Σπούδασε στο εξωτερικό τώρα!

της Αδαμαντίας Κωνσταντάρα

Γύρω στα δεκαέξι σου ή ακόμη και μεγαλύτερος, καθώς ξεκινά η φοίτησή σου, στο Λύκειο ξεκινά παράλληλα και η αναζήτηση των σπουδών σου αλλά και της επαγγελματικής σου αποκατάστασης. Σκέφτεσαι μαζί με το στενό οικογενειακό σου περιβάλλον ή μάλλον συ-σκέφτεσαι και συν – διαλογίζεσαι με τον εαυτό σου, για το ποια τελικά είναι η σωστότερη επιλογή που μπορείς να λάβεις. Και τελικά αποδεσμεύεσαι από την κοινή λογική του Ελληνικού Πανεπιστημίου και αποφασίζεις να πραγματοποιήσεις ή να συνεχίσεις την ακαδημαϊκή αλλά και την επαγγελματική σου πορεία στο εξωτερικό!

Εδώ είναι που οι απορίες ποικίλουν, το άγχος σε κατακλύζει. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία και οφείλεις στον εαυτό σου, να τη ζήσεις! Το Citycampus λοιπόν, θα σου παρουσιάσει τα 5 κομβικά σημεία που πρέπει να γνωρίσεις πριν φοιτήσεις στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού:

Συνειδητοποίησε τον πραγματικό λόγο που αποφάσισες να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό!

Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο, να φανταστεί τη ζωή σου εκεί, τις επαγγελματικές επιλογές και ευκαιρίες αλλά και τις συνθήκες του βιοτικού επιπέδου που παρέχει το εξωτερικό. Την υιοθέτηση και την καλλιέργεια της γλώσσας του κράτους, την κουλτούρα καθώς και την πολυπολιτισμικότητα των συμφοιτητών σου!

Επίλεξε με λογικά κριτήρια τη χώρα που σε αντιπροσωπεύει!

Έχεις τη δυνατότητα να φοιτήσεις σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα) όμως ποιο είναι το κατάλληλο για σ’ένα; Προφανώς, το αντικείμενο των σπουδών, η νοοτροπία των ντόπιων αλλά και το κόστος φοίτησης είναι μερικά από τα βασικά κριτήρια της τελικής σου απόφασης.

Ξεκίνα άμεσα την προεργασία και την υποβολή των αιτήσεων

Το Πανεπιστήμιο το βρήκες, όμως, πως κατορθώνεις να εισαχθείς; Καλό θα ήταν, πρώτα απ’όλα να πιστοποιήσεις την αποδοχή σου, στην εκάστοτε χώρα εξαιτίας της διαφορετικής καταγωγής σου και να ελέγξεις αν θα χρειαστεί να εκδώσεις φοιτητική βίζα. Δεύτερον, συγκέντρωσε τα απαραίτητα χαρτιά: τα πτυχία σου, φωτογραφίες, συστατικές και το βιογραφικό σου, αποστέλλοντάς τα εγκαίρως και τρίτον, προετοιμάσου για την επικείμενη συνέντευξη, την οποία και θα περάσεις από το Πανεπιστήμιο.

Ψάξε εγκαίρως τη διαμονή σου αλλά και τις υποτροφίες που παρέχονται ή ακόμα και την οικονομική βοήθεια που ίσως χρειαστείς

Μπορείς να μείνεις είτε στις φοιτητικές και ιδιωτικές εστίες των Πανεπιστημίων, είτε να νοικιάσεις μαζί με τους άλλους συμφοιτητές σου ένα σπίτι και να συγκατοικήσετε. Μελέτησε προσεκτικά τα κριτήρια των υποτροφιών και διεκδίκησέ τες. Ωστόσο, στους οικονομικά αδύναμους φοιτητές δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μικρών κρατικών δανείων ή χρηματοδότηση από τους άλλους φορείς, ενώ επιστρέφονται τα χρήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών.

Διερεύνησε την πιθανότητα να γίνεις μόνιμος κάτοικος αυτής της χώρας καθορίζοντας το μέλλον σου

Το θεωρητικό επίπεδο, που θα έχεις λάβει κατά τη διάρκεια των σπουδών θα συνοδεύεται από μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, διαδραματίζει ο κύκλος γνωριμιών που θα έχεις δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου, η ακαδημαϊκή μόρφωση αλλά και η επιλογή του τομέα στον οποίο και θα αποφασίσεις να κάνεις επαγγελματική καριέρα.

Δώσε, λοιπόν, στον εαυτό σου το χρόνο να σκεφτεί, να κατανοήσει τις βαθιές του επιθυμίες αλλά και τις φιλοδοξίες του και ζήσε το όνειρό σου!

Καλή τύχη…!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!