Ρώσοι λογοτέχνες
της Στέφι Ράσκοβα
Όλοι έχουμε ακουστά κάποια έργα της ρωσικής λογοτεχνίας, τα οποία έγιναν παγκοσμίως γνωστά για τη μοναδικότητα και το ύφος τους. Μπορεί να μην έχετε διαβάσει, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιοι Ρώσοι λογοτέχνες, τους οποίους γνωρίζετε όπως οι: Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Πούσκιν, Ναμπόκωφ, Τσέχοφ, Μπακούνιν.
Η ρωσική λογοτεχνία γεννήθηκε τον 10ο αιώνα, μετά τη δημιουργία της κυριλλικής γραφής. Τον 16ο αιώνα, υπήρξε στροφή προς τα παιδικά παραμύθια, τους λαϊκούς μύθους και τις ταξιδιωτικές περιπέτειες. Κύριος άξονάς της, δηλαδή, ήταν η φαντασία. Αργότερα, το τοπίο αλλάζει, γίνεται πιο «σοβαρό».
Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν (1799-1838)
Ένας από τους Ρώσους λογοτέχνες που εμφανίζεται τον 19ο αιώνα είναι ο ρομαντικός Πούσκιν. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ποιητή της Ρωσίας. Θεωρείται ο δημιουργός της νεότερης ρωσικής λογοτεχνίας και ήταν γνωστός φιλέλληνας. Έζησε όπως έγραφε: πέθανε σε μονομαχία, προστατεύοντας την τιμή της γυναίκας του από τον εραστή της. Γνωστό έργο του ο «Ευγένιος Ονέγκιν», που θίγει τη σχέση μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Για τον Πούσκιν, ειπώθηκαν: «Ο Πούσκιν ήταν για όλους τους ποιητές σαν μια ποιητική φλόγα που έπεσε απ’ τα ουράνια και από την οποία σαν κεράκια άναψαν άλλοι αυτοφυείς ποιητές. Γύρω του διαμορφώθηκε ολόκληρος αστερισμός.» από τον Νικολάι Γκόγκολ. Και «Για μας τους Ρώσους ο Πούσκιν είναι η αρχή κάθε αρχής.» από τον Μαξίμ Γκόρκι.
Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881)
Ο Ντοστογιέφσκι ήταν Ρώσος συγγραφέας που ανήκει στην παγκόσμια λογοτεχνία. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο ίδιος είχε πολλές ικανότητες. Οι πολιτικές του ανησυχίες τον οδήγησαν σε σύγκρουση με τον νόμο. Δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος για προδοτική συνομωσία. Η ποινή του από θανατική μετατράπηκε σε τετραετή εξορία. Στη χειρότερη περίοδο της ζωής του, όταν ήταν καταχρεωμένος και εθισμένος στα τυχερά παιχνίδια, έγραψε τα καλύτερα έργα του: Έγκλημα και Τιμωρία, Οι Δαιμονισμένοι, Ο Παίκτης, Οι Αδερφοί Καραμαζώφ, Ο Ηλίθιος. Εξέδωσε και δικό του περιοδικό, Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ανήκει στο λογοτεχνικό ρεύμα του Ρεαλισμού και ασχολήθηκε με θέματα φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θρησκείας. Επηρεάστηκε από Πούσκιν και Γκόγκολ.
Λέων Τολστόι (1828-1910)
Ακόμη ένας μεγάλος συγγραφέας που έμεινε αξέχαστος. Αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα του είναι η πιστή απεικόνιση της τσαρικής ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Διακρίνεται για τη βαθιά γνώση του των κρυφών πτυχών της ψυχής και την καθαρότητα του αισθήματος. Συμμετείχε στον πόλεμο της Κριμαίας, ταξίδεψε, παντρεύτηκε, άνοιξε σχολείο για αγροτόπαιδα και ίδρυσε περιοδικό. Αν και καταγόταν από πλούσια οικογένεια, δεν ήταν απαθής προς τα προβλήματα των κοινωνικά πιο αδύναμων. Το πιο γνωστό του έργο είναι το «Πόλεμος και Ειρήνη». Το βάθος της ψυχολογικής ανάλυσης και η αριστοτεχνική απεικόνιση των χαρακτήρων και των τοπίων, ο πλούτος της γλώσσας είναι αυτά που το κατέταξαν στην κορυφή από την αρχή ακόμα. Στην «Άννα Καρένινα» δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο της ηθικής που χαρακτήριζε την τότε κοινωνία. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε νουβέλες, δοκίμια, θεατρικά έργα και θρησκευτικά κείμενα, τα οποία ενόχλησαν τη ρωσική εκκλησία. Ανήκει και αυτός στο ρεύμα του Ρεαλισμού.
Άννα Αχμάτοβα (1889-1966)
Ποιήτρια της «Αργυρής Εποχής». Επηρεάστηκε από Σκανδιναβούς συγγραφείς και από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία της εποχής της. Ομοίως, από τον Πούσκιν και τον Τολστόι. Έζησε το διαζύγιο των γονιών της πριν να σπουδάσει στη Νομική Σχολή και ίσως αυτό οδήγησε και την ίδια σε δύο αποτυχημένους γάμους. Τα ποιήματά της είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και αυτό ανησυχούσε το κομμουνιστικό κόμμα. Οι συνεχείς διώξεις και εξορίες την αποδυνάμωσαν σωματικά. Το 1965, της απονεμήθηκε ο τίτλος της επίτιμης διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ένα χρόνο αργότερα, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Και η UNESCO κηρύσσει το 1989 ως «Έτος Αχμάτοβα». Οι ποιητικές της συλλογές διακρίνονται από τα προσωπικά της βιώματα, συναισθηματική φόρτιση και δραματική χροιά. Ο αντιμποσελβικός χαρακτήρας των ποιημάτων της «έκλεισε» πολλές πόρτες για την εκδοτική της καριέρα, για αυτό και αναγκάστηκε να εργαστεί ως βιβλιοθηκάριος. Η δυναμική και χαρισματική προσωπικότητά της ενέπνευσε πλήθος καλλιτεχνών, και ιδιαίτερα τον Ιταλό ζωγράφο Αμεντέο Μοντιλιάνι. Πίνακες με τη μορφή της κοσμούν τους τοίχους πολλών μεγάλων μουσείων της Ρωσίας. Έζησε μια ταραχώδη ζωή, αλλά η δύναμη του πνεύματός της, της χάρισε μία θέση στην αιωνιότητα. Μερικά από τα έργα της είναι: Το Απόβραδο, Ροζάριο, Το διάβα του χρόνου.
Αυτές είναι κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της ρωσικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σίγουρα αξίζει να διαβάσετε έστω ένα έργο τους, για να καταλάβετε πώς ο συνδυασμός των γραμμάτων ενός αλφαβήτου μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!