5+1 πτυχές της φοιτητικής ζωής

της Ηρώς Σιδέρη

Ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις. Πώς να ξεχάσω, όταν έφτανε πια ο καιρός να βγουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων, τις ορμόνες μου να έχουν χτυπήσει κόκκινο και να θεωρώ ότι καμία απο τις σχολές που πιθανόν θα περνούσα, δεν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω στη ζωή μου; Πίστευα ότι η Κρήτη είναι πολύ μακρυά και η Αθήνα πολύ επικίνδυνη, το μικρό σπίτι δε θα με χωράει και το μεγάλο ”θα περισσεύει”, το πτυχίο θα είναι ένα άχρηστο χαρτί και θα φτάσω 30 χρόνων να το πάρω, φοβόμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα κοιμάμαι μόνη μου και έτρεμα μήπως βάλω φωτιά στην πολυκατοικία στην προσπάθεια μου να μαγειρέψω. Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για την περίπτωση εμφάνισης κατσαρίδας στο σπίτι-θα μετακόμιζα αυτομάτως.

Μέσα σε όλο αυτό το παραλήρημα, έκλεινα την πόρτα στην μαμά μου η οποία με διαβεβαίωνε ότι περνάω μια κρίση πανικού -1,5 χρόνο κρατάνε αυτές;- και ό,τι όλα αυτά που λέω είναι μπούρδες και θα το διαπιστώσω στην πορεία. ”Τα φοιτητικά τα χρόνια δεν γυρνάνε πίσω και θα με θυμηθείς” μου έλεγε και εγώ γελούσα και έκλαιγα συγχρόνως. Μήπως είχε δίκιο τελικά η μαμά; Ας δούμε 5+1 πτυχές της φοιτητικής ζωής που συνάντησες, συναντάς ή θα συναντήσεις σύντομα.

Ανεξαρτησία-τι είναι αυτό;

Όχι, δεν εννοώ ότι θα κάνεις του κεφαλιού σου χωρίς να υπολογίζεις κανέναν- θα το κάνεις, απλά εγώ δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι θα έχεις την επιλογή να μη μαγειρέψεις σήμερα, αλλά θα πεινάσεις αύριο. Θα έχεις την επιλογή να μη βάλεις πλυντήριο το βράδυ, αλλά δε θα έχεις τι να φορέσεις το πρωί. Να μη καθαρίσεις την πορτοκαλάδα από το κρεβάτι, αλλά να μην μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ από τη μυρωδιά. Ναι καλά κατάλαβες, η ανεξαρτησία συνεπάγεται και κάποιες ευθύνες -with great power, comes great responsibility. Ωστόσο, η ανεξαρτησία-ευθύνη αυτή, δεν είναι σαν όλες τις άλλες, γιατί αυτή αφορά εσένα και μόνο εσένα. Οτιδήποτε πάει λάθος θα το πληρώσεις εσύ το τίμημα, όχι τα παιδιά ή ο σύντροφος σου.

Truth: Την πορτοκαλάδα να την καθαρίσεις. Είναι κρίμα να σε ”φάνε” οι μύγες.

Παρέες-πώς;

Κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα αντιμετωπίσω είναι το να αναρωτιέμαι με ποιον να πρωτοβγώ σήμερα. Στα φοιτητικά τα χρόνια, οι επιλογές σου σε φίλους θα είναι άπειρες, καλές και μη. Σε κάθε μάθημα θα γνωρίζεις και νέα άτομα, αγόρια ή κορίτσια, ροκάδες ή της κλασσικής, μεγαλύτερους ή μικρότερους, πολυλογάδες ή αμίλητους. Ο Νίκος θα σου ζητήσει σημειώσεις, με τη Μαρία θα πάρετε κοινό μάθημα επιλογής, με τον Γιώργο και τον Θανάση θα δημιουργήσετε ομάδα στο εργαστήριο, με τη Γιάννα θα τύχει να περιμένετε μαζί στη γραμματεία. Οι ευκαιρίες και οι επιλογές σου είναι άπειρες. Πρόσεξε όμως! Μην παρασυρθείς και θεωρήσεις ότι κάθε άτομο που γνωρίζεις είναι και κολλητός σου. Οι κλίκες που ήξερες στο γυμνάσιο δεν παύουν ξαφνικά να υφίστανται στα αμφιθέατρα, και τα ”cool” άτομα συνεχίζουν να θέλουν όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω τους.

Truth 1: Καλύτερα ένας και καλός, παρά πολλοί και ψεύτικοι.
Truth 2: Βρες άτομα που ταιριάζεις και περνάς καλά. Ήρθε η ώρα να επιλέξεις τις παρέες σου και όχι να συμβιβαστείς μαζί τους.

Πώς θα περνάω και πώς θα οργανώνω τη μέρα μου;

Το καλύτερο στη φοιτητική ζωή είναι η οργάνωση του χρόνου σου. Και όχι, δεν εννοώ το ημερολόγιο με το χρονοδιάγραμμα των ημερήσιων εργασιών σου -αν και είναι μια πολύ καλή λύση αν είσαι σαν και εμένα και δε θες να αφήνεις ούτε λεπτό αναξιοποίητο. Εννοώ να επιλέξεις πώς θα περνάς τη μέρα σου. Να επιλέξεις εσύ, ούτε οι γονείς σου, ούτε οι συμμαθητές σου, ούτε οι περιορισμένες επιλογές του χωριού σου. Πλέον, έχεις τη δυνατότητα να αποφασίσεις αν θες να πας στο πάρτι που σε κάλεσαν, στην καφετέρια της γειτονιάς σου, στον κινηματογράφο, στην παραλία ή στο γυμναστήριο. Δε σε αναγκάζει κανείς να πας μπαλέτο ”γιατί εκεί πάνε όλα τα κοριτσάκια” , να πας για κρέπες, γιατί είναι η μόνη διέξοδος σου μετά το φροντιστήριο”, ή να δεις την καινούρια ταινία του Batman γιατί ”εκεί θα πάνε όλοι!”. Τώρα εσύ επιλέγεις για εσένα και κανείς δεν μπορεί να σε παρεξηγήσει για αυτό.

Truth: Δοκίμασε διαφορετικά πράγματα μέχρι να καταλήξεις σε αυτό που πραγματικά σε ευχαριστεί. Έτσι, θα είσαι σίγουρος ότι θες να αποκλείσεις κάτι από την καθημερινότητα σου.

Μαθήματα – υπάρχει ο Σεπτέμβρης τελικά;

Ναι, φυσικά και υπάρχει ο Σεπτέμβρης- αλλά ποιος θέλει να βλέπει το αυγουστιάτικο φεγγάρι αγκαλιά με τη στατιστική ή την ιστορία;! Ναι, φυσικά και υπάρχουν οι έτοιμες σημειώσεις, και ναι, φυσικά κανείς δεν σου απαγορεύει να δώσεις 30 φορές ένα μάθημα. Αλλά όχι, δε σου προτείνω να βασιστείς σε τίποτα από αυτά. Ο χρόνος που θα έχεις στη διάθεση σου ως φοιτητής θα σου φτάνει και θα σου περισσεύει, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς κάποιες ώρες μάθημα την ημέρα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα σε βοηθήσει αυτό στην κατανόηση ακόμη και του πιο δύσκολου μαθήματος και πόσο χρόνο θα σου σώσει από το διάβασμα της εξεταστικής. Γιατί ναι, ξέχνα ό,τι σου λένε. Στο πανεπιστήμιο έχεις διάβασμα, και μάλιστα πολύ περισσότερο από αυτό που είχες στο σχολείο. Όμως, υποτίθεται ότι σπουδάζουμε αυτό που αγαπάμε και το πρόγραμμα σπουδών σίγουρα είναι ανάλογο της σχολής μας. Άρα, σπάνιο να μη μας αρέσει αυτό που διαβάζουμε.

Truth: Ένα 3ωρο μάθημα είναι και μια πολύ καλή δικαιολογία για έναν καφέ μετά το τέλος του. Μετά από τέτοια κούραση επιβάλλεται!

Μακαρόνια όλη μέρα κάθε μέρα – τι, όχι;

Ναι, τα μακαρόνια είναι η πιο εύκολη, χορταστική και οικονομική λύση. Αλλά σίγουρα όχι για κάθε μέρα, θα τα βαρεθείς. Όρισε μία ημέρα την εβδομάδα που θα προγραμματίζεις, ή ακόμη και θα μαγειρεύεις, το φαγητό των επόμενων ημερών. Χώρισε τις μερίδες σου σε μπολάκια και έτσι εξοικονόμησε και χρόνο, αλλά και χρήμα καθώς θα σε βοηθήσει αρκετά να αποφύγεις τις άσκοπες αγορές. Ακόμη και αν δεν ξέρεις να βράζεις ούτε αυγό που λέει ο λόγος, ζήτησε από κάποιον γνωστό σου που ξέρει να μαγειρεύει να σου πει λίγα βασικά πράγματα ή ακόμη μπορείς να δεις βιντεάκια στο youtube με απλές και εύκολες συνταγές και θα δεις, με λίγη εξάσκηση και υπομονή, θα φτιάχνεις καλύτερο μουσακά από της γιαγιάς σου.

Truth:Το κατεψυγμένο φαγητό της μαμάς είναι η καλύτερη και νοστιμότερη λύση. Εγγυημένα.

Προσωρινή – ή μήπως όχι- κατοικία;

Θα μείνεις λίγο σε αυτό, ίσως και πολύ λιγότερο από τα 4 χρόνια των σπουδών σου. Κάτι θα σου είναι μικρό, ή μεγάλο, κάτι θα σου εμφανίσει κάποιο ελάττωμα, ίσως να θες να συγκατοικήσεις με την κολλητή σου ή θα βρεις κάτι καλύτερο. Όπως, όμως, και να έχει, επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, βρες το σπίτι που θα αισθανθείς άνετα μέσα σε αυτό και φτιάξτο ακριβώς όπως εσύ θέλεις. Είναι το πρώτο δικό σου φοιτητικό σπίτι και είναι σημαντικό να αγαπάς αυτό που αντικρίζεις. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως όσες ασχολίες και αν έχεις όλη την ημέρα σε αυτό θα γυρνάς το βράδυ, κάθε βράδυ.

Truth: Δε χρειάζεται να χαλάσεις μια περιουσία στη διακόσμηση του σπιτιού. Κάνε έξυπνες και οικονομικές αγορές. Μη ξεχνάς ότι το minimal είναι στη μόδα.

Τελικά τη θυμήθηκα τη μαμά και αναμφίβολα μπορώ ,πλέον, να πω πως είχε δίκιο. Τίποτα από όλα αυτά δε γυρίζει πίσω και δεν επαναλαμβάνεται. Ούτε μπορείς να μείνεις για πάντα φοιτητής- ακόμη και οι αιώνιοι κάποια στιγμή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Σίγουρα θα κάνεις λάθη και σίγουρα δεν θα κυλήσουν όλα ρολόι. Άλλωστε όσες συμβουλές και να διαβάσεις, καμία από αυτές δεν είναι εγχειρίδιο σωστής χρήσης.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ένα : ΣΠΟΥΔΑΣΕ. Μη χάνεις το στόχο σου, δούλεψε για αυτόν και μη σπαταλάς την ευκαιρία που σου δίνεται. Πέρνα καλά, γέλα δυνατά, διασκέδασε πολύ, χόρεψε πάρα πολύ, βγες στα αγαπημένα σου μαγαζιά, φλέρταρε, κάνε δυνατές φιλίες, κάνε το Y.O.L.O. μότο σου και φτιάξε ένα αξέχαστο άλμπουμ αναμνήσεων που θα θυμάσαι για πάντα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!