Ο κορωνοϊός και τα πλαστικά του απόβλητα
του Μάριου Αναστασίου και της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου
Ο τίτλος του εν λόγω άρθρου μπορεί να ξενίσει αρκετούς αναγνώστες μας. Αναφέρεται, όμως, σε μία υπαρκτή και διόλου θετική κατάσταση. Ο κορωνοϊός και η πανδημία του έχει επιφέρει -μεταξύ όλων των άλλων οδυνηρών αποτελεσμάτων- την αύξηση των πλαστικών αποβλήτων που μολύνουν το περιβάλλον. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε το γιατί.
Kορωνοϊός: Όταν το απαραίτητο γίνεται επιβλαβές
Η χρήση των μέσων προστασίας, όπως οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά κρίνεται απαραίτητη ή και υποχρεωτική σε ορισμένες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, μπορεί να αποδειχτεί οικολογικά επιβλαβής, εφόσον αναφερόμαστε σε προϊόντα που κατασκευάζονται από πλαστικό, είτε τα ίδια, είτε οι συσκευασίες τους. Αυτό σημαίνει ότι η απόρριψη τους εκτός των κάδων σκουπιδιών είναι καταστροφική για το περιβάλλον.
Η αμέλεια ή η αδιαφορία πολλών συνανθρώπων μας δεν αποτελούν τις μοναδικές αιτίες της αύξησης των πλαστικών αποβλήτων που έφερε ο κορωνοϊός. Ούτε μπορούμε, φυσικά, να θεωρήσουμε πως η αύξηση της χρήσης των προαναφερθέντων μέσων προστασίας για τον κορωνοϊό μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της επιβαρυντικά για το περιβάλλον.
Κορωνοϊός και διασπορά
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η αναστολή των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε ορισμένες περιοχές, η χρήση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης (π.χ. κούπες καφέ), αλλά και η παγκόσμια αύξηση των κατ’ οίκον παραγγελιών, συντελούν στην περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος με πλαστικά απόβλητα.
Η εν λόγω επιβάρυνση έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, αλλά και από μία πληθώρα επιστημόνων και οικολόγων ακτιβιστών παγκοσμίως. Δεν λείπουν οι φωνές που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη διασπορά των πλαστικών αποβλήτων στο χερσαίο ή θαλάσσιο περιβάλλον, ακόμα και ως αποτέλεσμα «τυχαίων» γεγονότων, όπως το φύσημα ενός ανέμου.
Kορωνοϊός και απόβλητα: Υπάρχουν λύσεις;
Το τελευταίο διάστημα, πολλοί ερευνητές προσπαθούν να βρουν λύσεις. Στον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία εφαρμόζεται, σε πειραματικό στάδιο, υπεριώδης ακτινοβολία, χημικές ουσίες και θερμός αέρας στα μέσα προστασίας, προκειμένου να αποστειρωθούν. Έτσι, αν υπάρξει ανάγκη, θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Επίσης, στο Troy University πραγματοποιούνται έρευνες με σκοπό τα πλαστικά απόβλητα των νοσοκομείων, να μπορέσουν τελικά να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλες, μη ιατρικές, εφαρμογές.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι η κατασκευή προστατευτικών προσώπου (face shields) και αναπνευστήρων από ανακυκλωμένο πλαστικό. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός Precious Plastic υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια, διαθέτοντας δωρεάν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κατασκευή τους. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, έχουν διοχετευτεί 20.000 ασπίδες προστασίας προσώπου για την περιοχή της Δρέσδης στη Γερμανία και 30.000 στη Μεγάλη Κανάρια.
Είναι προφανές ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά απόβλητα που δημιούργησε ο κορωνοϊός, επιβαρύνουν σημαντικά το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Τα μέσα προστασίας είναι απαραίτητα, όμως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση και τη διαχείρισή τους ως απορρίμματα. Οι προσπάθειες των ερευνητών για μια πιο αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων αυτών είναι ελπιδοφόρες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες. Αρκετά θετικά αποτελέσματα δίνουν κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάποια βήματα, ώστε να συνεισφέρουμε θετικά στη μείωση του προβλήματος.
Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!