Οδηγός πρωτοετή 8

Ο οδηγός πρωτοετών συνεχίζει τις συμβουλές…

8. Το κεφάλαιο “τσιγάρα”. Κόψτε το κάπνισμα ή τουλάχιστον ελαττώστε το ή αν δεν μπορείτε ούτε και αυτό πάρτε καπνό. Ο καπνός είναι οικονομικότερος και αν σκεφτείτε ότι στο χρόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε ένα τσιγάρο και να το καπνίσετε θα είχατε καπνίσει ήδη 2 τσιγάρα από πακέτο, τότε καταλαβαίνετε ότι το κόστος που έχει και στο πορτοφόλι σας αλλά και στην υγεία σας ο καπνός είναι σαφώς μικρότερο. Πάντως το καλύτερο θα ήταν να κόβατε το κάπνισμα μια και καλή και για το πορτοφόλι σας αλλά και για την υγεία σας. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό σας λέμε πως αν καπνίζετε την ημέρα ένα πακέτο τσιγάρα και το σταματήσετε μέσα σε ένα μήνα θα κερδίσετε γύρω στα 90 ευρώ.

9. Γυμναστήριο. Έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσετε γυμναστήριο για να σας βρει το επόμενο καλοκαίρι με τέλειο σώμα. Αλλά αν πραγματικά το έχετε αποφασίσει, μπορείτε να γλιτώσετε τα έξοδά του, αν κάνετε γυμναστική στο σπίτι. Ζητήστε πρώτα από κάποιον ειδικό (φίλο ή συγγενή κατά προτίμηση) να σας ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ή αγοράστε κάποιο σχετικό dvd και ορίστε κάποιες συγκεκριμένες ώρες που θα γυμνάζεστε, όπως ακριβώς θα κάνατε στο γυμναστήριο. Επίσης, πολλά ιδρύματα, όπως το καποδιστριακό, έχουν γυμναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις. Εκμεταλλευτείτε τις και θα γνωρίσετε και κόσμο από τη σχολή σας.

10. Δωρεάν πολιτισμός. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν πια πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους, κινηματογραφικές ομάδες κλπ. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για φθηνή ή και δωρεάν διασκέδαση.

11. Μην αγοράζετε από παρόρμηση. Καλή η παρόρμηση ειδικά για ένα νέο, αλλά αυτού του είδους τα ψώνια καταλήγουν να έχετε πράγματα που δεν χρειάζεστε ή τελικά δεν θέλατε. Αυτό το ματαιωτικό συναίσθημα είναι πολύ δυσάρεστο, αν συνοδευθεί με τη συνειδητοποίηση των εξόδων.

12. Ψάξτε για ευκαιρίες και κουπόνια. Είναι δυσάρεστο, αλλά είναι αναγκαίο. Αναζητήστε ευκαιρίες περισσότερο για καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα από το διαδίκτυο, από φυλλάδια σούπερ μάρκετ και από κουπόνια εφημερίδων. Αν εξοικονομείτε έτσι 10 ή και παραπάνω ευρώ την εβδομάδα, σε ένα χρόνο θα έχετε όφελος 500 ευρώ περίπου: Οι διακοπές σας και μάλιστα καλοπληρωμένες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες και για άλλα πράγματα, όπως φοιτητικό εξοπλισμό, δώρα, κινητή τηλεφωνία κλπ. Ακόμα και για τον καφέ που θα πιείτε έξω, ψάξτε το.

12. Βιβλία και συγγράμματα. Η μεγάλη οικονομική πληγή των σπουδών. Εκτός από τα συγγράμματα που σας δίνονται δωρεάν, θα χρειαστείτε και πολλά άλλα, όπως σημειώσεις, φωτοτυπίες, βοηθήματα κλπ. Αν κάτι δεν αξίζει πραγματικά να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας ως μελλοντικός επαγγελματίας, αναζητήστε το δεύτερο χέρι ή δανεικό.

13. Δεύτερο χέρι. Μιας και το αναφέραμε πιο πάνω, το δεύτερο χέρι σε πολλά πράγματα είναι μια καλή ευκαιρία να εξοικονομήσετε χρήματα. Έτσι, μπορείτε να πάρετε έπιπλα από κάποιο γνωστό σας, βιβλία, οικιακά σκεύη, ακόμα και ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση. Μην τα σνομπάρετε. Δεν είναι ντροπή. Σε γραμματείες σχολών, σε ομάδες του facebook και αλλού μπορείτε να βρείτε τρελές ευκαιρίες. Μην λησμονήσετε, όταν δεν χρειάζεστε εσείς κάτι να το δώσετε σε κάποιον που το χρειάζεται.

14. Να πληρώνετε όλους τους λογαριασμούς στην ώρα τους. Οι περισσότεροι πια έχουν πρόστιμο, αν τους καθυστερήσετε, ή διακοπή της υπηρεσίας, πχ τηλεφωνία και οι εταιρείες χρεώνουν τσουχτερά τέλη επανασύνδεσης. Ακόμα, όμως και αν δεν έχουν πρόστιμα, πληρώστε τα πριν λήξουν, αλλιώς θα συσσωρευθούν πολλές υποχρεώσεις και θα αγχωθείτε.

15.Φυσικά παρακολουθήστε τους πλήρεις οδηγούς υποτροφιών του www.citycampus.gr προκειμένου, εκτός από το να μειώσετε τα έξοδά σας, να αυξήσετε και τα έσοδά σας.

16. Εκμεταλλευτείτε όλες τις εκπτωτικές φοιτητικές κάρτες για εκδηλώσεις, ταξίδια κλπ.

17. Δωρεάν. Διαβάστε δωρεάν e-books από τις πηγές που σας έχουμε αναφέρει, ψάξτε για δωρεάν λογισμικό και γενικά πριν βάλετε το χέρι στην τσέπη, αναρωτηθείτε μήπως αυτό που πάτε να αγοράσετε μπορείτε να το βρείτε φθηνότερο.

18.Συγκατοίκηση. Αν δεν το έχετε σκεφτεί, σκεφτείτε το. Δείτε και τη σχετική μας ανάρτηση εδώ.

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.