Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης: 3+1 λόγοι για να το επιλέξεις
Της Κάλλιας Χρηστάκη
Έδωσες πανελλήνιες, τα κατάφερες και έρχεται εκείνη η κρίσιμη ώρα να αποφασίσεις τι θα δηλώσεις στο Μηχανογραφικό. Έρχεται εκείνη η στιγμή να «βάλεις κάτω» τα θέλω σου και να «μετρήσεις» ποιο έχει μεγαλύτερη αξία για εσένα. Τότε συνειδητοποιείς ότι η αγάπη σου για τα παιδιά κυριαρχεί, όπως συνέβη και στη δική μου περίπτωση. Όμως, στον ρόλο του δασκάλου τοποθετείς ένα ερωτηματικό. Και αυτό το ερωτηματικό δεν είναι άλλο από την επαγγελματική αποκατάσταση. Εγώ θα σου «σβήσω αυτό το ερωτηματικό» και θα σου αναδείξω 3+1 λόγους που αξίζει να δηλώσεις «το επάγγελμα των επαγγελμάτων».
Διάφορες προοπτικές για το μέλλον
Ως δάσκαλος μπορείς, ως πρώτη (και η πιο γνωστή) προοπτική, να διοριστείς σε δημόσιο σχολείο εφόσον πρώτα προσληφθείς ως αναπληρωτής. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε πια είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Μια άλλη επιλογή, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά κόρων είναι η ειδική αγωγή, όπου μ’ ένα μεταπτυχιακό σε αυτή την ειδικότητα, μπορείς να προσληφθείς ως παράλληλη στήριξη για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στη συνέχεια, το πτυχίο του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Δεν σε υποχρεώνει να μείνεις στην Ελλάδα, όπως πολλοί πιστεύουν. Μια άλλη εναλλακτική αποτελεί να είσαι δάσκαλος για Έλληνες μαθητές ή Έλληνες ενήλικες στο εξωτερικό (Διασπορά). Παράλληλα, μπορείς να διδάσκεις την Ελληνική γλώσσα σε μαθητές ή ενήλικες από άλλη χώρα χωρίς να γνωρίζεις την γλώσσα τους αλλά να επικοινωνείτε μόνο με την γλώσσα-στόχο, τα ελληνικά.
Γνώσεις σε πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα
Με μία ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης γίνεται αντιληπτό ότι θα αποκτήσεις γνώσεις σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα. Θα ασχοληθείς με τις Φυσικές επιστήμες, οι οποίες μελετούν τα φυσικά φαινόμενα με βάση την παρατήρηση, το πείραμα και τη λογική (Μαθηματικά, Φυσική, Στατιστική, Βιολογία). Ακολούθως, θα ασχοληθείς με τις Κοινωνικές επιστήμες, οι οποίες μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και την κοινωνία (Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία). Επιπλέον, ένας άλλος διεπιστημονικός τομέας που εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού είναι οι Ανθρωπιστικές επιστήμες, οι οποίες ασχολούνται, όπως αναφέρει και το όνομα τους, με τον άνθρωπο μέσω της λογικής και της τέχνης (Φιλοσοφία, Ιστορία). Τέλος, ο φοιτητής του Παιδαγωγικού μαθαίνει μέσω αρκετών μαθημάτων να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες (διαδραστικός πίνακας, προτζέκτορας, προγράμματα δημιουργίας εκπαιδευτικών ιστοσελίδων).
Εξελίσσεσαι ως άνθρωπος
Σε όλες τις επιστήμες ο φοιτητής κατακλύζεται από πάρα πολλές πληροφορίες, από τις οποίες ελάχιστες μετατρέπονται σε γνώση. Η κύρια διαφορά του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης με τις άλλες επιστήμες είναι ότι έχει κύριο μέλημα ο φοιτητής να εξελίσσεται ως άνθρωπος. Με άλλα λόγια, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης έχει πληθώρα αντικειμένων, τα όποια δεν εστιάζουν μόνο στο να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση αλλά θέτουν και ως στόχο του να σε βάλλουν στη διαδικασία να προάγεις της σκέψη σου και να «νιώσεις». Μέσα δηλαδή από το βίωμα αντιλαμβάνεσαι τη πραγματικότητα, τη ζωή με έναν τρόπο πιο απτό, πιο αληθινό. Σε μετατρέπει σε ένα άτομο που δεν αρέσκεται στο ετοιμοπαράδοτο αλλά επαγρυπνεί στη συνεχή αναζήτησή του διαφορετικού, των εναλλακτικών ιδεών και λύσεων.
Φάρμακο νεότητας
Τα παιδιά αποτελούν πηγή χαράς και ξεγνοιασιάς. Δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και σου δείχνουν απλόχερα την αγάπη τους χωρίς ενδοιασμούς. Η καθημερινή τριβή, λοιπόν, με τα παιδιά θα σε οδηγήσει να διαφύγεις από τον «κόσμο των μεγάλων», έναν κόσμο γεμάτο άγχος, πίεση και υποχρεώσεις. Και θα «εισέρχεσαι» σ’ ένα κόσμο, όπου η αγάπη, η χαρά και η ειλικρίνεια κυριαρχούν. Θα αισθάνεσαι έστω για λίγες ώρες της ημέρας ξανά παιδί. Δίπλα στα παιδιά θα θυμηθείς συναισθήματα, τα οποία είχαν κρυφτεί και χάρη σε αυτά ξανά θα βγουν στην επιφάνεια.
Θεωρούμε ότι οι Δάσκαλοι μαθαίνουν στα παιδιά ενώ, στην ουσία, τα παιδιά μαθαίνουν σε εμάς.
Συμπερασματικά, έχεις να αποκομίσεις πάρα πολλά από τον Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης για την ψυχή σου και για το μυαλό σου. Αν, όντως, θέλεις να ασχοληθείς με τα παιδιά μην φοβάσαι τις δυσκολίες, πάλεψε και θα τα καταφέρεις. Αν προσπαθείς για κάτι που αγαπάς θα βρεις λύση, αν από την άλλη πλευρά προσπαθείς για κάτι από υποχρέωση, η λύση μπορεί να είναι «μπροστά στα μάτια σου» αλλά να μην την «βλέπεις».
Αν παρόλα αυτά, έχεις κάποια αμφιβολία, πίστεψέ με τα παιδιά θα σε κάνουν να αγαπήσεις σίγουρα αυτό το επάγγελμα.
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!