η πολιτειακή παιδεία σε περίοδο κρίσης» με ομιλήτρια την Αρετή – Ελένη Κεραμάρη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων. Ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος των Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών. Στη συνέχεια, υποστήριξε πως όλοι οφείλουμε να δίνουμε βάση στην Ευρωπαϊκή μας παιδεία και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι τελειόφοιτοι πανεπιστημίου δεν γνωρίζουν επαρκώς τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Επιπρόσθετα, έφερε το παράδειγμα του Γαλλικού κράτους αναφορικά με την σπουδαιότητα, που έχει για τους Γάλλους , η γνώση της πολιτικής κατάστασης και η κατανόηση του κόσμου γενικότερα. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας «ύψιστη αξία για έναν πολίτη είναι η υπευθυνότητα».
Η δεύτερη ενότητα είχε ως θέμα της, το προσφυγικό ζήτημα και τις μεταναστευτικές ροές. Ομιλητές ήταν οι Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Πρ. Πρύτανης ΠΑΠΕΛ, πρ. Υφυπουργός Παιδείας, πρ. Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Βουλευτής) και η Αλεξάνδρα Σαγρή, εκπαιδευτικός.
Η Αλεξάνδρα Σαγρή, ξεκίνησε το λόγο της για τη μέγιστη σημασία παραγωγής πολιτικής, όχι μόνο από τους πολιτικούς επιστήμονες αλλά κι από κάθε ευσυνείδητο και ευαισθητοποιημένο πολίτη. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στον πόλεμο, που διεξάγεται στη Συρία και την προβολή κάποιων στατιστικών στοιχείων πάνω στο ζήτημα, πραγματοποίησε μια σύγκριση των προσφυγικών ρευμάτων στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα. Για την επίλυση του ζητήματος η κυρία Σαγρή θεωρεί πως μόνο αν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες ισομοιραστούν τις ευθύνες και τους πρόσφυγες θα γίνει πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Ξεκινώντας να καταπιάνεται με το προσφυγικό υπογράμμισε, πως για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχουν μεταναστευτικά ρεύματα τέτοιας διάρκειας και έντασης. Η Ευρώπη βρέθηκε προ δυσάρεστης έκπληξης και ανέτοιμη να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, καθώς δεν την διέκρινε η πολιτική ικανότητα και διορατικότητα να αντιληφθεί το μέγεθος του προσφυγικού ζητήματος.
Η δεύτερη και τελευταία μέρα, παρά την συνολική δυναμική της, στιγματίστηκε από ένα δυσάρεστο συμβάν: η αναπληρώτρια καθηγήτρια και σημαντικότερη ομιλήτρια του συνεδρίου, καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φοιτητές, Κωνσταντίνα Μπότσιου, δεν έφτασε ποτέ στον χώρο του συνεδρίου, χωρίς να έχουν γίνει, ακόμη, γνωστοί οι λόγοι της απουσίας της. Οι διοργανωτές του συνεδρίου έδειξαν να απογοητεύονται αρκετά και να πέφτει κατακόρυφα το ηθικό τους.
Ωστόσο, η μέρα συνεχίστηκε πάρα πολύ θετικά, καθώς παρευρέθη ο Κούρδος δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζεμίλ Τουράν, ο οποίος μίλησε για την πολυτάραχη ιστορία της Μέσης Ανατολής, ενός ταλαιπωρημένου ιστορικά γεωγραφικού τόπου και έπειτα μίλησε για τον πόλεμο στη Συρία. Αυτό όμως που προξένησε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν η ιστορική αναδρομή για την προσπάθεια ίδρυσης του κράτους των Κούρδων και η αναφορά σε πολλές συνταρακτικές λεπτομέρειες όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα.
Ο κύριος Τουράν, είχε κι αρκετές συνομιλίες με τους φοιτητές εκτός της αίθουσας, κατά τις οποίες αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή, στα χρόνια που πέρασε στην φυλακή εξαιτίας της αντι-χουντικής δράσης του, κατά την διάρκεια της τουρκικής δικτατορίας. Επίσης, αναφέρθηκε για το πώς έφτασε στην Ελλάδα και στην γνωριμία του με τον Αντώνη Τρίτση, τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Μελίνα Μερκούρη.
Το τελευταίο πάνελ του συνεδρίου είχε ως ομιλητές τους Γιάννη Μανιάτη (Βουλευτής) και Γιώργο Πεταλωτή (Εκπρόσωπος τύπου κόμματος). Οι δύο ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου πόλου της κεντροαριστεράς.
Η συνολική αξιολόγηση του συνεδρίου είναι πολύ καλή, καθώς τόσο η οργάνωση των φοιτητών, όσο και η ποιότητα των ομιλητών έδειξαν πως, όταν υπάρχει μεράκι και ενδιαφέρον, οι νέοι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν πολλά όμορφα πράγματα.
Η οργανωτική ομάδα, είχε ωστόσο ένα παράπονο, ένα παράπονο που αφορά το γεγονός πως στην Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα επικρατεί ο μικροκομματισμός και η κακία, καθώς παρά το γεγονός πως έγινε πρόσκληση σε πολιτικούς όλων των κομμάτων, πολλοί απάντησαν αρνητικά ή δεν απάντησαν καθόλου.
Είναι αλήθεια πολύ άσχημο, νέα παιδιά με όνειρα, φιλοδοξίες και αγώνες να τιμωρούνται για λάθη πολιτικών. Είναι κρίμα νέα παιδιά να στερούνται ίσα δικαιώματα απλώς γιατί δεν βρίσκονται σε κάποια παράταξη. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, είναι πολύ όμορφο και ελπιδοφόρο να βλέπουμε νέα παιδιά να παίρνουν πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο μέλλον.
* Ο Γιώργος Μουτσοντέμης παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.