Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Φαρμακευτικής;

της Κωνσταντίνας Πετροπούλου

Η επιστήμη της φαρμακευτικής γεννήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων στον Ελλαδικό χώρο και εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα κλάδο που βρίσκεται διαρκώς υπό ανάπτυξη. Η φαρμακευτική σχολή συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πλήθους υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων και απαιτεί τη συλλογή 18.000 μορίων και άνω για την εισαγωγή σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί είναι πλέον πολυδύναμοι επιστήμονες, που διαθέτουν όλα τα εφόδια για να ασκήσουν την επιστήμη τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Παύουν να είναι «φαρμακοποιοί του πάγκου» και βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό για την προαγωγή της υγείας των ασθενών τους.

Πτυχίο Φαρμακευτικής: Οφέλη

Μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, οι νέοι φαρμακοποιοί είναι πλήρως καταρτισμένοι, γνωστικά και εργαστηριακά ώστε να ασχοληθούν με πολλούς κλάδους της φαρμακευτικής επιστήμης. Μεταξύ των καθηκόντων τους συμπεριλαμβάνεται η εκτέλεση ιατρικών συνταγών και η παροχή συμβουλών προς τους ασθενείς τους. Οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογούν τη θεραπεία και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, σε συνεννόηση πάντα με τον επιβλέποντα ιατρό. Ακόμα, τα τμήματα φαρμακευτικής δημιουργούν καταρτισμένους επιστήμονες που μπορούν να ασχοληθούν με το σχεδιασμό και τη σύνθεση δραστικών φαρμακομορίων. Παρακολουθούν της πορεία τους στον οργανισμό και εκτελούν ποιοτικούς ελέγχους. Τέλος, όσοι επιθυμούν μπορούν να εξειδικευτούν στους κλάδους των φυσικών προϊόντων και των φαρμακευτικών καλλυντικών, που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Πτυχίο Φαρμακευτικής: Τομείς εργασίας

Φαρμακείο (Νοσοκομείου, Ιδιωτικό ή Ιδιωτικής Κλινικής)

Μετά την αποφοίτηση και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι φαρμακοποιοί μπορούν να προχωρήσουν στην ίδρυση ιδιωτικού φαρμακείου ή να εργαστούν ως υπεύθυνοι φαρμακοποιοί σε ένα ήδη υπάρχον ή φαρμακείο δημόσιου νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής. Στα πλαίσια του χώρου εργασίας τους, καλούνται να εκτελούν ιατρικές συνταγές, να συμβουλεύουν και να στηρίζουν τους (νοσηλευόμενους) ασθενείς τους και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τη διαχείριση οποιουδήποτε περιστατικού επιδείνωσης της υγείας. Δυνητικά, θα πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζουν τη θεραπεία των ασθενών τους, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν το ιστορικό τους.

Επιστημονικό προσωπικό σε Βιομηχανίες

Συνήθως, η εργασία στον τομέα της βιομηχανίας απαιτεί την απόκτηση του κατάλληλου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου ειδίκευσης. Μπορούν να εργαστούν σε φαρμακευτικές και μη βιομηχανίες, στο χώρο της έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, ελέγχου ποιότητας και βιοδραστικότητας, σε φαρμακολογικές και τοξικολογικές μελέτες. Επίσης, βιομηχανίες καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών νέων πτυχιούχων.

Φαρμακοποιοί στον ΕΟΦ, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕΦΚΑ

Συχνά προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θέσεις για την πρόσληψη φαρμακοποιών σε αρκετούς δημόσιους φορείς. Συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν ως υπεύθυνοι στο έλεγχο και την έγκριση νέων φαρμάκων στον ΕΟΦ, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή επιστημονικό προσωπικό σε τμήματα του ΕΦΚΑ.

Ιατρικοί επισκέπτες

Πολλοί φαρμακοποιοί προτιμώνται έναντι άλλων πτυχιούχων ως ιατρικοί επισκέπτες. Κύριο έργο τους είναι η ενημέρωση των ιατρών και φαρμακοποιών για νέα κυκλοφορόντα σκευάσματα, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, συμπληρώματα διατροφής κλπ. ώστε να μπορούν οι επαγγελματίες υγείας να επιλέξουν σωστά τη θεραπεία των ασθενών τους.

Κλινικοί φαρμακοποιοί

Απαιτούνται κατάλληλες μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι κλινικοί φαρμακοποιοί δραστηριοποιούνται στο χώρο της κλινικής έρευνας, και συγκεκριμένα στη συγγραφή πρωτοκόλλων, σε κλινικές δοκιμές, στη ανάλυση των πειραματικών δεδομένων αλλά και στην καταγραφή και αξιολόγηση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Σχεδιάζουν τη θεραπεία των ασθενών, με γνώμονα το ιστορικό και αξιολογούν κριτικά τις προτεινόμενες ιατρικές θεραπείες.

Φαρμακοποιοί με ειδίκευση στη Φαρμακογονιδιωματική

Η Φαρμακογονιδιωματική ως επιστήμη ασχολείται με την πρόταση θεραπειών με βάση το γονιδίωμα, δηλαδή το γενετικό προφίλ του ασθενή. Έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων. Μεταξύ των διαφόρων ατόμων του πληθυσμού υπάρχει διαφοροποίηση στη δραστικότητα ενζύμων μεταβολισμού των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και η ανταπόκριση στην εκάστοτε θεραπεία. Πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, με ιδιαίτερη ανάπτυξη την τελευταία πενταέτια. Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο προσλαμβάνουν φαρμακοποιούς για την ενημέρωση και ορθή καθοδήγηση των ασθενών.

Φαρμακοποιοί με ειδίκευση στη Φαρμακοεπαγρύπνηση

Η Φαρμακοεπαγρύπνηση εξασφαλίζει την ορθή χρήση των φαρμάκων με στόχο τη μεγιστοποίηση της ασφάλειάς τους. Επίσης, περιλαμβάνει τη συλλογή και καταγραφή των ανεπιθύμητων δράσεων και την πρόληψη επικίνδυνων περιστατικών για την υγεία. Ένας νέος κλάδος που αποτελεί πρόκληση για αρκετούς νέους φαρμακοποιούς.

Πυρηνικοί Φαρμακοποιοί

Οι πυρηνικοί φαρμακοποιοί εξειδικεύονται στην ραδιοφαρμακευτική χημεία και ειδικότερα στην παραγωγή και διαχείριση ραδιενεργών υλικών στη θεραπεία και τη διάγνωση.

Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε. 14.01, Πτυχιούχων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Νοσηλευτικής (Κωδικός: Π.Ε. 14.03, Φαρμακοποιών) και μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για διδασκαλίας θετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση του πτυχίου παιδαγωγικών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Αρθρογράφοι για ζητήματα Υγείας

Οι νέοι φαρμακοποιοί μπορούν να στραφούν επαγγελματικά στην συγγραφή άρθρων σχετικών με την υγεία σε ηλεκτρονικά ή έντυπα περιοδικά, εφημερίδες και newsletters.

Φαρμακοποιοί σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ή ερευνητικά ινστιτούτα

Σε τομείς έρευνας και ανακάλυψης φαρμάκων, μπορούν να εργαστούν ως εργαστηριακό προσωπικό.

Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ

Μία ειδίκευση στο φαρμακευτικό μάρκετινγκ περιλαμβάνει τη διαχείριση, την προώθηση, την τιμολόγηση, την ανάπτυξη τεχνικών προβολής φαρμακευτικών σκευασμάτων ώστε να πεισθεί το καταναλωτικό κοινό για την καταλληλότητα και την ποιότητά τους. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα κλάδο με αυξημένη ζήτηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.