Περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο!

της Μαρίας Παπακοσμά

Είναι γνωστό πως τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντες και διαμορφώνουν το πολιτισμικό μας χαρακτήρα με διάφορους τρόπους. Ένας απ’ αυτούς είναι όταν συναντάμε περίεργα, για τα δικά μας δεδομένα, ήθη και έθιμα. Για να γνωρίσουμε, λοιπόν, μερικά από τα ‘ιδιαίτερα’ έθιμα ανά την υφήλιο.

Ο χορός των Λευκών Ερωδιών

O Shirasagi-no Mai, όπως ονομάζεται στα Ιαπωνικά, είναι μια παρέλαση τελετουργικού χαρακτήρα που λαμβάνει χώρα δυο φορές το χρόνο στο ναό Sensoji της Ασακούσα στο Τόκιο. Πιο συγκεκριμένα ο χορός αυτός ήταν παράδοση μιας σιντοϊστικής τελετής στο Κιότο την εποχή Heian (794-1185).  Στην παρέλαση συμμετέχουν οκτώ χορεύτριες οι οποίες είναι ντυμένες ερωδιοί και αναπαριστούν με αργές χορευτικές κινήσεις τον τρόπο ζωής της εποχής Heian όπου κανείς συναντά πολεμιστές σαμουράι, φύλακες διάφορων ναών, μουσικούς και παιδιά. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1968 στην Ασακούσα για την επέτειο των 100 χρόνων από την καθιέρωση του Τόκιο ως πρωτεύουσας της Ιαπωνίας.

Ο χορός Haka

Ο χορός haka προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και είναι ένας τύπος αρχαίου πολεμικού χορού πολέμου Māori που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στο πεδίο της μάχης, καθώς και όταν διάφορες ομάδες συναντιόντουσαν ειρηνικά. Ο Haka αποτελεί μια έντονη εκδήλωση της υπερηφάνειας, της δύναμης και της ενότητας μιας φυλής. Οι κινήσεις περιλαμβάνουν τη βίαιη σφράγιση των ποδιών, τη ρυθμική στατική κίνηση του σώματος και διάφορους μορφασμούς του προσώπου. Ο χορός συνοδεύεται από ένα δυνατό άσμα, ενώ τα λόγια ενός haka συχνά περιγράφουν ποιητικά τους προγόνους και γεγονότα από ιστορίες της φυλής. Σήμερα, ο χορός haka πραγματοποιείται ακόμα κατά τη διάρκεια των τελετών του Māori και ορισμένων εορτασμών για να τιμήσουν τους επισκέπτες και να τονίσουν τη σημασία της περίπτωσης π.χ. όπως γενέθλια και γάμους.

Το Φεστιβάλ «Monkey Buffet»

Ένα από τα λίγα ετήσια γεγονότα, και μάλλον όχι και τόσο πνευματικά, που θα προστεθούν στο κοινωνικό ημερολόγιο της Ταϊλάνδης είναι το διασκεδαστικό και κάπως περίεργο «Φεστιβάλ Monkey Buffet». Λαμβάνει χώρα κοντά στο ναό Khmer της παλιάς πόλης του Lopburi, με το ψευδώνυμο “η πόλη των πιθήκων”. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ προσελκύει 1.000 τουρίστες κάθε χρόνο οι οποίοι βλέπουν τους περίπου 3000 άγριους πιθήκους να γευματίζουν σε ένα μπουφέ γεμάτο με φρούτα και διάφορα άλλα φαγητά.

Κόκκινο μελάνι στην Κορέα

Οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας αποφεύγουν να γράφουν με κόκκινο μελάνι. Αυτό συμβαίνει, διότι σύμφωνα με την ιστορία και τα έθιμά τους, το κόκκινο μελάνι χρησιμοποιείται για να γράφουν τα ονόματα νεκρών. Ως εκ τούτου θεωρείται ταμπού να γράψει κάποιος το όνομα κάποιου προσώπου με κόκκινο χρώμα ή γενικά να χρησιμοποιεί κόκκινο στυλό.

Χένα στους Ινδικούς γάμους

Πριν το γάμο ενός ζευγαριού από την Ινδία ή κάποιες Μουσουλμανικές χώρες οι νύφες βάφουν τα χέρια τους με χένα. Πιστεύεται ότι δίνει ευλογίες, τύχη και χαρά, αλλά χρησιμοποιείται, επίσης και για αισθητικούς λόγους. Ορισμένες νύφες παίρνουν τα αρχικά του συζύγου τους. Μπορεί επίσης να ζωγραφίζονται συμβολικά σχέδια που αντιπροσωπεύουν την επιτυχία, την ομορφιά και άλλες θετικές ιδιότητες. Όταν τοποθετείται στις παλάμες του χεριού, σημαίνει ότι το άτομο είναι ανοιχτό να λάβει και να προσφέρει ευλογίες. Όταν τοποθετείται στην κορυφή των χεριών συμβολίζει την προστασία του ατόμου από εξωγενείς παράγοντες.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!