Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Εργοθεραπείας;

της Μαρίας Φραγκίνη

Εάν θέλεις να γίνεις Εργοθεραπευτής και πιστεύεις πως διαθέτεις υπομονή, θετική ενέργεια, αγάπη για τους συνανθρώπους σου και σου αρέσει να προσφέρεις βοήθεια σε όσους σε έχουν ανάγκη καθημερινά, τότε έχεις διαλέξει το σωστό επάγγελμα για εσένα. Η Εργοθεραπεία είναι μια επιστημονική ειδικότητα, η οποία ασχολείται με τις λειτουργικότητες των ανθρώπων με την αντιμετώπιση των διαταραχών που μπορεί να επηρεάζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Τελειώνοντας τις σπουδές του, ένας Εργοθεραπευτής με το πτυχίο Εργοθεραπείας, έχει αποκτήσει όλες τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες ώστε μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εργοθεραπείας. Έχει δικαίωμα να εργαστεί ως στέλεχος νοσοκομείων, κέντρων αποκατάστασης, ιδρυμάτων χρόνιων πασχόντων, σε Νοσοκομεία και σε Γηροκομεία -Κ.Α.Π.Η. Επίσης, μπορεί να ασχοληθεί με οργανισμούς και υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης. Πέρα από αυτά μπορεί επίσης να εργαστεί στις Φυλακές βοηθώντας άτομα που χρειάζονται την εργοθεραπεία αλλά και σε Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης και Απεξάρτησης .

Ένας Εργοθεραπευτής είναι σημαντικό να διαθέτει πειθώ, θετική ενέργεια και υπομονή για να έχει μια καλή επικοινωνία με τους ασθενείς του. Η εργοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας. Ο πτυχιούχος Εργοθεραπευτής δουλεύει με άτομα  που εμφανίζουν δυσλειτουργίες και αναπηρίες, γραφοκινητικές και οπτικοκινητικές δυσκολίες. Επίσης, προσφέρει βοήθεια σε άτομα που δυσκολεύονται σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες. Επίσης προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν δυσκολίες στην ισότιμη κοινωνική συμμετοχή και αντιμετωπίζουν κοινωνικούς περιορισμούς, όπως τα άτομα της τρίτης ηλικίας, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι και οι πρόσφυγες.

πτυχίο Εργοθεραπείας

Ποιες ικανότητες και γνώσεις πρέπει να διαθέτει ένας εργοθεραπευτής;

Ο εργοθεραπευτής οφείλει να ξέρει πως να οργανώνει, να διαχειρίζεται και να διοικεί ένα τμήμα ή μια υπηρεσία εργοθεραπείας. Μέσα από αξιόλογες μεθόδους να μπορεί να θέτει στόχους και να σχεδιάζει την παρέμβαση σε συνεργασία με το άτομο και την οικογένεια του. Οφείλει να παρέχει ειδικά βοηθήματα, να εφαρμόζει θεωρίες, προσεγγίσεις, και αξιόλογες μεθόδους ώστε να διευκολύνει την συμμετοχή του ατόμου. Επίσης, να έχει την δυνατότητα να αποτελεί ενεργό μέλος της επιστημονικής ομάδας ώστε να αναπτύσσει μια αποτελεσματική θεραπευτική επικοινωνία με άτομα και ομάδες και να υιοθετεί τις βασικές αρχές της δεοντολογίας και να σέβεται τις αξίες και τη διαφορετικότητα των ατόμων.

Τομείς εξειδίκευσης στην Εργοθεραπεία

Στην Εργοθεραπεία υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι τομείς όπου διαμορφώνονται από τον τρόπο προσέγγισης της θεραπείας και τις ομάδες παθήσεων ή ειδικών αναγκών.

  • Η Παιδιατρική – αναπτυξιακή εργοθεραπεία που ασχολείται με δυσλειτουργίες και διαταραχές που εμποδίζουν την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα με περιπτώσεις που απαιτούν την παρέμβαση της εργοθεραπείας και για την πρόληψη μελλοντικών πρόσθετων δυσκολιών όπως η εγκεφαλική παράλυση, οι δυσκολίες στην μάθηση, η νοητική καθυστέρηση, οι διαταραχές στην επικοινωνία και οι επίκτητες νόσοι ή κακώσεις .
  • Η Εργοθεραπεία σε ορθοπεδικές και νευρολογικές παθήσεις προσφέρει βοήθεια μέσω ενός προσαρμοσμένου εργοθεραπευτικού προγράμματος σε ενήλικες που έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα τους εξαιτίας νοσημάτων ή κακώσεων. Σε αυτό τον τομέα η εργοθεραπεία ασχολείται με άτομα που παρουσιάζουν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, σε εκφυλιστικές νευροπάθειες, σε κακώσεις του νωτιαίου μυελού, ρευματολογικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη ή ψύχωση.
  • Η Εργοθεραπεία στην Ψυχική υγεία ασχολείται με ενήλικες και παιδιά που έχουν διαταραχές στην συμπεριφορά και σε άλλες ψυχολογικές λειτουργίες. Ο εργοθεραπευτής συνήθως αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ομάδας αποκατάστασης σε πλαίσια ημερήσιας φροντίδας ή κλειστής νοσηλείας. Ο ρόλος του είναι να βοηθάει στην ανάπτυξη ή την διατήρηση των ικανοτήτων του ατόμου και των πρακτικών δεξιοτήτων του σε τέτοιο επίπεδο ώστε να του επιτρέπουν την ασφαλή και αποτελεσματική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του.
  • Η Εργοθεραπεία στην τρίτη ηλικία αφορά ηλικιωμένα άτομα και ασχολείται με την αντιμετώπιση παθήσεων και ειδικών αναγκών, καθώς και με την διατήρηση των λειτουργικών ικανοτήτων στα πλαίσια της φυσιολογικής σωματικής γήρανσης.

πτυχίο Εργοθεραπείας

Η ειδικότητα του εργοθεραπευτή δεν πρέπει να θεωρείται επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Παρ’ όλα αυτά, όταν γνωρίζεις πως μέσα από την δουλειά σου προσφέρεις βοήθεια σε ανθρώπους που σε χρειάζονται πραγματικά, τότε αυτό που κάνεις σε γεμίζει ευτυχία και σου χαρίζει νόημα. Σημαντικό είναι πως εάν θέλει κάποιος να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο ως επαγγελματίας με το πτυχίο της Εργοθεραπείας, χρειάζεται να διαθέτει ευχάριστη προσωπικότητα, ενέργεια, ικανότητα επικοινωνίας και μεταδοτικότητα. Επίσης, αν χρειάζεται περισσότερη εμπειρία και πρακτική για να γίνει καλύτερος σε αυτό τον τομέα, μπορεί να προσφέρει εθελοντικά την βοήθεια του σε οργανισμούς και ιδρύματα περίθαλψης. Ωστόσο, δύναται, επιπλέον, να αυξήσει το βιογραφικό και τις γνώσεις του παρακολουθώντας σεμινάρια.