Ποδάγρας: Παράσταση στην Επίδαυρο
Της Νάγιας Κοντονή*
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του φεστιβάλ της Επιδαύρου, την 1η Ιουλίου 2016 με το έργο του Αριστοφάνη “Πλούτος” σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στην σύγχρονη θεατρική ιστορία του αρχαίου θεάτρου οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Συγκεκριμένα, στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου στις 5 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση του έργου “Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος” του μεγάλου Άγγλου ποιητή – συγγραφέα και φιλέλληνα Πέρσυ Σέλλεϋ. Με αυτή την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου και φυσικά του πολιτιστικού συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου σε συνεργασία πάντα με το φεστιβάλ Αθηνών, θα πάρει ζωή ξανά ύστερα από την πρώτη του κυκλοφορία το 1820 το έργο του γνωστού συγγραφέα.
Το έργο “Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος” εκδόθηκε ανώνυμα και κατασχέθηκε αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, καθώς το θεώρησαν βλάσφημο για την εποχή εκείνη στην συντηρητική Αγγλική κοινωνία του 19ου αιώνα. Αναφέρεται σε ένα σεξουαλικό βασιλικό σκάνδαλο που είχε συγκλονίσει την Αγγλία της εποχής εκείνης και καταφέρεται εναντίον της μοναρχίας από φιλολαϊκή σκοπιά. Πρόκειται για μία πολιτική σάτιρα με επίκαιρο θέμα και επιρροές από το αρχαίο δράμα και ιδιαίτερα από την αττική κωμωδία, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελληνική σκηνή. Το έργο πραγματεύεται την αντιπαράθεση του λαού, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης, με την άδικη διακυβέρνηση του βασιλιά Ποδάγρα. Ο λαός, ως χορός αποστεωμένων γουρουνιών, καταδικάζεται στη δυστυχία από τους δυνάστες του και περιμένει ως μεσσία την εξόριστη βασίλισσα Ταυρίνα, η οποία παραπέμπει στη Λυσιστράτη. Σεξ και πολιτική ταυτίζονται στον Ποδάγρα, σ’ ένα ιδιότυπο αριστοφανικό μείγμα όπου το λίμπιντο γίνεται πρόσημο δημοκρατικών διεκδικήσεων. Γύρω και πάνω απ’ όλους κυριαρχεί ο Ναός της θεάς Πείνας. Πείνα σημαίνει στέρηση για το λαό και ευμάρεια για τους κρατούντες. Σημαίνει όμως και αγανάκτηση αλλά και εξέγερση, σε ένα αδόκιμο έργο, που η κλασική στόφα του κάνει τον Σέλλεϋ σύγχρονό μας.
Ο “Ποδάγρας” είναι επίσης προϊόν διεθνούς συνεργασίας με το αγγλικό πανεπιστήμιο Saint Mark & St John του Plymouth, με το οποίο το Τμήμα επεξεργάστηκε πέρυσι αυτοσχέδια παράσταση.
Η παράσταση βασίζεται στη σύμπραξη τεσσάρων διδασκόντων του τμήματος, οι οποίοι έχουν καθοδηγήσει τους φοιτητές τους ως προς την δραματουργία (Μαρίνα Κοτζαμάνη), την σκηνοθεσία/υπόκριση (Γιάννης Λεοντάρης), την σκηνογραφία (Άση Δημητρουλοπούλου) και τον φωτισμό (Άγγελος Γουναράς). Η μετάφραση του έργου στα ελληνικά είναι της Μαρίνας Κοτζαμάνη.
* Η Νάγια Κοντονή παρακολούθησε το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus