Πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών της Ιατρικής Σχολής

Της Ελένης Τατάκη

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σηματοδοτεί ένας νέο ξεκίνημα στη ζωή κάθε νέου ανθρώπου, που συνοδεύεται από πολλές προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον. Το να γίνεται κάποιος φοιτητής εμπεριέχει κάτι πολύ περισσότερο εκτός της αυτονόητης απόκτησης εξειδικευμένων γνώσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, κι αυτό δεν είναι άλλο από την απόκτηση εμπειριών ζωής. Μια τέτοια εμπειρία είναι και τα ταξίδια εκτός συνόρων, τα οποία ένας δεκαοχτάχρονος έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επιχειρήσει μόνος, χωρίς την ασφάλεια της οικογένειας (αν και πάντα με τη υποστήριξή της) με αποτέλεσμα να μπορεί να ανακαλύψει πράγματα για τον κόσμο και φυσικά για τον ίδιο του τον εαυτό.

πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγώνΓια τους σπουδαστές της Ιατρικής Σχολής, η μαγεία του να ζεις σε μια ξένη χώρα σε συνδυασμό με την περαιτέρω εκπαίδευση στο αντικείμενο προσφέρεται από τα προγράμματα ανταλλαγών της HelMSIC (Hellenic Medical Students International Committee) σε συνεργασία με την IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations). Η HelMSIC αριθμεί 7 τοπικές επιτροπές στην Ελλάδα (μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή) και κάθε χρόνο, μεταξύ πολλών άλλων προγραμμάτων, διοργανώνει έναν νέο κύκλο κλινικών και ερευνητικών ανταλλαγών, όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι φοιτητές ανεξαρτήτως έτους ή βαθμολογικής κατάστασης. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις αγγλικών– με βάση αυτές οι φοιτητές κατανέμονται σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, αφού ληφθεί υπ’ όψιν η προτίμησή τους αλλά και τα μόρια που συνέλεξαν (διαδικασία που θυμίζει μηχανογραφικό πανελληνίων). Παράλληλα δίνεται προτεραιότητα σε φοιτητές μεγαλύτερων ετών οι οποίοι δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς έχουν λιγότερα χρόνια μπροστά τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν την ανταλλαγή. Η κάθε χώρα δέχεται συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών από κάθε χώρα, με το σκεπτικό να υπάρχει πολυπολιτισμικότητα και γνωριμία φοιτητών από όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται είτε στο πλαίσιο μίας νοσοκομειακής κλινικής (κλινικές ανταλλαγές) είτε σε κάποιο ερευνητικό κέντρο (ερευνητικές ανταλλαγές). Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή των φοιτητών στην εκάστοτε χώρα του εξωτερικού διαρκεί ένα μήνα (δυνητικά οποιοδήποτε μήνα του έτους), ενώ βρίσκονται υπό την καθοδήγηση καθηγητή με τον οποίο η οργανωτική επιτροπή του προγράμματος έχει έρθει εκ των προτέρων σε συνεννόηση. Η διαμονή προσφέρεται από τη χώρα υποδοχής, συνήθως σε κάποια φοιτητική εστία αλλά είναι δυνατή και η φιλοξενία από άλλο φοιτητή.

Οι πιο δραστήριες τοπικές επιτροπές διαθέτουν καλά οργανωμένο «social program» σε μια προσπάθεια ένταξης των ξένων φοιτητών στον ελληνικό τρόπο ζωής μετά την έλευσή τους στη χώρα μας, με την διοργάνωση ομαδικών εξορμήσεων σε μέρη που μόνο ένας ντόπιος θα μπορούσε να γνωρίζει αλλά και ταξιδιών σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Τον Ιούλιο το πρόγραμμα ανταλλαγών στην Πάτρα φιλοξένησε περισσότερους από τριάντα ξένους φοιτητές- ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες χώρες προέλευσης: Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Λιθουανία, Μαρόκο, Τυνησία, Καναδά. Η πλειοψηφία επέλεξε να πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση πάνω σε κλινικές ειδικότητες (όπως Παθολογία, Καρδιολογία, Καρδιοθωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Ακτινολογία) τις οποίες παρακολουθούν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ενώ μια μικρότερη ομάδα ατόμων προτίμησε ερευνητικές (Φαρμακολογία, Φυσιολογία, Βιοχημεία) τις οποίες παρακολουθεί στο κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών της Ιατρικής Σχολής.

Στις ελεύθερές τους ώρες, οι φιλοξενούμενοί μας καθιέρωσαν μπάνια σε παραλίες στα περίχωρα της Πάτρας και αρκετοί παρακολούθησαν το social program έχοντας ήδη επισκεφτεί την Σαντορίνη, και με μελλοντικούς προορισμούς τη Ζάκυνθο, τη Λευκάδα και την Αρχαία Ολυμπία.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να δουν πώς λειτουργεί ένα μη ελληνικό νοσοκομείο εκ των έσω, αλλά με τρόπο λιγότερο απαιτητικό του Erasmus placement– τόσο από άποψη χρονικής περιόδου, καθώς το τελευταίο είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα τρίμηνο, όσο και από άποψη πρακτικής άσκησης, καθώς μένει αρκετός ελεύθερος χρόνος για να αφιερωθεί στον τόπο και στους ανθρώπους.

Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις διευθύνσεις:

http://ifmsa.org/exchange-the-world/

http://www.helmsic.gr/klinikes-antallages/

http://www.helmsic.gr/erevnitikes-antallages/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!