Ο οδηγός πρωτοετών σας ενημερώνει ότι για το πολυπόθητο πτυχίο απαιτούνται οι εξής γενικές προϋποθέσεις:
1. Επιτυχής παρακολούθηση και αξιολόγηση στο σύνολο των μαθημάτων του τμήματος. Με τον όρο μαθήματα εννούνται: υποχρεωτικά μαθήματα, υποχρεωτικά κατ’ επιλογήν μαθήματα, (δηλαδή μαθήματα που είναι μεν υποχρεωτικά αλλά μπορεί ο φοιτητής να τα επιλέξει σε οποιαδήποτε εξάμηνο ή ελάχιστος αριθμός μαθημάτων από κάποια ευρύτερη ενότητα. Πχ στο τμήμα Ψυχολογίας της Παντείου μπορεί ο φοιτητής να επιλέξει από μια ομάδα, πχ την κλινική ψυχολογία, κάποια μαθήματα, αλλά ο αριθμός που απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου είναι συγκεκριμένος), προαιρετικά μαθήματα, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις (πχ σε θετικές επιστήμες ή στην ιατρική).
2. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και επιτυχής ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης, συνήθως με αμοιβή από το ΕΣΠΑ. Έτσι, για να πάρει κανείς πτυχίο στην Ψυχολογία της Παντείου, πρέπει να κάνει και ένα εξάμηνο πρακτική άσκηση. Συνήθως υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και αυστηρές ημερομηνίες συμμετοχής και δήλωσης. Προσοχή μην τις χάσετε. Να είστε καλά ενημερωμένοι.
3. Πτυχιακή ή διπλωματική εργασία. Ορισμένες σχολές την απαιτούν και μάλιστα μπορεί να την βαθμολογούν με αυξημένη βαρύτητα. Πάντως, δεν είναι ο μπαμπούλας που φαίνεται. Με καλή προετοιμασία και μέθοδο και αν ακολουθήσετε τις συμβουλές του citycampus.gr που θα ξεκινήσει να αναρτά αργότερα, θα καταφέρετε όχι απλά να τελειώσετε την πτυχιακή σας εργασία αλλά και με βαθμό…
4. Ξένη γλώσσα. Με βάση τους δύο τελευταίους νόμους είναι αδύνατη η χορήγηση πτυχίου σε όσους φοιτητές δεν γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν μαθήματα ξένων γλωσσών για αυτό το λόγο. Αν κάποιος έχει πτυχία γλωσσών, μπορεί απλά να τα καταθέσει και να απαλλαγεί από την υποχρέωση εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας.
Σε πολλά τμήματα επιτρέπεται κάποιος φοιτητής να μαζέψει περισσότερες μονάδες από τις απαιτούμενες, δηλαδή να περάσει περισσότερα μαθήματα από όσα προβλέπονται και κατά κανόνα αυτά μετράνε στον τελικό βαθμό του πτυχίου.
Η βαθμολόγηση: Στον τελικό μέσο όρο συμμετέχουν όλα τα μαθήματα και μάλιστα όχι με την ίδια βαρύτητα. Είναι λογικό, δεν μπορεί ένα μάθημα με 3 ακαδημαϊκές μονάδες να έχει την ίδια βαρύτητα με ένα με 6. Συνήθως, αυξημένη βαρύτητα έχουν η πρακτική εργασία ή η πτυχιακή εργασία. Ο μέσος όρος καταλήγει και σε έναν αξιολογικό χαρακτηρισμό που αναγράφεται στο πτυχίο. Έτσι, αν κάποιος πάρει πτυχίο με βαθμό από 5 έως 6,49 ο χαρακτηρισμός είναι “καλώς”, από 6,5 έως 8,49 “λίαν καλώς” και από 8,5 μέχρι 10 “άριστα”. Εννοείται ότι η επιτυχής παρακολούθηση ενός μαθήματος θεωρείται ο βαθμός 5 και πάνω.
Η φωτογραφία από το freedigitalphotos.net
[…] μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Παράλληλα οι προϋποθέσεις λήψης του πολυπόθητου πτυχίου είναι αρκετές και διαφορετικές από εκείνη την […]
Comments are closed.