#Foititips: Πώς να επιλέξεις το πρώτο σου πτυχίο

της Μαρίας Βαγδούτη

Είτε ετοιμάζεσαι σιγά σιγά για την εισαγωγή σου σε κάποιο πανεπιστήμιο, είτε φοιτείς ήδη σε μία σχολή, είναι λογικό να αναρωτιέσαι ποια είναι η σωστή επιλογή σπουδών για εσένα. Εννοείται πως το πρώτο πτυχίο είναι πολύ σημαντικό για όλους, καθώς, για τους περισσότερους, είναι και το μοναδικό. Είναι πολλές φορές αυτό που θα καθορίσει τη μελλοντική επαγγελματική σου πορεία. Φυσικά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώσεις εγκλωβισμένος/η να ακολουθήσεις το επάγγελμα της σχολής σου. Ωστόσο, οι σπουδές αναλώνουν χρόνο, διάβασμα και χρήματα που καλό θα ήταν να αποφευχθούν εξ’ αρχής. Γι΄ αυτό, διάβασε τα παρακάτω tips, μήπως σε βοηθήσουν να ξεδιαλύνεις το αέναο πεδίο επιλογών σπουδών σου.

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Αξιοποίησε τα προγράμματα και τους φορείς που προσφέρουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Μία καλή λύση, που μπορεί να δείξει τις ικανότητες και τις κλίσεις σου είναι τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι πραγματικότητα ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα (τις περισσότερες φορές) δεν σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις τις κλίσεις σου, ώστε να ακολουθήσεις τη σωστή κατεύθυνση μαθημάτων και, στη συνέχεια, την κατάλληλη σχολή. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά προγράμματα, τόσο online, όσο και δια ζώσης, με ειδικούς, που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις την κατάλληλη ακαδημαϊκή πορεία.

Βρες τι ακριβώς σε ενδιαφέρει

Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τις ικανότητες σου, να λάβεις υπόψη και τα ενδιαφέροντα σου. Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλές φορές το ρητό “Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου”. Το εν λόγω απόφθεγμα έχει εν μέρει δίκιο. Διαλέγοντας μία σχολή και ακολουθώντας την επαγγελματικά, χωρίς αυτή να ανήκει στο φάσμα των ενδιαφερόντων σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μετατρέψεις το επάγγελμα σε αγγαρεία. Γενικά το πρώτο βάσιμο κριτήριο είναι οι κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα και οι καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα μαθήματα.

Λάβε υπόψη και την αγορά εργασίας

Εντελώς αντικειμενικά, υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αποκατάστασης, και άλλα που είναι πλέον πλήρως κορεσμένα. Πριν επιλέξεις τη σχολή στην οποία θέλεις να φοιτήσεις μάζεψε πληροφορίες για την αγορά εργασίας. Εννοείται πως όλα αλλάζουν και οι οικονομικές δομές και λειτουργίες των επαγγελμάτων μπορεί να απέχουν παρασάγγας από τη σημερινή πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι ένας μείζον παράγοντας σε μία αβέβαιη αγορά εργασίας.

Μάζεψε πληροφορίες

Φίλοι και γνωστοί που έχουν ήδη κατασταλάξει ή, ακόμη καλύτερα, που ήδη σπουδάζουν, μπορεί να αποτελέσουν πολύ καλή πηγή πληροφόρησης. Μπορεί να μάθεις τόσο για το πρόγραμμα σπουδών όσο και για τους τομείς εργασίας που μπορούν να σου προσφερθούν, μέσω μίας συγκεκριμένης σχολής.

Διάβασε το πρόγραμμα σπουδών

Η σχολή στην οποία θα περάσεις θα αποτελέσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου για τα επόμενα 4 χρόνια. Επομένως, πρέπει να είσαι βέβαιος/η ότι τα μαθήματα σε ενδιαφέρουν και σου αρέσουν. Άλλωστε, το πρόγραμμα σπουδών μπορεί να σου δώσει μία «γεύση» σχετικά με τις γνώσεις που θα αποκτήσεις κατά τη φοίτηση σου.

Η τοποθεσία

Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω, τα οποία, φυσικά, είναι σημαντικά, πρέπει να σκεφτείς και τις οικονομικές σου δυνατότητες. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να μετακομίσεις κάπου μακριά, δες ποιες σχολές βρίσκονται σε βολική απόσταση. Εννοείται πως υπάρχει πάντα η δυνατότητα των φοιτητικών εστιών, την οποία πρέπει επίσης να διερευνήσεις.

Δες τις εναλλακτικές

Η φοίτηση ή το πτυχίο από μία συγκεκριμένη σχολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς μέσω αυτής να αναζητήσεις απασχόληση μόνο σε έναν τομέα. Η πλειονότητα των πτυχίων δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης σε πολλούς τομείς, τους οποίους θα πρέπει να ψάξεις πριν κατασταλάξεις κάπου.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού και, στη συνέχεια, η απόκτηση του πρώτου σου πτυχίου είναι ίσως από τις πιο κρίσιμες στιγμές στη ζωή κάποιου και φυσικά πρέπει να λάβεις υπόψη πολλούς παράγοντες. Μην ξεχνάς όμως ότι δεν πρέπει να αγχωθείς. Έχε στο νου ότι στον εργασιακό τομέα οι εξελίξεις και οι αλλαγές είναι ραγδαίες και τίποτα δεν μένει στάσιμο. Στο τέλος, πιθανόν, η καλύτερη δυνατή λύση να είναι να ακολουθήσεις το ένστικτο και τα θέλω σου.