Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Ειδικής Αγωγής

του Στέλιου Αμπατζίδη

Την επόμενη πενταετία (2019-2024), η Ειδική Αγωγή θα ακολουθήσει μία συστηματική και γρήγορη εξέλιξη. Ο κλάδος αυτός δίνει τη δυνατότητα σε όλες/ους όσες/οι τον επιλέξουν να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών με μαθησιακές ιδιαιτερότητες προς το καλύτερο. Ωστόσο, λόγω των δυσκολιών που περιβάλλουν αυτό το αντικείμενο, πολλοί ενδέχεται να το εγκαταλείψουν, καθιστώντας  αναγκαία  την πρόσληψη πολλών Ειδικών Παιδαγωγών. Πολλές διέξοδοι απασχόλησης δημιουργούνται, σε περίπτωση ενασχόλησης με αυτό το αντικείμενο και μπορείς να επιλέξεις οποιαδήποτε διέξοδο επιθυμείς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες.

Δεξιότητες

Οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής μπορούν να αποκτήσουν πολλές γνώσεις για όλες τις μαθησιακές δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν μέσα από την έρευνα αυτών των δυσκολιών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κριτική τους σκέψη και την ικανότητα επεξεργασίας των δεδομένων. Έτσι, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν καινοτόμα προγράμματα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης και διδασκαλίας ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές ιδιαιτερότητες των παιδιών. Έπειτα, θα μπορούν να επισκεφθούν σχολεία, δουλεύοντας εθελοντικά ή περιστασιακά σε αυτά.

Κλάδοι Απασχόλησης

Εκπαίδευση

Στον κλάδο της εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι μπορούν να απορροφηθούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι ίδιοι θα παρατηρούν τις επιδόσεις των παιδιών μέσα στην τάξη, ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους γονείς, τους σχολικούς φορείς και τους συμβούλους, για να τις βελτιώσουν. Έπειτα, θα ασχολούνται και θα αξιολογούν τις ικανότητες των παιδιών, διαφοροποιώντας τη διδασκαλία τους βάσει των αναγκών του κάθε παιδιού. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν μέσα στην τάξη τα παιδιά, που εκδηλώνουν διαταραχή ακοής. Ως υπεύθυνοι για τη διαρρύθμιση της τάξης ως προς την ακουστική, θα ενημερώνουν τον κύριο εκπαιδευτικό με στόχο την κατάρτιση σχεδίων διδασκαλίας. Επιπλέον, μπορούν και να καθοδηγήσουν τους γονείς και τους παρόχους φροντίδας σχετικά με την αντιμετώπιση άλλων γλωσσικών, κοινωνικών, και γνωστικών  διαταραχών του παιδιού, που χρήζουν θεραπείας από άλλους επιστήμονες, όπως οι λογοθεραπευτές ή οι ψυχολόγοι.

Συμπεριφορά-Συμβουλευτική

Οι απόφοιτοι της Ειδικής Αγωγής μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και σχολεία ως εξειδικευμένοι γιατροί, οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν την τυπική ανάπτυξη του παιδιού ή την πρώιμη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών και/ή γνωστικής άρνησης, προτείνοντας παράλληλα τρόπους αντιμετώπισης. Γι’ αυτό, σημαντικό τομέα απασχόλησης για κάποιον απόφοιτο αποτελεί η Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς σε σχολεία και κυβερνητικές οργανώσεις, με στόχο την ανακάλυψη αποτελεσματικών τρόπων εκμάθησης για τα παιδιά και αλληλεπίδρασής τους με τους άλλους. Βασική προϋπόθεση και προσόν σε αυτόν τον τομέα συνιστά η κατοχή ενός Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών. Παράλληλα, μπορούν να απασχοληθούν ως τοπικοί σύμβουλοι σε ιδιωτικά τοπικά σχολεία. Εκεί, θα βοηθούν παιδιά και ενήλικες να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες παρέχοντάς τους συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να  βοηθήσουν ακόμη και παιδιά με επιθετική συμπεριφορά.

Τέλος, κατέχοντας τουλάχιστον ένα Μεταπτυχιακό, μπορούν να απορροφηθούν ως συντονιστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής, με σκοπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, ώστε οι τελευταίοι να εξελίξουν τις μεθόδους διδασκαλίας τους ή να τους δώσουν συμβουλές σχετικά με την αναβάθμιση του αναλυτικού προγράμματος.