Πανελλαδικές: Δοκιμασία για δυνατούς
Της Πένυς Κουφονικολάκου
Η ενηλικίωση δεν έρχεται στα 18α γενέθλιά μας, αλλά τη στιγμή που θα επιλέξουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που η ζωή τούς έφερε σε σημείο να «ενηλικιωθούν» πρόωρα και άλλοι που έμειναν –δυστυχώς- αιώνιοι έφηβοι. Στην ελληνική οικογένεια του σήμερα, πλειοψηφικά τουλάχιστον, τα παιδιά δεν υιοθετούν ενήλικη νοοτροπία στα 18 τους έτη, καθώς είθισται να μεγαλώνουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Καλούνται, όμως, να αντιμετωπίσουν μία διαδικασία που όποιος την έχει βιώσει, γνωρίζει πως απευθύνεται σε ενηλίκους με «γερά στομάχια».
Πανελλαδικές εξετάσεις. Φαντάζουν τόσο μακρινές κατά τη διάρκεια της σχολικής μας θητείας, αλλά καταφθάνουν γρήγορα… πολύ γρήγορα! Αναμφισβήτητα, έχουν καίρια σημασία για τη ζωή μας. Αντιλαμβάνομαι πως η αναμενόμενη τοποθέτηση θα ήταν να πω «δεν πειράζει κι αν αποτύχεις… keep on!». Όχι. τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι πανελλαδικές είναι συνδεδεμένες με το επάγγελμα του καθενός. Αν λοιπόν, αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλο μέρος της καθημερινότητας ενός ανθρώπου αφιερώνεται στην εργασία του, τότε γίνεται αντιληπτή η σημασία των συγκεκριμένων εξετάσεων. Όταν λοιπόν, αυτό γίνει κατανοητό, έρχεται η συνειδητοποίηση πως οι πανελλαδικές δεν είναι για παιδιά.
Μία αρκετά πιεστική κατάσταση ακολουθεί τους υποψηφίους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η κούραση, το άγχος, η ασύλληπτη επιθυμία για απαλλαγή από το φορτίο αυτό, κυριαρχούν στη συνείδηση του νέου. Το δυσκολότερο, όμως, που καλείται να αντιμετωπίσει ο υποψήφιος είναι η επιβολή στον ίδιο του τον εαυτό. Η επιθυμία να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του και να διασκεδάσει χωρίς την τήρηση του μέτρου είναι και θα είναι εμπόδιο απέναντι σε αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, η ενηλικίωση γίνεται επιτακτική ανάγκη! Ο έως τότε έφηβος καλείται να πάρει αποφάσεις, να βρει εναλλακτικές λύσεις, να κατευνάσει το άγχος του και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στους απόλυτα φυσιολογικούς «πειρασμούς» της ηλικίας του. Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητη διαδικασία είναι να πείσει τον εαυτό του πως μπορεί. Και όντως μπορεί!
Οι πανελλαδικές αποτελούν την πρώτη μεγάλη ευθύνη που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Με το σωστό χειρισμό, μπορεί να αποκομίσει κανείς πολλά οφέλη. Γιατί ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί ο αρχικός στόχος, θα έχει διανύσει τα πρώτα βήματα στο μακρύ δρόμο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Απαραίτητος σύμμαχος η ψυχραιμία!