#FoitiTips: Πώς θα διαπρέψετε στα συνέδρια αν έχετε προβλήματα ομιλίας
“… We shall go on to the end. We shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our island, whatever the cost may be. We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender…”
«…Πρέπει να φτάσουμε μέχρι πέρας. Πρέπει να πολεμήσουμε στη Γαλλία, να πολεμήσουμε στις θάλασσες και τους ωκεανούς, να πολεμήσουμε με γερή αυτοπεποίθηση και ενισχυμένες δυνάμεις στον αέρα, πρέπει να υπερασπιστούμε το νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Πρέπει να πολεμήσουμε στις θάλασσες, να πολεμήσουμε στους χώρους προσγείωσης, να πολεμήσουμε και στα χωράφια και στους δρόμους, να πολεμήσουμε στους λόφους· δεν πρέπει ποτέ να παραδοθούμε…» (μετάφραση Γεωργίας Μυστριώτη).
Δεν είναι τυχαία η αναφορά στον Winston Churchill (γεννηθείς σαν σήμερα το 1874), έναν από τους σπουδαιότερους Πρωθυπουργούς που πέρασε όχι μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από την Ευρώπη και όλο το Δυτικό κόσμο. Παρά τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του ως πολιτικού και ως ρήτορα, το ψεύδισμα στην ομιλία του είναι ολοφάνερο. Αυτό δεν τον εμπόδισε, όμως, να μείνει στην ιστορία, οπότε γιατί να μη μείνετε και εσείς; Προσωπικά, το τραύλισμά μου δε μου στέρησε ποτέ τη χαρά που νιώθω πάντα όταν βγαίνω μπροστά σε κοινό! Επιπλέον, στο συνέδριο όπου συμμετείχα πρόσφατα ήταν απαραίτητος ο αυτοσχεδιασμός… και, ναι, τα κατάφερα.
Ποια είναι η …υπερδύναμή σου;
Και όμως, το θέμα ομιλίας σου αποτελεί μια ιδιαιτερότητα. Αντί να το βλέπεις ως πρόβλημα, απλά αντιμετώπισέ το ως ένα φυσικό χαρακτηριστικό σου. Φυσικά, μπορεί να δεχτείς καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη κριτική περί τούτου, αλλά με την ανάλογη αυτοπεποίθηση θα μπορείς να αντιμετωπίσεις ακόμα και τους αστάθμητους παράγοντες (π. χ. ερωτήσεις ή κριτική μετά την ομιλία) άμεσα, χωρίς πρόβλημα.
Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα
Όταν πρόκειται για τις πρώτες σου ομιλίες, μη διστάσεις να γράψεις όσα έχεις να πεις και να τα προβάρεις μέχρι που να μη χρειάζεται να κοιτάς συχνά το χαρτί. Καθώς συνηθίζεις να βγαίνεις μπροστά σε κοινό, τόλμα να αφήσεις περιθώριο στον εαυτό σου για αυτοσχεδιασμό, όπως μια χιουμοριστική ατάκα. Από αυτό το σημείο και πέρα μπορείς να γράψεις μόνο ένα σχεδιάγραμμα του λόγου ή και να βασιστείς καθαρά στην αφίσα ή την παρουσίαση PowerPoint. Επιπλέον, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά την ταχύτητα της ομιλίας σου. Είναι αναγκαίο, όμως, να μιλάς λίγο πιο αργά και καθαρά, τουλάχιστον στις πρώτες σου προσπάθειες.
Το ένα χέρι νίβει το άλλο
Αν η ιδιαιτερότητα στην ομιλία σου έχει έντονο ψυχολογικό αντίκτυπο, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν λογοθεραπευτή ή και σε έναν ψυχολόγο. Καθώς πολλά θέματα ομιλίας μπορεί να μην προκύπτουν από βιολογικούς παράγοντες, αλλά καθαρά από άγχος ή ψυχολογικά τραύματα είναι καλό να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε αποτρέπει από το να εκφραστείς με την καθαρότητα που επιθυμείς. Ακόμα και αν πρόκειται για χαρακτηριστικό που υπάρχει εκ γενετής, δε χρειάζεται να περπατάς ξυπόλητος στα αγκάθια. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να έχεις άγχος.
Η γνώση είναι δύναμη
Η αμηχανία που μπορεί να νιώσεις όταν σου τίθεται μια ερώτηση για την οποία δε γνωρίζεις επαρκώς την απάντηση μπορεί να δημιουργήσει κάποια εμπόδια στη διαύγεια της ομιλίας σου. Αν, όμως, έχεις ερευνήσει το θέμα διεξοδικά από όλες τις πλευρές, τότε είσαι έτοιμος για όλα. Και αν έχεις εντρυφήσει σε αυτό, ειδικά, τότε μπορείς να πας και το χιούμορ σου σε άλλα επίπεδα και να ζωηρέψεις το λόγο σου, δίνοντας έμφαση στα σημεία που θέλεις να εντυπωθούν στη μνήμη του ακροατηρίου.
Το βάθρο δίνει ένα κύρος
Ήρθε η ώρα να βγεις μπροστά στο κοινό; Τρομάζεις και μόνο στην ιδέα; Τότε τι θα γινόταν αν σου έλεγαν πως όταν βγαίνεις να μιλήσεις εσύ είσαι που έχεις τη δύναμη; Δες το ως διδασκαλία: το κοινό κρεμιέται από τα χείλη σου και διψάει να μάθει κάτι από σένα, κάτι που θα του ανατρέψει τα όσα ξέρει ή θα του επιβεβαιώσει όσα έχει διαπιστώσει. Αυτά τα λίγα λεπτά που σου δίνονται για να παρουσιάσεις το θέμα σου είναι ο χρόνος μέσα στον οποίο μπορείς να απολαύσεις, έστω και για λίγο, την αίσθηση της κατάκτησης της κορυφής, της αιωνιότητας. Νομίζεις ότι υπερβάλλω; Απλά δες τα πρόσωπα του κοινού και θα καταλάβεις πολλά… δεν ζεις κάθε μέρα κάτι τέτοιο. Ειλικρινά.
Όπως θα δείτε, τελικά τίποτα δεν είναι αδύνατο, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ας μου επιτραπεί να κλείσω ως εξής:
“…You ask, what is our aim? I can answer in one word: It is victory, victory at all costs, victory in spite of all terror, victory, however long and hard the road may be;…”
«…Με ρωτάτε ποιος είναι ο σκοπός μας; Μπορώ να απαντήσω με μία λέξη: Η νίκη, η νίκη με κάθε κόστος, η νίκη ενάντια σε κάθε φόβο, η νίκη, όσο μακρύς και δύσκολος και αν είναι ο δρόμος…» (μετάφραση Γεωργίας Μυστριώτη).