Πατρινό καρναβάλι… για πάντα!

Της Μαρίας Παπακοσμά

Σε ρυθμό καρναβαλιού κινείται ήδη η Πάτρα, μιας και μετρά αντίστροφα για να παρουσιάσει και να βιώσει και φέτος τη μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα.

Με την έναρξη του Πατρινού καρναβαλιού που έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου ξεκίνησε και επίσημα η περίοδος εκδηλώσεων, η οποία θα κορυφωθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου με την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών. Την Κυριακή στις 26 μηνός στο Μώλο της Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της Πάτρας, θα τελεστεί και η καύση του βασιλιά καρνάβαλου, με πυροτεχνήματα και μουσική να συνοδεύουν το τέλος των Αποκριών.

Όλα αυτά είναι, ίσως, λίγο-πολύ γνωστά. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε και κάποια στοιχεία επιπλέον, εφ’ όσον για την πόλη της Πάτρας και τους κατοίκους της το καρναβάλι δεν περιορίζεται μόνο στο διήμερο της φαντασμαγορικής παρέλασης. Έχοντας στο ιστορικό της 180 χρόνια δυναμικής παρουσίας, στο καρναβάλι πολλά δρώμενα έχουν την τιμητική τους τις ημέρες αυτές.

Πατρινό Καρναβάλι: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Ένα από αυτά είναι το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, όπου κάθε ομάδα που συμμετέχει προσπαθεί μέσω παιχνιδιών, ερωτήσεων, αινιγμάτων, καλλιτεχνικών διαγωνισμών να λάβει την υψηλότερη βαθμολογία και να ανακυρηχθεί νικητήρια. Επίσης, τα Μπουρμπούλια, ένα αμιγώς Πατρινό έθιμο, σχετίζεται με την διεξαγωγή απογευματινών χορών όπου οι ντάμες μεταμφιέζονται με κατάλληλη στολή και μάσκα με σκοπό να μπορούν να διαλέξουν καβαλιέρο χωρίς να αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους. Η Τσικνοπέμπτη έχει, επίσης, διαφορετική αίσθηση στην Πάτρα, αφού γιορτάζεται με την αμφίεση μαθητών και μη στα σχολεία και αποπνέει γενικά άρωμα Αποκριών.

Πατρινό Καρναβάλι: Το καρναβάλι των μικρών

Όσον αφορά τις παρελάσεις, το Καρναβάλι των Μικρών δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς καρναβαλιστές να το γιορτάσουν αναλόγως μαζί με τους δασκάλους τους ή τους γονείς τους. Η Νυχτερινή Ποδαράτη έχει πάρει τη συγκεκριμένη ονομασία εφ’ όσον τα άρματα απουσιάζουν και συμμετέχουν μόνο τα groups το Σάββατο βράδυ. Τέλος, η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής αποτελεί την πιο βασική και μαζική συμμετοχή αρμάτων και ομάδων που κρατάει αρκετές ώρες και καταλήγει στην Τελετή Λήξης.

Επειδή το καρναβάλι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αλλά ιδιαιτέρως σε ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών από διάφορες πόλεις, ακολουθούν πρακτικές και χρήσιμες πληροφορίες προς ενδιαφερομένους, Φέτος, λοιπόν, θα συμμετάσχουν 150 πληρώματα με τον αριθμό των καρναβαλιστών να προσεγγίζει τις 35.000. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση όλων των αποκριάτικων στολών στην Αγορά Αργύρη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου από τις  8.00-22.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-14.00 και 18.00-22.00. Υπάρχουν, βέβαια, και τα λεγόμενα στέκια, όπου κάνοντας μια βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μπορεί κάποιος να πάρει μια ιδέα και να επιλέξει μετά από μια έρευνα αγοράς το γκρουπ που θέλει να συμμετάσχει.

Τέλος, όποιος επιθυμεί μπορεί να δοκιμάσει και τα τοπικά ποτά της Πάτρας. Η Μαυροδάφνη (γλυκό κρασί) και η Τεντούρα (γλυκό λικέρ κανέλας) θα κάνουν την παρουσία τους αισθητή, πάντα, όμως, με μέτρο και προσοχή, μιας και «χτυπάνε» γλυκά και γρήγορα. Βάλτε, λοιπόν, τη στολή και τη μάσκα σας, και ελάτε να μάθετε τι θα πει Πατρινός! Καλό ξεφάντωμα σε όλους!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!