Η διατροφή στην πρόληψη κατά των ιώσεων
Μυστικά για γερό ανοσοποιητικό
της Μαρίας Ανθούλη
Ο καλός καιρός μέρα με τη μέρα μας αποχαιρετά…Οι θερμοκρασίες πέφτουν και όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε πλέον στη χρυσοκίτρινη εποχή του χρόνου, το φθινόπωρο!
Μαζί με το φθινόπωρο κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες μικρο-ιώσεις και κρυολογήματα. Η άμυνα του οργανισμού πέφτει, το ανοσοποιητικό σύστημα υφίσταται καταστολή και αυξάνεται η ευαισθησία του στους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις λοιμώξεις. Προσπαθώντας να αποφύγουν αυτή την κατάσταση, οι περισσότεροι συνήθως καταλήγουν με ένα ζεστό τσάι και ένα πακέτο χαρτομάντηλα κλεισμένοι στο σπίτι.
Με ποιο τρόπο μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;
Ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί το κλειδί στον αγώνα κατά του κοινού κρυολογήματος, των ιώσεων και της γρίπης.
Εξαντλητικές (υποθερμιδικές) δίαιτες υστερούν της επάρκειας σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλουν στην ανάπτυξη ευαισθησίας και αδυναμίας του ανοσοποιητικού έναντι των ιών και των λοιμώξεων. Από την άλλη, και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η υπερκατανάλωση τροφής και τα άστατα και σε μεγάλες ποσότητες γεύματα μέσα στην ημέρα, συντελούν στην κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η εστίαση σε συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα σας βοηθήσουν αρκετά.
Τα βότανα βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;
Τα βότανα, που διαφορετικά θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε και ”φυσικό μας πλούτο”, συμβάλλουν κατά μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συντελούν στην πρόληψη και βελτίωση των συμπτωμάτων κρυολογήματος και λοιμώξεων.
Εχινάκεια: Ευρέως διαδεδομένη για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση. Η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο (παρατεταμένη και συνεχής χρήση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και κάμψη του ανοσοποιητικού).
Γλυκόριζα: Βάσει ερευνών η γλυκόριζα έχει ισχυρή αντιική και αντιμικροβιακή δράση. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή της πρέπει να δώσουν τα άτομα με ευαισθησία στην αρτηριακή πίεση (προκαλεί αύξησή της).
Τσάι του βουνού: Παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και δρα ευεργετικά στα κρυολογήματα και στις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος.
Φασκόμηλο και ρίγανη: Αποτελούν συμμάχους κατά των παθογόνων ιών, μικροβίων και μολύνσεων. Συμβάλλουν στην άμυνα και την τόνωση του οργανισμού. Δρουν ευεργετικά κατά του κρυολογήματος με τις χαρακτηριστικές τους αντιοξειδωτικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες.
Πρόπολη: Χαρακτηριστική για τις ευεργετικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Δρα κατά των ιών και αποτελεί ισχυρό αντιβιοτικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διεγείρει την αναγέννηση και το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών (επουλωτική δράση).
Αλόη: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων της. Δρα ενάντια σε βακτηρίδια, μύκητες και παράσιτα, καθώς επίσης βελτιώνει το μεταβολισμό και τη λειτουργία των κυττάρων.
Σπιρουλίνα: Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναστέλλει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και ενισχύει την ανοσοαντίδρασή του.
Ginseng: Τονώνει, διεγείρει και ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στις ιώσεις.
*Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πριν τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος-συμπληρώματος, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
Ποιες τροφές πρέπει να προτιμήσουμε ώστε να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα περιέχουν κατά κύριο λόγο βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αναλυτικότερα, βιταμίνες όπως: A (αυγό, συκώτι, καρότο, γλυκοπατάτα), C (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτα), E (ελαιόλαδο, θαλασσινά, ξηροί καρποί) και B12 (κρέας, συκώτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηροί καρποί) επίσης παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και το σελήνιο (κρέας, θαλασσινά, δημ/κά ολικής, ξηροί καρποί), ο ψευδάργυρος (κρέας, ψάρια, θαλασσινά, αυγά, όσπρια), το μαγνήσιο (γαλακτοκομικά, όσπρια, τόνος, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης) και ο σίδηρος (συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως) που έχουν τις ίδιες ιδιότητες.
Καλούμαστε όλοι λοιπόν να βάλουμε χρώμα στη διατροφή μας υιοθετώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που θα περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες.
Άλλες τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι: το σκόρδο που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και το κρεμμύδι που έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το γιαούρτι, επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, όπως επίσης και το κεφίρ με τα στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων που διαθέτει, φέρει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι πηγές ζωτικής πρωτεΐνης (κρέας, λευκό και κόκκινο) αποτελούν βασικό αμυντικό ”όπλο” του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και των ιώσεων, βοηθώντας τον οργανισμό να συνθέσει αντισώματα
Υπάρχουν τρόφιμα που συμβάλλουν στην πτώση της άμυνας του οργανισμού μας;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει θετική απάντηση, καθώς έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση σακχάρων, λιπαρών τροφών και η υπερκατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μειώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων.