Στα χνάρια των γυναικών
Μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες ο Μάρτιος και το άρθρο αυτό αναφέρεται στις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που συνεχίζουν. Θα μπορούσαν να αφιερωθούν σελίδες, αντ’ αυτού έγραψαν εκείνες ιστορία με το δικό τους τρόπο. Το έργο τους είναι αξιοθαύμαστο σε έναν κόσμο που δεν άφηνε, και δεν αφήνει, πολλά περιθώρια έκφρασης στις γυναίκες. Ξεκινώντας χρονολογικά, στα χνάρια των γυναικών που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας…
Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄
Στη συντηρητική Αγγλία του 16ου αιώνα, η γυναίκα μονάρχης άλλαξε τα δεδομένα και έγινε γνωστή για τη μόρφωση, την ευφυΐα και τις στρατιωτικές της γνώσεις. Καθώς ήταν άτεκνη χαρακτηρίστηκε από πολλούς η Παρθένος Βασίλισσα, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι επιβεβαιωμένο.
Maria Skłodowska-Curie
Η γνωστή ως Μαντάμ Κιουρί, φυσικός και χημικός, που ανακάλυψε το ράδιο, αλλά και το πολώνιο, και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική και τη Χημεία. Η ειρωνεία της ζωής της ήταν ότι η ίδια η ανακάλυψη της τη σκότωσε⸱ η συνεχής έκθεση στην ακτινοβολία της προκάλεσε απλαστική αναιμία.
Coco Chanel
Η γυναίκα σχεδιάστρια που πραγματικά αγάπησε τη γυναικεία μορφή και θέλησε να την απελευθερώσει από τα κοινωνικά “πρέπει”. Δημιούργησε ρούχα με στενή μέση, τη δημοφιλή mini jupe, ή αλλιώς τη μίνι φούστα, και καθιέρωσε το “μικρό μαύρο φόρεμα”.
Frida Kahlo
Η πασίγνωστη Μεξικανή ζωγράφος που παρ’ όλα τα χτυπήματα της ζωής, την κατάθλιψη και τον παραλίγο θάνατο, άφησε το στίγμα της με την τέχνη της, που περιλάμβανε έντονα χρώματα και ήταν επηρεασμένη από το ρεαλισμό και το συμβολισμό.
Μαρία Κάλλας
Η υπερ-ταλαντούχα και σαγηνευτική τραγουδίστρια της όπερας, που καθήλωσε τα πλήθη που την παρακολούθησαν εγχώρια αλλά και στο εξωτερικό. Κορυφαίες της ερμηνείες στη Νόρμα του Μπελίνι, στην Κάρμεν του Μπιζέ και στην Τόσκα του Πουτσίνι. Οι στάχτες της ρίχτηκαν στο Αιγαίο πέλαγος.
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Η ιστορικός-βυζαντινολόγος υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (1967) και έπειτα η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF και Επίτιμη Διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Παρισίων (1989), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αλλά και των Πανεπιστημίων του Λονδίνου, του Βελιγραδίου, των Αθηνών και άλλων.
Εμπνέουν, συγκλονίζουν, συγκινούν, γίνονται παραδείγματα για τις επόμενες γενιές και ανοίγουν το δρόμο για εμάς τις υπόλοιπες. Ευχαριστούμε, λοιπόν, τις παραπάνω και όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!