Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο φιλοσοφίας;
Πτυχίο φιλοσοφίας: Εισαγωγή
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μείζoν ζήτημα στις μέρες μας. Σε λίγους αρέσουν επαγγέλματα, τα οποία καλύπτουν τις πνευματικές τους ανάγκες και τους παρακινούν να αναζητήσουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής. Ένα πτυχίο φιλοσοφίας μπορεί όχι μόνο να δώσει τροφή για μάθηση, αλλά και να συμβάλει θετικά στη βιοποριστική πορεία των αποφοίτων, καθότι προσφέρει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένα πτυχίο φιλοσοφίας προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξεις μέσα από μία τεράστια ποικιλία επαγγελμάτων, αφού ανήκει στην οικογένεια των πτυχίων, τα οποία διευρύνουν τους επαγγελματικούς ορίζοντες και τη σκέψη. Παραδείγματα που αποδεικνύουν τα παραπάνω αποτελούν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton, ο βραβευμένος Βρετανός ποιητής T.S. Eliot, ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King και άλλοι, οι οποίοι αποφοίτησαν από σχολές φιλοσοφίας.
Κατά τα φαινόμενα, μέσω των σπουδών στη φιλοσοφία αναπτύσσονται διάφορες δεξιότητες που αποτελούν θεμελιώδη προσόντα, τα οποία μελλοντικοί εργοδότες αναζητούν στους εργαζόμενούς τους. Συγκεκριμένα, η φιλοσοφία μπορεί να σε διδάξει να σκέφτεσαι λογικά πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Η κριτική σου σκέψη αναπτύσσεται και έτσι σου δίνεται η δυνατότητα εύρεσης λογικών λύσεων σε προβλήματα. Πλέον έχεις την ικανότητα να επεξεργάζεσαι σύνθετες πληροφορίες με ακρίβεια και να εξετάζεις ένα θέμα από πολλές γωνίες προτού βγάλεις κάποιο πόρισμα. Η ερμηνεία και η αξιολόγηση διάφορων θεωριών δεν αποτελούν πια τροχοπέδη για σένα, καθώς θα μάθεις να διακρίνεις εύκολα λεπτές διαφορές, χωρίς όμως να παραβλέπεις ομοιότητες. Εκτός αυτών, οπλίζεσαι με υπευθυνότητα, θέτεις τις σωστές προτεραιότητες και μαθαίνεις να δουλεύεις συνετά, ώστε όλες οι υποχρεώσεις σου να καλυφθούν εντός προθεσμίας. Η επιχειρηματολογία σου βελτιώνεται και έτσι είσαι σε θέση να αναλύεις, να αναπτύσσεις και να διατυπώνεις λογικά επιχειρήματα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι σπουδές στη φιλοσοφία σε βοηθούν να γράφεις πιο καθαρά και αποτελεσματικά, αφού συντελούν στη βελτίωση της γραπτής έκφρασης και του λόγου.
Ποιες είναι, όμως, οι επαγγελματικές πόρτες που ανοίγονται με ένα πτυχίο φιλοσοφίας;
Αρχικά, ένας απόφοιτος της φιλοσοφικής έχει τη δυνατότητα μίας σταδιοδρομίας στη Διδασκαλία. Συγκεκριμένα, μπορεί να εργαστεί ως δάσκαλος σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία, σε φροντιστήρια, όπως επίσης και να λάβει κάποια υψηλή ακαδημαϊκή θέση σε πανεπιστήμιο. Ως διδάσκων θα κάνει σε κάθε περίπτωση καλή χρήση των ανεπτυγμένων ικανοτήτων επικοινωνίας και κριτικής σκέψης που διαθέτει για να μπορέσει να τις μεταλαμπαδεύσει και στους μαθητές του. Όσον αφορά στο ακαδημαϊκό επίπεδο, θα χρειαστεί να εξειδικευτεί στον τομέα που επιθυμεί και να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, ώστε να κατορθώσει να παρουσιάσει ένα σαφές όραμα για το πώς το ερευνητικό του έργο θα εμπλουτίσει το υπάρχον ακαδημαϊκό τοπίο.
Επιπλέον, ένας απόφοιτος φιλοσοφίας δύναται να ακολουθήσει μία πορεία στη Νομική. Συγκεκριμένα, έχει τη δυνατότητα να λάβει θέσεις γραμματειακού και δικαστικού τύπου, όπως ερευνητής, γραμματέας, νομικός σύμβουλος. Οι δεξιότητές του στην έρευνα και την ανάλυση θα φανούν πολύτιμες στη συγκεκριμένη βιομηχανία, όμως όχι αρκετές για την κατάρτισή του σε θέσεις εισαγγελέων ή δικαστών, καθότι εκείνες προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με πτυχία νομικής. Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάπτυξης της νομικής κατάρτισης σε αυτή την εργασία.
Επιπρόσθετα, ένα άτομο με πτυχίο φιλοσοφίας μπορεί να αναζητήσει εργασία στο Δημόσιο Τομέα. Συγκεκριμένα, στην κρατική κυβέρνηση, σε υπηρεσίες υγείας, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και στην αστυνομία ή τις ένοπλες δυνάμεις. Η μελέτη πάνω στη φιλοσοφία βοήθησε να επιτευχθεί η κατανόηση των πολύπλοκων κοινωνικών ζητημάτων και των παγκόσμιων υποθέσεων, όπως επίσης και να αναπτυχθεί η γενική αναλυτική ικανότητα του σπουδαστή. Γι’αυτούς τους λόγους ένας απόφοιτος φιλοσοφικής δύναται να αντεπεξέλθει πολύ καλά στις προσδοκίες μίας θέσης στο Δημόσιο Τομέα.
Επίσης, οι απόφοιτοι φιλοσοφικής μπορούν να εργαστούν στον τομέα της Έκδοσης και της Δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα, στην παραγωγή και την έκδοση περιοδικών, εφημερίδων, βιβλίων, ακαδημαϊκών ημερολογίων σε καταστήματα ή μέσω διαδικτύου. Όπως επίσης και στον κλάδο του μάρκετινγκ, σε πωλήσεις, στη δημοσιογραφία και σε μεταδόσεις των πολυμέσων. Οι παραπάνω θέσεις εργασίας επικεντρώνονται στην έρευνα, τη συγγραφή, την επιμέλεια και την παρουσίαση. Προκειμένου ένας απόφοιτος φιλοσοφικής να ενισχύσει τις πιθανότητές του για τη λήψη μίας θέσης στη Δημοσιογραφία, είναι αναγκαίο να διατηρεί αρχείο της δημοσιογραφικής του δουλειάς εκτός της οποιασδήποτε άλλης ενασχόλησής του με τη φιλοσοφία, ώστε να αποκτήσει την προαπαιτούμενη εμπειρία για αυτόν τον κλάδο.
Εκτός αυτών, άτομα που κρατούν στα χέρια τους ένα πτυχίο φιλοσοφίας έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μία πορεία πάνω στη Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική ως αναλυτές, θεραπευτές και σύμβουλοι ψυχικής υγείας. Τα πιο ζωτικής σημασίας προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς σε αυτό τον τομέα είναι οι άριστες δεξιότητες επικοινωνίας, η γνώση των ψυχολογικών διεργασιών και η ικανότητα να συμπάσχει.
Επίσης, μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε διάφορα Επαγγέλματα Υγείας ως ασκούμενοι ιατρικής, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι, οδοντίατροι, νευρολόγοι ή ερευνητές για τον καρκίνο.
Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή απασχόλησης στην Τοπική, Κρατική και Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σε θέσεις διοικητικού τύπου στο Υπουργείο Μεταφορών ή Περιβάλλοντος.
Επιπρόσθετα, οι σπουδές στη φιλοσοφία μπορούν να αποφέρουν εργασία στον τομέα της Τεχνολογίας των Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, ένας απόφοιτος έχει τη δυνατότητα να βρει θέση σε διάφορες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, στην εκπαίδευση και γενικότερα σε επαγγέλματα όπου υπάρχουν εφαρμογές πληροφορικής. Φυσικά, η σύνδεση της φιλοσοφίας και των υπολογιστών είναι προφανής εξαιτίας της γνωστικής επιστήμης και της λογικής.
Τέλος, υπάρχει η επιλογή να αναζητήσει επαγγελματική αποκατάσταση στον κλάδο των Επιστημών. Συγκεκριμένα, στον τομέα της βιολογίας ή της φυσικής, όπως επίσης και σε θέσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Άλλωστε, είναι γεγονός πως κανένα άλλο πτυχίο στις ανθρωπιστικές επιστήμες δεν παράγει τόσους πολλούς επιστήμονες όπως η φιλοσοφία.
Πτυχίο φιλοσοφίας: Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Το συμπέρασμα λοιπόν, είναι πως οι σπουδές στη φιλοσοφία δε σου ανοίγουν μονάχα διάπλατα πολλούς επαγγελματικούς δρόμους, αλλά επιπλέον σου μαθαίνουν να σκέφτεσαι- προσόν μείζον και δυσεύρετο στις μέρες μας. Όπως πολύ έξυπνα είπε και ο Γάλλος φιλόσοφος René Descartes «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω»!
[…] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Φιλολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Φιλοσοφίας. […]
Comments are closed.