Το citycampus σε συνεργασία με τη “Διάδραση” ανακοινώνουν την έναρξη του χειμερινού κύκλου 2020 για το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής που θα λάβει χώρα εξ αποστάσεως.

Το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής θα διεξαχθεί αποκλειστικά εξ αποστάσεως με χρήση πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (zoom).

Σας ενδιαφέρει η Λογοτεχνία και τα μυστικά της Δημιουργικής Γραφής;

Θέλετε να ασκηθείτε στη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και να βελτιστοποιήσετε τις συγγραφικές σας δυνατότητες;

Θέλετε να οξύνετε τη φαντασία, τη δημιουργικότητά σας αλλά και να μάθετε από πού θα αντλείτε έμπνευση;

Θέλετε να δείτε τα κείμενά σας να δημοσιεύονται σε site που λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις ποιοτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για φοιτητές;

Το citycampus.gr σε συνεργασία με την Διάδραση – Ινστιτούτο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας” με έδρα την Αθήνα, ανακοινώνει τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα “Δημιουργική Γραφή: Έμπνευση και Σύνθεση”, προσφέροντας ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση με εκπόνηση δικών τους κειμένων, τα οποία θα δημοσιευθούν σε συλλογικό ebook που θα φιλοξενηθεί στο www.citycampus.gr, την ιστοσελίδα που αποσκοπεί στην ποιοτική ενημέρωση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής citycampus: Στόχος και Μέθοδος

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάκτηση βασικών χαρακτηριστικών και λειτουργιών του λογοτεχνικού λόγου και της έμπνευσης. Η κατάρτιση προβλέπεται να είναι τόσο θεωρητική, μέσα από διδασκαλία συγκεκριμένων εργαλείων, όσο και πρακτική, μέσα από συμπλήρωση ασκήσεων και εκπόνηση κειμένων προς δημοσίευση.

Η μέθοδος προβλέπεται να είναι διαδραστική. Οι συμμετέχοντες μέσα από ομαδοσυνεργατικές συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» θα έχουν υλικό προς προετοιμασία και παρουσίαση και θα συζητούν επιλύοντας απορίες, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρεται και η δυνατότητα αναζήτησης περισσοτέρων πληροφοριών. Η θεωρία θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες ασκήσεις εμπέδωσής της.

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Το πρόγραμμα

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

 • Οι κανόνες της πλοκής κάθε είδους λογοτεχνικού κειμένου,
 • Η διάπλαση των ηρώων μέσα από συγκεκριμένες τυπολογίες,
 • Τρόποι που οδηγούν στη λογοτεχνική απόλαυση,
 • Η δημιουργία κατάλληλου σκηνικού και λογοτεχνικής ατμόσφαιρας,
 • Ο αφηγηματικός χρόνος,
 • Η αφηγηματική έγκλιση,
 • Η αφηγηματική φωνή,
 • Οι κανόνες του διηγήματος και του μυθιστορήματος,
 • Η μεταφορά λογοτεχνικών κειμένων στον κινηματογράφο,
 • Γραφή με διαφορετικό τρόπο ανάλογα τα ρεύματα και τις λογοτεχνικές σχολές (πχ ρεαλισμός, μεταμοντερνισμός),
 • Σχήματα λόγου – η ποιητική μεταφορά
 • Υπάρχουν κανόνες στην φαντασία και την έμπνευση;
 • Η λογοτεχνικότητα, ή αλλιώς τι είναι αυτό που κάνει ένα κείμενο λογοτεχνικό;

Η προβλεπόμενη διάρθρωση του σεμιναρίου περιλαμβάνει 10 εξ αποστάσεως σύγχρονες  συναντήσεις.

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Συντονισμός ομάδας και αξιολόγηση

Συντονιστής της ομάδας θα είναι ο Κωνσταντίνος Πολέμης, φιλόλογος – εκπαιδευτικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και τη Δημοσιογραφία, CEO, και Founder του citycampus.gr. Προβλέπεται η δημιουργία ομάδων έως 20 συμμετεχόντων επιμορφουμένων και η προβολή παρουσιάσεων με power point.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνει κατά 40% από τα λογοτεχνικά κείμενα που θα εκπονήσουν και κατά 60% από την ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να εκπονήσουν κάποια κείμενα προς δημοσίευση, για τα οποία θα λάβουν καθοδήγηση από το συντονιστή του προγράμματος. Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης, με τις προϋποθέσεις ότι αφενός οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το 60% των συναντήσεων, παρέδωσαν όλα τα κείμενα που τους ζητήθηκαν και αφετέρου αξιολογήθηκαν με τουλάχιστον 60% και πάνω.

Κατεβάστε το e-leaflet του προγράμματος στη φωτο που ακολουθεί:

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Είπαν για το Σεμινάριο:

Νινέτα Πλυτά, φιλόλογος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, απόφοιτη από το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής:

“Το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής του Citycampus είναι μία καλή επιλογή για όσους αγαπούν τη συγγραφή αλλά και τη Λογοτεχνία! Μέσα από τις επιλεγμένες θεματικές της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, οι συμμετέχοντες αποκτούν βασικές γνώσεις, χρήσιμες τόσο για την παραγωγή δικού τους κειμένου όσο και για την βαθύτερη κατανόηση υπαρχόντων κειμένων, σε μια φιλική ατμόσφαιρα, όπου προτρέπεται η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.  Τόσο ο κος Κωνσταντίνος Πολέμης όσο και η κα Τζένη Πάταρα χαρακτηρίζονται από μεταδοτικότητα ενώ είναι προσιτοί και πάντα διαθέσιμοι να λύσουν οποιαδήποτε απορία. Τα παραδείγματα που επιλέγονται είναι από γνωστά έργα, οι ασκήσεις που ακολουθούν την κάθε συνάντηση δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη την θεωρία που έμαθαν ενώ η ανατροφοδότηση είναι άμεση και εύστοχη. Ενδιαφέρουσες είναι οι ασκήσεις έμπνευσης, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η υποκειμενικότητα του κάθε συγγραφέα αλλά και η πολυπλοκότητα του λογοτεχνικού φαινομένου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο σε εκείνους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη συγγραφή όσο και σε εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν κάποιες βασικές θεωρητικές γνώσεις αναφορικά με τη λογοτεχνία.”

Καρπός του πρώτου Σεμιναρίου είναι ο πρώτος τόμος των Αφηγηματικών Περιπλανήσεων:

 

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Συμμετοχή, έναρξη, συνεισφορά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους στο: dimiourgiki@citycampus.gr περιλαμβάνοντας πλήρες ονοματεπώνυμο, σχολή φοίτησης ή αποφοίτησης (πτυχίο), ηλικία και προφίλ facebook, προκειμένου να υπάρξει αμεσότερη επικοινωνία. Αποστολή συνημμένου βιογραφικού, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, θα εκτιμηθεί περισσότερο.

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας – ενδιαφέροντος παρακολούθησης.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης μαζί με αναλυτική κατάσταση θεματολογίας.

Οι αιτούμενοι θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020 και θα λαμβάνουν χώρα σε μέρα και ώρα που θα αποφασισθεί από το σύνολο της ομάδας που θα συγκροτηθεί.

Η συνεισφορά των συμμετεχόντων στη Διάδραση καθορίζεται στα 240 ευρώ σύνολο. Για τους φοιτητές η συνεισφορά ορίζεται στα 150 ευρώ σύνολο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, φοιτητές με εξαιρετικές διακρίσεις ή επιδόσεις) προβλέπεται έκπτωση από το αρχικό ποσό, κατόπιν έγκρισης από το site.

*Η συμμετοχή στο Σεμινάριο συνιστά ανεπιφύλακτη αποδοχή ότι για την απόκτηση της βεβαίωσης οι συμμετέχοντες οφείλουν να καταβάλουν το ποσό που προβλέπεται και να αξιολογηθούν θετικά. Καταβληθείσα συνεισφορά δεν επιστρέφεται, παρά μόνο και για το μέρος που αντιστοιχεί, αν ακυρωθούν οι διαδικασίες του Σεμιναρίου λόγω ανωτέρας βίας.