Το Citycampus σε συνεργασία με την “Διάδραση” ανακοινώνουν την έναρξη του εαρινού κύκλου για το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Σας ενδιαφέρει η Δημοσιογραφία και τα μυστικά του Δημοσιογραφικού Λόγου;

Θέλετε να ασκηθείτε στη σύνταξη δημοσιογραφικών κειμένων και να βελτιστοποιήσετε τις συγγραφικές σας δυνατότητες;

Θέλετε να δείτε τα κείμενά σας να δημοσιεύονται σε site που λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις ποιοτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για φοιτητές;

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Citycampus

Το Citycampus.gr σε συνεργασία με την Διάδραση – Εργαστήριο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας” με έδρα την Αθήνα, ανακοινώνει την διεξαγωγή τρίμηνου επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα “Δημοσιογραφικός Λόγος: Οι πτυχές και τα μυστικά του”, προσφέροντας ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση με εκπόνηση δικών τους κειμένων, τα οποία θα κρίνονται και πιθανά να δημοσιεύονται στο www.citycampus.gr, την ιστοσελίδα που αποσκοπεί στην ποιοτική ενημέρωση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ήδη ο χειμερινός κύκλος ολοκληρώθηκε… δείτε τις κριτικές που έγραψαν για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου:

Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου: Εντυπώσεις!

Η Μαριάννα και το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας!

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας 1

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας: Στόχος και Μέθοδος

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάκτηση βασικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών του λόγου που δημοσιοποιείται, ενημερωτικού, ειδησεογραφικού, σχολιαστικού και ψυχαγωγικού. Η κατάρτιση προβλέπεται να είναι τόσο θεωρητική, μέσα από αναγνώσεις συγκεκριμένων κεφαλαίων διακεκριμένων βιβλίων στο χώρο, όσο και πρακτική, μέσα από την εκπόνηση άρθρων προς δημοσίευση.

Η μέθοδος προβλέπεται να είναι διαδραστική και διεπιστημονική. Οι συμμετέχοντες μέσα από ομαδοσυνεργατικές συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» θα έχουν υλικό προς προετοιμασία και παρουσίαση και θα συζητούν επιλύοντας απορίες, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρεται και η δυνατότητα αναζήτησης περισσοτέρων πληροφοριών. Εναλλακτικά προβλέπεται κάθε συμμετέχων να αναλαμβάνει την παρουσίαση της επόμενης ενότητας (ανάλογα και με το επιστημονικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων) και να υπάρχει καθοδήγηση από τον διδάσκοντα.

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας: Το πρόγραμμα

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

 • Γενική Εισαγωγή και είδη είδησης,
 • Η δομή ενός δημοσιογραφικού κειμένου,
 • Βασικές αρχές Γλωσσολογίας – Κειμενογλωσσολογίας που χρειάζεται ένας δημοσιογράφος να γνωρίζει,
 • Χαρακτηριστικά Βασικού Άρθρου ειδήσεων,
 • Πρόλογοι, Επίλογοι και σύνταξή τους,
 • Τίτλοι Δημοσιογραφικών Κειμένων,
 • Κατασκευή δημοσιογραφικού Site και εκμάθηση βασικών λειτουργιών δημοσίευσης και διαχείρισης,
 • Διαφορά έντυπης από διαδικτυακή δημοσιογραφία,
 • Έννοιες δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας και αλήθειας,
 • Βασικές αρχές επικοινωνιακού μοντέλου,
 • εκμάθηση βασικών λειτουργιών της “κοινής γνώμης”,

Η προβλεπόμενη διάρθρωση του σεμιναρίου περιλαμβάνει 12 δια ζώσης εβδομαδιαίες συναντήσεις (3 μήνες).

Δημοσιογραφία: Συντονισμός ομάδας και αξιολόγηση

Συντονιστής της ομάδας θα είναι ο Κωνσταντίνος Πολέμης, φιλόλογος – εκπαιδευτικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θεωρία της Λογοτεχνίας, Διευθυντής Σύνταξης του citycampus.gr. Προβλέπεται η δημιουργία μιας ομάδας 10 έως 15 συμμετεχόντων επιμορφουμένων και η χρήση παρουσιάσεων power point.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνει κατά 60% από τα άρθρα – δοκίμια δημόσιου λόγου που θα εκπονήσουν και κατά 40% από την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να εκπονήσουν κάποια άρθρα προς δημοσίευση, για τα οποία θα λάβουν καθοδήγηση από τον συντονιστή του προγράμματος. Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης, με τις προϋποθέσεις ότι αφενός οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το 80% των συναντήσεων, παρέδωσαν όλα τα δοκίμια που τους ζητήθηκαν και αφετέρου αξιολογήθηκαν με τουλάχιστον 60% και πάνω.

Να σημειωθεί ότι ένα μέρος της βιβλιογραφίας που θα δοθεί θα είναι στα αγγλικά, ενώ η γλώσσα εκπόνησης των εργασιών θα είναι τα ελληνικά.

Δημοσιογραφία: Συμμετοχή, έναρξη, συνεισφορά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους στο: info@citycampus.gr περιλαμβάνοντας πλήρες ονοματεπώνυμο, σχολή φοίτησης ή αποφοίτησης (πτυχίο), ηλικία και προφίλ facebook προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερη επικοινωνία. Αποστολή συνημμένου βιογραφικού θα εκτιμηθεί περισσότερο.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης μαζί με αναλυτική κατάσταση θεματολογίας και άρθρων που θα συγγράψουν.

Οι αιτούντες θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και θα λαμβάνουν χώρα σε μέρα και ώρα που θα αποφασισθεί από το σύνολο της ομάδας που θα συγκροτηθεί στα γραφεία του citycampus στην Αθήνα.

Έτσι διεξήχθη ο χειμερινός κύκλος του σεμιναρίου δημοσιογραφίας του Citycampus:

Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου: Εντυπώσεις!

Η Μαριάννα και το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας!

Η συνεισφορά των συμμετεχόντων στη Διάδραση καθορίζεται στα 50 ευρώ για κάθε μήνα (3 μήνες). Στους φοιτητές παρέχεται έκπτωση 20%, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φοιτητές με εξαιρετικές διακρίσεις ή επιδόσεις) προβλέπεται περαιτέρω έκπτωση.

Έγραψαν, επίσης, για το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus:

“Πολύ καλές σημειώσεις, άρθρα που έδιναν τροφή για σκέψη και εξαιρετικό κλίμα μεταξύ μας.”

“Προσεγγίστηκαν αρκετές θεματικές…”

“Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι το Citycampus κοινοποιούσε τα άρθρα των μελών.”

“Δυνατό σημείο του σεμιναρίου ήταν η συζήτηση που διεξαγόταν… η εμβάθυνση σε ορισμένα ζητήματα και η δυνατότητα συγγραφής άρθρων που μας δόθηκε.”

“Έγινε εμβάθυνση σε τεχνικούς όρους και μύηση στην κρυφή πλευρά της δημοσιογραφίας.”

Τελευταία μέρα Σεμινάριο Δημοσιογραφίας 4

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!