Πολυπολιτισμική Συμβίωση (part 2)

Της Κατερίνας Χριστοδούλου

Η συγκατοίκηση  με άλλους, κακά τα ψέματα, παρά τα πολλά θετικά της, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κατ’ εξοχήν, οι άνθρωποι μέσα σε μια κατάσταση αρμονικής συμβίωσης πάντα βρίσκουν δυσκολίες που αφορούν συχνά προσωπικές προτιμήσεις και συνήθειες, οδηγώντας έτσι πολλές φορές σε διαπροσωπικές ρήξεις -άλλοτε σοβαρές και άλλοτε όχι- ή γενικότερα στη δημιουργία αρνητικής ατμόσφαιρας. Η συχνή αλληλεπίδραση, και πόσο μάλιστα σε καθημερινή βάση, μπορεί να αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές ιδιαίτερα πιεστική και ψυχοφθόρα.

Μέσα σε ένα περιβάλλον συμβίωσης με άτομα ποικίλων εθνικοτήτων, κάτω από την ίδια στέγη δεν είναι σπάνιο να προκύψουν εμπόδια στην ομαλή και αρμονική επικοινωνία των μελών. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό, εφόσον τόσο ετερογενείς άνθρωποι από τόσο διαφορετικά πλαίσια έρχονται σε καθημερινή τριβή. Γίνεται έτσι λόγος για ένα είδους “submarine effect”. Στην ουσία ο προαναφερόμενος όρος αποτελεί μια παρομοίωση σε σχέση με τη ζωή σε ένα υποβρύχιο, όπου σε ένα μικρό χώρο αναγκάζεσαι να συνυπάρχεις με πολλά άτομα.  Αν, λοιπόν, αποφασίσεις έναν τέτοιο τρόπο στέγασης στο εξωτερικό με άλλα άτομα, ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά μειονεκτήματά;

Cultural Shock

Τα άτομα με τα οποία θα συμβιώνεις μπορεί να είναι από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κι ενώ σίγουρα πολλές από τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους μπορεί να σε ενθουσιάσουν, άλλα τόσα μπορεί να σε σοκάρουν, ακόμα και να σε εξοργίσουν. Από τον τρόπο καθαρίσματος του σπιτιού μέχρι τους κανόνες ευγένειας, βρίσκονται συχνά ποικίλες διαφορές και αντιθέσεις. Κάτι που για σένα μοιάζει αυτονόητο για κάποιον άλλο είναι ανήκουστο! Κι αυτό ισχύει και για τις δυο «αντιμαχόμενες» πλευρές. Είναι βασικό να υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση των ορίων που τίθενται. Καλό είναι λοιπόν από την αρχή να μπαίνουν κάποιοι κοινά αποδεκτοί κανόνες και αυτοί το κατά δύναμιν να τηρούνται, ώστε να μπορεί να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι αλλά και αρμονική συνύπαρξη. Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος είναι το μόνο ασφαλές μέσο επίτευξης των παραπάνω στόχων.

Έλλειψη προσωπικού χώρου

Ζώντας μέσα σε ένα σπίτι είναι θεμελιώδες να μπορεί κανείς να έχει την… ηρεμία του! Κι αυτό σημαίνει να μπορεί να βρίσκει ένα χώρο για να περνάει χρόνο με τον εαυτό του μόνος. Σαφώς, το δωμάτιο, το οποίο νοικιάζεις, αποτελεί αυτό το χώρο, όμως μπορεί μερικές φορές παραδείγματος χάριν να μαγειρεύεις στην κουζίνα και να μην έχεις όρεξη να μιλήσεις με κανένα. Να θες να δεις μια ταινία αναπαυτικά στον καναπέ του σαλονιού ή να χαλαρώσεις με τον καφέ σου στο κοινόχρηστο μπαλκόνι. Δυστυχώς, μπορεί τέτοιου είδους επιθυμίες- «ανέσεις» – να μην μπορούν εύκολα να εκπληρωθούν, καθώς τις περισσότερες φορές όλο και κάποιος μπορεί να βρίσκεται στον εκάστοτε χώρο ή να εμφανιστεί άξαφνα, στερώντας σου τη δυνατότητα χαλάρωσης που αποζητάς. Και το χειρότερο; Το μπάνιο! Αλλά δεν θα σχολιάσω περισσότερο για αυτό, νομίζω από όλους γίνεται κατανοητό…

Χιούμορ

Το χιούμορ αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, η οποία οικοδομείται πάνω σε συγκεκριμένες παραδόσεις, συνήθειες και νοοτροπίες μίας χώρας ή ενός πολιτισμού με σκοπό να διευκολύνει την εσωτερική κοινωνική αλληλεπίδραση των μελών της εκάστοτε ομάδας και να ενισχύσει τους εσωτερικούς δεσμούς της ως μέσο προβολής κοινών απόψεων και αξιών. Έτσι, μπορεί συχνά το χιούμορ ενός άλλου λαού να σου φανεί περίεργο, κακόγουστο ή ακόμη προσβλητικό. Αντίστοιχα, το δικό σου χιούμορ μπορεί μέσα σε αυτό το πολυπολιτισμικό πλαίσιο του σπιτιού να μη χαίρει πλήρους κατανόησης ή να αποτελέσει αφορμή για παρεξήγηση. Έτσι, είναι σημαντικό να χειρίζεσαι με προσοχή το τρόπο που εκφράζεσαι και να διασφαλίζεις ότι ο άλλος κατάλαβε ότι αστειευόσουν. Ταυτόχρονα, παίρνε κι εσύ τον χρόνο σου να καταλάβεις το νόημα και την ποιότητα των λεχθέντων από τους συγκατοίκους σου.

Ανοχή- Αντοχή

Πολλές φορές θα έρθουν περιστάσεις που θα πρέπει να επιδείξεις πλείστη υπομονή και ανοχή μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο υπεύθυνοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα είναι ένα ζήτημα που είναι αναγκαίο να μπορείς να διαχειριστείς το διάστημα που θα παραμείνεις εκεί. Αν, λοιπόν, αποφασίσεις να μείνεις μία εύλογη  περίοδο μαζί με άλλα άτομα, εξοπλίσου με υπομονή, κατανόηση, διαλλακτικότητα, σεβασμό, ανοχή και αντοχή!

Θετικά και αρνητικά για ένα ζήτημα μπορούν πάντα να βρεθούν πολλά, και όπως και στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν πολλές πτυχές αλλά και προσωπικές ποικίλες απόψεις που θα μπορούσαν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από τα παραπάνω συμπεράσματα. Ο καθένας ζυγίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σύμφωνα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και επιλέγει το καλύτερο για τον ίδιο. Από όσους, όμως, ρώτησα σχετικά με το θέμα της «πολυπολιτισμικής συμβίωσης», όλοι ανεξαιρέτως παραδέχθηκαν ότι όσο δύσκολη κι αν φαίνεται στην αρχή, κατάφεραν επιτυχώς να προσαρμοστούν και σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζαν την παρούσα κατάσταση. Είχε να τους προσφέρει πολλά παραπάνω από ότι κι οι ίδιοι πίστευαν και αποτέλεσε μια εξαιρετικά μοναδική εμπειρία που δεν θα την άλλαζαν με τίποτα!!!

Special thanks to Jiří, Jacopo and Samuel !

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!