σπουδές στη σκανδιναβία - 2

Σπουδές στη Σκανδιναβία: Νορβηγία

Η Νορβηγία είναι γνωστή για τα φιόρδ, το χειμερινό τοπίο αλλά και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Μια ορεινή χώρα που διαθέτει πλούσια αποθέματα σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Σύμφωνα με έρευνες, η Νορβηγία διαθέτει το 4ο διεθνώς μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην ευρύτερη ζώνη ευρωπαϊκής οικονομικής συνεργασίας. Μολαταύτα, οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο σκανδιναβικό μοντέλο.

Σε σχέση με τις σπουδές στην Νορβηγία, το εκπαιδευτικό σύστημα χαρακτηρίζεται «μεικτό». Η βάση του είναι τα νορβηγικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο υπάρχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα ιδιωτικού χαρακτήρα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως κολλέγια. Όσον αφορά τα νορβηγικά πανεπιστήμια δημοσίου χαρακτήρα, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά. Επιπλέον, ένα δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως προσφέρουν μια σειρά από αγγλόφωνους τίτλους σπουδών σε διάφορες εφαρμοσμένες, θετικές αλλά και ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα νορβηγικά πανεπιστήμια παρέχουν την δυνατότητα ενός ευρύτερου συνδυασμού του πρώτου πτυχίου με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, σε ένα πρόγραμμα πενταετούς φοίτησης. Αυτό συνίσταται για τις σπουδές στην αρχιτεκτονική, τα οικονομικά, την οδοντιατρική και τις πολυτεχνικές σπουδές. Αναφορικά με την έρευνα, τα νορβηγικά πανεπιστήμια παρέχουν την δυνατότητα απόκτησης τριετούς τίτλου διδακτορικών σπουδών. Η χρηματοδότηση μπορεί να προέρχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, είτε από ινστιτούτα και κληροδοτήματα δημοσίου (Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών) ή και ιδιωτικού χαρακτήρα. Τα νορβηγικά ιδρύματα ανήκουν στο λεγόμενο ευρωπαϊκό “BolognaProcess”, που εστιάζει στην συνδεσιμότητα των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Τελικά, πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τα πανεπιστήμια του Όσλο και του Μπέργκεν αποτελούν καινοτόμα ακαδημαϊκά ιδρύματα στο σκανδιναβικό χώρο, και έχουν καταταχθεί σε υψηλές διεθνείς θέσεις.

Όσον αφορά την ποιότητα ζωής, η Νορβηγία προσφέρει ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε πως το κόστος διαβίωσης για τους φοιτητές παραμένει αρκετά υψηλό λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου. Σε κάθε περίπτωση, η Νορβηγία παρέχει δυνατότητες εργασίας σε φοιτητές. Η νορβηγική γλώσσα αποτελεί ένα βασικό προαπαιτούμενο για την εργασία σε διάφορους τομείς υπηρεσιών. Ωστόσο πολλές φορές ένα υψηλό επίπεδο αγγλομάθειας μπορεί να διασφαλίσει την έξοδο στην αγορά εργασίας. Η Νορβηγία λοιπόν αποτελεί εν γένει ένα παράδειγμα κράτους με πολύ υψηλού επιπέδου κοινωνικές και οικονομικές παροχές. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν σε κάθε περίπτωση οικονομικές διευκολύνσεις και αντισταθμιστικοί παράγοντες, στο πλαίσιο του ευρύτερου μοντέλου που ακολουθεί.

Σπουδές στη Σκανδιναβία: Σουηδία

Η Σουηδία είναι ο γενέθλιος τόπος του βραβείου Νομπέλ, του θεατρικού συγγραφέα, ποιητή και σατυρικού Αύγουστου Στρίντμπεργκ, του σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέρκμαν αλλά και της ποπ κουλτούρας των ABBA. Η σουηδική κουλτούρα είναι αποτέλεσμα της ουδετερότητας (η τελευταία πολεμική σύρραξη που ενεπλάκη χρονολογείται στο 1814) αλλά και του σκανδιναβικού μοντέλου. Ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη, φυλετική ισότητα, και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Η σουηδική κοινωνία αποτελεί παράδειγμα ευημερίας και ανεκτικότητας. Το κράτος αυτό άλλωστε έχει μια παράδοση ουδετερότητας που αποδεικνύει έμπρακτα με την παροχή πολιτικού ασύλου.

Η Σουηδία προσέλκυε μεγάλα ποσοστά Ελλήνων μεταναστών ήδη από την δεκαετία του 1970. Από το 2012, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των φοιτητών από την Ελλάδα. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι πως προσφέρει με μεγάλη γκάμα αγγλόφωνων τίτλων σπουδών καθώς και δωρεάν είσοδο σε μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Σουηδία λοιπόν προσφέρει λύσεις τόσο σε επίπεδο σπουδών όσο και εργασίας.

Τα σουηδικά πανεπιστήμια έχουν αξιολογηθεί ως από τα καλύτερα πανεπιστήμια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τόσο οι θετικές όσο και οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες αποτελούν μέρος ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος υψηλών προδιαγραφών. Το πανεπιστήμιο της Ουψάλας είναι το παλαιότερο σουηδικό πανεπιστήμιο, το οποίο εδράζεται σε μια μικρή πόλη λίγο βορειότερα της πρωτεύουσας. Η Ουψάλα περιλαμβάνει ένα μεσαιωνικό κάστρο, καθώς και ένα σύμπλεγμα καναλιών. Η Λουντ είναι η δεύτερη παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Σουηδίας. Η ίδρυση του πανεπιστημίου χρονολογείται στα 1666. Επιπλέον, στην μικρή αυτή πόλη εδράζονται διάφορες πολυεθνικές επιχειρήσεις και ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τεχνολογιών (IDEON). Η πολυτεχνική σχολή της Λουντ (LTH) λοιπόν αποτελεί ένα καινοτόμο χώρο έρευνας και τεχνολογίας. Τα πανεπιστήμια της Στοκχόλμης και του Γκέτεμποργκ αποτελούν και αυτά μεγάλα ιδρύματα στον σκανδιναβικό χώρο. Όσον αφορά την Στοκχόλμη, διαθέτει την δική της σχολή οικονομικών (StockholmSchoolofEconomics) διεθνώς αναγνωρισμένη. Ακόμα υπάρχουν κάποια νεοϊδρυθέντα ακαδημαϊκά ιδρύματα τα οποία σχετίζονται με μικρές πόλεις (LinnaeusUniversity). Αναφορικά με την επιστημονική έρευνα, η Σουηδία προσφέρει διδακτορικό τίτλο σπουδών μετά από τέσσερα χρόνια. Η χρηματοδότηση είναι κυρίως κρατική και προέρχεται από το ίδιο το πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο προσφέρει την θέση. Οι σπουδές λοιπόν τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο έχουν ανοιχτό χαρακτήρα και είναι δωρεάν.

Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης, αυτό κυμαίνεται σε γενικές γραμμές στα 1000 με 1200 ευρώ μηνιαίως. Πρέπει να τονίσουμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσει κανείς στην Σουηδία είναι η εύρεση κατοικίας. Κατά αυτόν τον τρόπο η έρευνα για κατάλυμα συνίσταται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αποσυμφόρησης που παρατηρείται στα μεγάλα αστικά και ακαδημαϊκά κέντρα.

Οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα εργασίας είτε με την μορφή πρακτικής στο πλαίσιο του προγράμματος τους είτε ανεξάρτητα. Η καλή γνώση της αγγλικής αλλά και της σουηδικής γλώσσας είναι βασικά προαπαιτούμενα. Τόσο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όσο και οι κοινότητες προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σουηδικών (SwedishforImmigrants). Πρέπει ακόμα να υπογραμμίσουμε πως δίνεται η δυνατότητα αίτησης σουηδικού φοιτητικού δανείου (CSN) μετά την απόκτηση συγκεκριμένων δικαιολογητικών (απόκτηση προσωπικού αριθμού). Ο προσωπικός αριθμός αποτελεί την βάση της παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας. Με την απόκτηση του διευκολύνονται τόσο οι οικονομικές όσο και οι κοινωνικές συναλλαγές. Το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο αποτελεί την βάση της σουηδικής κρατικής οργάνωσης. Πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές-γλωσσικές διευκολύνσεις, δίνεται η δυνατότητα απόκτησης της σουηδικής υπηκοότητας μετά το πέρας πέντε χρόνων από την απόκτηση του προσωπικού αριθμού. Η Σουηδία αποτελεί λοιπόν ένα κράτος με υψηλές κοινωνικές και οικονομικές παροχές. Για αυτό τον λόγο προσέλκυε και συνεχίζει να προσελκύει Ευρωπαίους αλλά και πληθυσμούς εκτός Ευρώπης.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Οδηγός για την ζωή στην Σουηδία: http://work.sweden.se/living-in-sweden/

Πανεπιστημιακά ιδρύματα: https://www.universityadmissions.se/intl/start

Πανεπιστήμιο της Ουψάλας:

http://www.uu.se/en?gclid=Cj0KEQjw7IWgBRCjv8Cv4vfC3ckBEiQAE7nvR-7ClSXIn4TM9usQ_BrFi0Hv4Apt-hJrqOGd8JB8prAaAgGY8P8HAQ

Πανεπιστήμιο της Λουντ: http://www.lunduniversity.lu.se/

Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης: http://www.su.se/english/

Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Στοκχόλμης: http://ki.se/start

Πολυτεχνείο της Στοκχόλμης: http://www.kth.se/en

Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ: http://www.gu.se/english

Δείτε και το πρώτο μέρος του αφιερώματος στις σπουδές στη Σκανδιναβία.

Αντώνης Ποντορόπουλος

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.