MSc «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» στο ΕΜΠ

του Ανδρέα Φράγκου

Το αντικείμενο του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι είναι η ενίσχυση της τεχνολογικής έρευνας και η παραγωγή νέας διεπιστημονικής γνώσης στο πεδίο “Περιβάλλον και Ανάπτυξη”. Υποστηρίζει τη διεπιστημονική και ολιστική μεθοδολογία έρευνας, μελέτης και αντιμετώπισης των θεμάτων και προβλημάτων περιβάλλοντος και ανάπτυξης.

Ανάπτυξη

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι:

  • η διεπιστημονική εμβάθυνση και ειδίκευση διπλωματούχων μηχανικών του ΕΜΠ ή και άλλων ΑΕΙ της χώρας και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και άλλων επιστημόνων, κυρίως θετικής κατεύθυνσης, στις μεθόδους και τεχνικές ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης, έρευνας, συνεργασίας και αντιμετώπισης των αντικειμενικά πολυδιάστατων θεμάτων και προβλημάτων του Περιβάλλοντος και της Ανάπτυξης, καθώς και των σχέσεων, αλληλεξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεών τους, για να καλύψουν με επάρκεια τις σχετικές ανάγκες του δημοσίου, του κοινωνικού και του ιδιωτικού τομέα
  • η σε βάθος κατάρτιση και ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων μηχανικών και άλλων επιστημόνων ώστε αυτοί να καθίστανται ικανοί για παραγωγή νέας γνώσης.

Αποδεκτοί υποψήφιοι

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί, μετά από ανοικτή προκήρυξη και επιλογή:

α) Απόφοιτοι των Σχολών του ΕΜΠ.

β) Απόφοιτοι λοιπών Τμημάτων διπλωματούχων Μηχανικών ή και πτυχιούχοι άλλων ειδικοτήτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής αναγνωρισμένων ως ισότιμων των ελληνικών ΑΕΙ, συγγενούς με το πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου, για τους οποίους η απόκτηση ΔΜΣ δεν συνεπάγεται και την απόκτηση του βασικού διπλώματος του ΕΜΠ.

γ) Τελειόφοιτοι του ΕΜΠ ή ΑΕΙ των παραπάνω κατηγοριών, εφόσον καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η απόκτηση του διπλώματος/ πτυχίου τους θα προηγηθεί της έναρξης του ΔΠΜΣ. Μέχρις ότου αρθεί η εκκρεμότητα αυτή δεν θα εκδίδεται κανένα πιστοποιητικό στον ενδιαφερόμενο.

δ) Με τον ίδιο ως άνω περιορισμό γίνονται κατ’ αρχήν δεκτές προς εξέταση και αιτήσεις υποψηφιότητας κατόχων τίτλων σπουδών λοιπών Τμημάτων ΑΕΙ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις.

ε) Τα μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν μετά από αίτησή τους, να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος σε ΔΠΜΣ της Σχολής στην οποία υπηρετούν και εφόσον υπάρχει συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου με το έργο το οποίο επιτελούν.

Ανάπτυξη

Διάρκεια και Δίδακτρα

Το ΔΠΜΣ “Περιβάλλον και Ανάπτυξη” οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις εξής κατευθύνσεις:

  1. Περιβάλλον και Ανάπτυξη
  2. Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές για την απόκτηση του ΔΜΣ διαρκούν κατ’ ελάχιστο τρία εξάμηνα και σε κάθε περίπτωση όχι πλέον των δύο ετών. Οι κάτοχοι ΔΜΣ μπορούν να ζητήσουν τη συνέχιση των μεταπτυχιακών σπουδών τους σε μία από τις συνεργαζόμενες Σχολές του ΕΜΠ για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.

Οι σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος δεν καταβάλλουν δίδακτρα για την παρακολούθησή του και είναι δωρεάν.

Μαθήματα

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα όπως: Eισαγωγή στις Επιστήμες της Ανάπτυξης και του Περιβάλλοντος, Ρύπανση και Προστασία Περιβάλλοντος, Οικιστικά Συστήματα και Σχεδιασμός στο Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον, Διαχείριση και Έλεγχος Περιβάλλοντος – Περιβαλλοντικές Πολιτικές, Δομημένο Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Συστήματα Λήψης Αποφάσεων, Οικονομική του Περιβάλλοντος, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και Περιβάλλον, Συστήματα Διαχείρισης Γης και Ακίνητης Περιουσίας, Προχωρημένες Μέθοδοι Ψηφιακής Τηλεπισκόπησης, Έμπειρα Συστήματα στη Γεωπληροφορική, Mέθοδοι και Τεχνικές Παρατήρησης και Παρακολούθησης του Ορεινού Περιβάλλοντος, Εισαγωγή στο Περιβάλλον και την Κοινωνία των Ορεινών Περιοχών, Ταυτότητα και αναπτυξιακές προοπτικές των ορεινών περιοχών, κ.ά.

Υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται κάθε καλοκαίρι. Φέτος η προθεσμία είναι μέχρι τις 17/07/2022.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία του μεταπτυχιακού προγράμματος.

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας:(+30) 2107722776
  • Γραμματεία της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π., τηλ. (+30) 210 772 2781.
  • Email: envdev@mail.ntua.gr
  • Πληροφοριακό υλικό είναι επίσης διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!