Στο «μυαλό» ενός ερωτευμένου
Έρωτας ίσον ορμή. Πάλη για τη ζωή, ένα δώρο που σου χαρίστηκε απλόχερα. Είναι εκείνο το ένστικτο που αναγεννά το σώμα από τη λήθη αλλά και ο πιο αδυσώπητος εχθρός όταν απουσιάζει η ανταπόκριση. Κάποιες φορές γίνεται βαθύ πάθος, έλξη αναπόφευκτη και επικίνδυνη θαρρώ για το λογικό άνθρωπο. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τα παραπάνω θα αντιληφθούμε εύκολα ότι η ομορφιά του έρωτα έγκειται στην ένταση και στο σύντομο της ύπαρξής του! Άλλωστε, από καταβολής του κόσμου, οτιδήποτε δεν διαρκούσε για πάντα ήταν δέλεαρ για την περιέργεια της ανθρώπινη φύσης.
Αναμφίβολα, ο εγκέφαλος που σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος των πάντων, κινεί τα νήματα της συμπεριφοράς ενός ερωτευμένου. Γι’ αυτό αξίζει να εξετάσουμε τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα και συνθέτουν αυτή τη μαγική δημιουργία! Αβίαστα όμως γεννάται το εξής ερώτημα: ακόμα και αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς του έρωτα θα είναι εφικτό να τον αναστείλουμε όποτε το επιθυμούμε;
Η διαμάχη των δύο φύλων
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα του αντρικού φύλου στα πρώτα στάδια του έρωτα διαφέρει από την αντίστοιχη του γυναικείου νευρικού συστήματος. Η επιλογή του ερωτικού συντρόφου στους άντρες γίνεται κατά κύριο λόγο με βάση τα χαρακτηριστικά του σώματος (ομορφιά, ηλικία). Απεναντίας, οι γυναίκες επικεντρώνονται στην εύρεση συναισθηματικής ασφάλειας εκτός των σωματικών χαρακτηριστικών που είναι κοινά στα δύο φύλα. Αυτή η διαφορά μπορεί να ερμηνευτεί ως εξής. Στον αντρικό εγκέφαλο, το σύστημα της «ανταμοιβής και ευχαρίστησης» που καθορίζει τη σεξουαλική επιθυμία βρίσκεται κοντά στην περιοχή διεκδίκησης και κατάκτησης του ελκυστικού. Αντίθετα, στον γυναικείο εγκέφαλο η σεξουαλική επιθυμία φαίνεται να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το μητρικό ένστικτο και το αίσθημα του φόβου, μιας και αυτές οι περιοχές γειτονεύουν.
Έτσι, το αντρικό φύλο δρα πιο γρήγορα, οργανώνοντας ένα «σχέδιο» κατάκτησης, την ίδια χρονική στιγμή που το γυναικείο αναμένει το αίσθημα της σιγουριάς για να προχωρήσει σε μία ερωτική σχέση.
Το χημικό κοκτέιλ του έρωτα
Αρχικά, όλες οι ανθρώπινες αισθήσεις υπερλειτουργούν. Η οπτική επαφή κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία του ερωτικού αισθήματος. Η εικόνα του αντικειμένου της έλξης αποτυπώνεται στον αμφιβληστροειδή ως φωτεινό ερέθισμα. Έπειτα, μέσω του οπτικού μας νεύρου στέλνονται μηνύματα για διέγερση σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Άμεση συνέπεια αυτών; Η απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που συνθέτουν την αλλόκοτη και ταυτόχρονα γοητευτική συμπεριφορά του ερωτευμένου!
Ντοπαμίνη
Άρρηκτα συνδεδεμένη με το αίσθημα της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης. Πρόκειται για το κυρίαρχο χημικό μόριο στον εγκέφαλο του ερωτευμένου. Είναι υπεύθυνη για τη συνεχή ευφορία και τη διαρκή σκέψη του ερωτικού συντρόφου, μιας και η ντοπαμίνη θεωρείται ο βασιλιάς των εθισμών. Η ενέργεια του ατόμου αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα με την όρεξή του και τη διάθεση για ύπνο ενώ ταυτόχρονα οξύνεται η προσοχή και η συγκέντρωσή του απέναντι στο αντικείμενο του πόθου του.
Signs of dopamine excess: Συνεχή χαμόγελα (ενεργοποίηση ζυγωματικών και μετωπικών μυών, ελαφριά πτώση του άνω βλεφάρου), ταχυπαλμία, μειωμένη όρεξη για φαγητό, αϋπνίες.
Σεροτονίνη
Θεωρείται βασικός ρυθμιστής της διάθεσης. Στα πρώτα στάδια της ερωτικής γνωριμίας, τα επίπεδά της μειώνονται εξίσου το ίδιο με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (κατά 40%). Αισθήματα όπως η συντροφικότητα και η τρυφερότητα εκτοξεύουν τα επίπεδά της στα ύψη. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αύξησή της όταν η ερωτική σχέση ωριμάζει.
Signs of low serotonin levels: συνεχής και επίμονη σκέψη του ερωτικού συντρόφου, επιθυμία για συχνή συνάντηση, άγχος αποχωρισμού, κτητικότητα.
Αδρεναλίνη
Ενεργοποιείται στο σώμα σε καταστάσεις υψηλών ενεργειακών αναγκών όπως η αντιμετώπιση μια ορατής απειλής. Προκαλεί το αίσθημα του άγχους και οξύνει τα αντανακλαστικά. Η ορθολογική σκέψη περιορίζεται. Ο έρωτας εκλαμβάνεται ως κατάσταση σοκ από τον οργανισμό, που οδηγεί στην απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης ειδικά στα πρώτα στάδια.
Signs of adrenaline excess: Διαστολή κόρης οφθαλμών (μυδρίαση), ταχυκαρδία, εφίδρωση άκρων, σπασμωδικές κινήσεις, ξηρότητα στόματος, δυσχέρεια στη ροή ομιλίας.
Υπόθεση: φιλί
Το πρώτο φιλί που πιστοποιεί την αμοιβαία έλξη των ερωτικών συντρόφων αποτελεί ένα αλάνθαστο κριτήριο για τη συλλογή στοιχείων για το έτερον ήμισυ. Μαρτυρά αν υπάρχει τρυφερότητα, σκληρότητα και δίνει τη δυνατότητα να λάβουν θέση δράσης και οι υπόλοιπες αισθήσεις εκτός της όρασης.
Συγκεκριμένα, η περιοχή του στόματος χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία καθώς 17 από τους 29 μύες που διεγείρονται βρίσκονται μόνο στη γλώσσα. Ακολουθεί η μεταφορά μηνυμάτων στον εγκέφαλο με άμεσο αποτέλεσμα την απελευθέρωση ντοπαμίνης αλλά και ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη ή αλλιώς «ορμόνη της αγάπης» εκκρίνεται κατά τη σωματική επαφή όπως για παράδειγμα σε μία αγκαλιά, ένα χάδι, στον οργασμό αλλά και στο μητρικό θηλασμό. Παράλληλα, ατροφεί και η κριτική μας σκέψη.
Τέλος, το φιλί αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο συγκέντρωσης πληροφοριών για το ανοσοποιητικό σύστημα του άλλου. Συνήθως, οι ερωτικοί σύντροφοι έλκονται από στοιχεία του ανοσοποιητικού που απουσιάζουν από τον εαυτό τους. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανά το αντρικό φύλο φιλά απελευθερώνοντας τεστοστερόνη στο σάλιο, πυροδοτώντας την έναρξη της διαιώνισής του.
Περί έρωτος…
Όσο όμορφος κι αν φαντάζει ο έρωτας, άλλο τόσο άσχημος είναι και ο αποχωρισμός του. Είναι δημιούργημα γενναίων ανθρώπων και δειλίες πληγωμένων σωπαίνουν μπροστά του! Και μην ξεχνάς… η ζωή δεν περιμένει κανέναν. Γι’ αυτό, αφέσου στα καμώματα του εγκεφάλου σου και απόλαυσε τη στιγμή!