Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης
της Ελίντα Μυφτάρι
Πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης: Εισαγωγή
Οι σπουδές στην δημόσια διοίκηση προσφέρουν πολυάριθμες και ποικιλόμορφες ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορους τομείς. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, σκοπός του πτυχίου είναι η επιμόρφωση των αποφοίτων με γνώσεις σχετικές με την οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας σε όλο το εύρος της, από τον δημόσιο τομέα, μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση. Μην σας ξεγελάει όμως ο τίτλος δημόσια διοίκηση γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να απασχοληθεί κάποιος στον δημόσιο τομέα. Αντιθέτως προσφέρει πολύ καλές προοπτικές και στον ιδιωτικό τομέα.
Πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης: Γνώσεις και δεξιότητες που αποκτά ένας απόφοιτος
Κατά την διάρκεια των σπουδών ένας σπουδαστής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα δικαίου, οικονομικών αλλά και διοίκησης επιχειρήσεων, για να εφοδιαστεί με τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτεί το αντικείμενο. Φυσικά αν κάποιος επιθυμεί να εξειδικευτεί πάνω σε συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πάνω στην δημόσια διοίκηση. Επιπλέον υπάρχει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) στην όποια μπορούν να εισαχθούν απόφοιτοι ΑΕΙ μετά από διαγωνισμό.
Κάποιες από τις δεξιότητες που αποκτά ένας απόφοιτος είναι ηγετικές ικανότητες, επικοινωνιακές, οργανωτικές, ικανότητες διαχείρισης, ομαδικής συνεργασίας και επίλυσης προβλημάτων, καθώς και ευαισθησία απέναντι στα κοινά και στην πολιτεία.
Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα μεταπτυχιακά του τμήματος, δείτε εδώ.
Πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης: Τομείς απασχόλησης
Δημόσια Διοίκηση
Οι θέσεις απασχόλησης είναι αναρίθμητες στην δημόσια διοίκηση. Αρχικά κάποιος μπορεί να απασχοληθεί σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον οι σπουδαστές μπορούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για την ένταξή τους στο διπλωματικό σώμα. Να δουλέψουν ως εκπαιδευτές μέσης εκπαίδευσης. Να εργαστούν στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές αλλά και στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που θεωρείται το «δημόσιο» της Ευρώπης.
Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
Στον τομέα αυτό ο σπουδαστής θα πρέπει να παρέχει προγράμματα που θα βοηθήσουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή κρατικούς οργανισμούς, να βελτιώσουν την εικόνα τους, τις σχέσεις με το κοινό και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.
Διοίκηση Μονάδων Υγείας
Εδώ εντάσσεται η διοίκηση και διαχείριση υπηρεσιών υγείας, τόσο σε δημόσια νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικές κλινικές
Σύμβουλος Δημόσιας Διοίκησης
Ως σύμβουλοι, μέλημα των σπουδαστών είναι να δίνουν επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει μια επιχείρηση τόσο ιδιωτικού όσο και δημοσίου τομέα.
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Τμήμα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους οργανισμούς σε όλους τους τομείς, είτε αυτός είναι δημόσιος τομέας είτε ιδιωτικός είτε μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Κάποιες αρμοδιότητες σε αυτό το τμήμα είναι οι συνεντεύξεις και η επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων για τις αντίστοιχες θέσεις που καλούνται να στελεχώσουν. Επιπλέον αρμοδιότητες είναι η εκπαίδευση, η μισθοδοσία, η επίλυση διαπληκτισμών μεταξύ εργαζομένων και managers. Τέλος το τμήμα αυτό συμβάλλει στην καθιέρωση της πολιτικής που θα ακολουθήσει ένας οργανισμός.
Τα επαγγέλματα που αναλύσαμε παραπάνω έχουν πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης και αποδοχών σε όλους τους τομείς. Οι επαγγελματικές προοπτικές όμως δεν σταματάνε εδώ. Οι σπουδές πάνω στην δημόσια διοίκηση προσφέρουν ακόμη περισσότερες εναλλακτικές. Αν τελικά η σχολή αυτή σου κέντρισε το ενδιαφέρον, μπορείς μέσω μιας μικρής έρευνας στον κόσμο του διαδικτύου να μάθεις ακόμη περισσότερα και ίσως τελικά να σε κερδίσει.