πτυχίο μαθηματικών

Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Μαθηματικών;

της Κατερίνας Μούκα

Όταν σπουδάζεις Μαθηματικά, ή γενικότερα κάποια θετική επιστήμη, το καλό είναι ότι μόλις ολοκληρώσεις τις σπουδές σου θα έχεις τεράστια ποικιλία επαγγελματικών προοπτικών. Έτσι, εάν στα 17 σου δεν είσαι σίγουρος/η για τι θες να κάνεις, μια καλή επιλογή είναι να επιλέξεις ένα τμήμα λίγο πιο γενικό, όπως αυτό των Μαθηματικών. Αφού περάσουν τα 4 χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης, φτάνεις πλέον στο σημείο που πρέπει να ειδικευτείς λίγο παραπάνω. Και εκεί αρχίζεις και δυσκολεύεσαι γιατί οι επιλογές είναι πολλές και όλα σου φαίνονται ενδιαφέροντα.

Πράγματι, οι επιλογές είναι πολλές και κάποιες δεν είναι τόσο προφανείς. Έτσι, αν δεν θέλεις να γίνεις δάσκαλος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή καθηγητής Πανεπιστημίου αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Το πτυχίο Μαθηματικών είναι μια καλή αρχή αν θες να ασχοληθείς με τομείς όπως τα Οικονομικά, η Στατιστική, η Πληροφορική/Ρομποτική, η Αστρονομία και η Μετεωρολογία.

Τομείς απασχόλησης

Μιλώντας για συγκεκριμένα επαγγέλματα, με ένα πτυχίο Μαθηματικών μπορείς να κάνεις τα εξής:

Ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, χώρος των επενδύσεων(Actuary): Η δουλειά σου εκεί περιλαμβάνει αρκετή στατιστική και σκοπός είναι να προβλέπεις πόσο πιθανόν είναι να συμβεί κάτι και πόσο θα κοστίσει αυτό. Για παράδειγμα, μια ασφαλιστική εταιρία θέλει να γνωρίζει τις πιθανότητες κάποιου ατύχηματος ώστε να χρεώσει αναλόγως τους πελάτες της.πτυχίο μαθηματικών

Στατιστικολόγος

Λογιστής: Πιθανοί επαγγελματικοί τίτλοι είναι οι:  tax accountant, forensic accountant, management accountant και corporate advisor.

Software engineer: Στις αρμοδιότητες σου θα είναι να γράφεις κώδικα, να δημιουργείς καινούρια προγράμματα και να βελτιώνεις τα παλιά.

Acoustic consultant: Μπορείς να ασχοληθείς με την ακουστική των κτιρίων(π.χ. πως πρέπει να χτιστεί μια αίθουσα θεάτρου), με τους υπερήχους (σεισμολογία, ιατρικά μηχανήματα), να δουλέψεις σε στούντιο ηχογραφήσεων ή στούντιο ραδιοφώνου/τηλεόρασης.

Να σχεδιάζεις βιντεοπαιχνίδια: Αν και δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να ασχοληθείς επαγγελματικά με κάτι τέτοιο, το πτυχίο Μαθηματικών ίσως να σε κάνει πιο ανταγωνιστικό  στην αγορά εργασίας.

Eπαγγέλματα με υψηλές απολαβές στην Ελλάδα

πτυχίο μαθηματικώνΣτην Ελλάδα οι λογιστές και οι φυσικομαθηματικοί ανήκουν στα επαγγέλματα με υψηλές απολαβές, σύμφωνα με  του 2014. Βέβαια, η ανισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο είναι αισθητή στο επάγγελμα των φυσικομαθηματικών μιας και οι άνδρες φυσικομαθηματικοί αμείβονται περισσότερο από τις γυναίκες συναδέλφους τους.